Hot Dog -sämpylät Itse tehdyt Hot Dog -sämpylät ovat aivan eri planeetalta kuin kaupasta valmiina ostettu, kuiva pullapötkö. Ne näyttävät, tuntuvat ja maistuvat paljon paremmalta eikä valmistuskaan ole erityisen vaikeaa.
pohjois-amerikka
Pohjois-Amerikasta lähtöisin olevat tai muuten jenkkiruokakulttuuriin liittyvät ruokaohjeet. Ruokaohjeet ovat siis pääasiassa erittäin epäterveellisiä mutta sitäkin parempaa mättöruokaa.
Uppopaistettu Coca-Cola
Friteerattu kokis Tämä hullulta kuulostava resepti on variaatio vuonna 2006 Texasin osavaltiomarkkinoilla (State fair) esitellystä ruoasta. Reseptin nimi on ehkä hieman harhaanjohtava sillä pelkkää nestettä on mahdoton friteerata. Valmis tuote on enemmänkin kolan makuinen (norjalainen) munkki. Tämän reseptin kohdalla on pakko todeta että se on julkaistu lähinnä erikoisuuden vuoksi. Munkit ovat hyvän makuisia mutta kolan
Friteerattu Keksitaikina
Uppopaistettu keksitaikina Tämä(kin) hullulta kuulostava jälkiruoka on todennäköisesti lähtöisin Amerikkalaisilta osavaltiomarkkinoilta ja se on alkuperäiseltä nimeltään Deep-Fried Cookie Dough. Jälkiruoka syntyy käytännössä uppopaistamalla taikinoituja pikkuleipätaikinapalloja. Koska taikinasisus jää pääosin raa’aksi, perinteistä pikkuleipätaikinaa on hieman muokattu jättäen kananmunat ja kohotuskomponentti kokonaan pois. Tätä taikinaa voi siis nauttia turvallisesti myös raakana. Ohjeen vakiomäärällä määrällä syntyy n. 12
Jalapeño Poppers (Friteeratut Jalapenot)
Friteeratut jalapenot juustotäytteellä Lähes jokaisen Tex Mex ravintolan listoilta löytyvät Jalapeno Poppersit on helppo, joskin hieman työläs valmistaa kotonakin. Käytä ehdottomasti tuoreita Jalapeño -paprikoita eikä niitä säilykepurkista löytyviä. Tuoreita harvemmin myydään lähikaupassa mutta isompien markettien hyllystä yleensä löytyy. Täytettä voi muokata omaan makuun sopivaksi esimerkiksi vaihtamalla tuorejuuston maustettuun versioon ja vaihtamalla pekonin haluamaansa lihaan.
Corn Dogs (Maissinakit)
Corn Dogs eli Amerikkalaiset maissinakit Corn Dog on tikun päässä tarjoiltava, maissipohjaisella taikinalla kuorrutettu ja uppopaistettu nakki. Tämä Suomessa melko harvinainen herkku on Amerikassa tavallinen pikkupurtava erilaisissa tapahtumissa ja markkinoilla. Niitä myydään myös katuruokana sekä pakasteena marketeissa. Amerikkaan asti tätäkään erikoisuutta ei tarvitse lähteä kokeilemaan sillä valmistus kotona on varsin helppoa. Tähän ohjeeseen suosittelen poikkeuksellisesti
Tater Tots (Friteeratut Perunapallot)
Tater Tots eli uppopaistetut perunapallerot Tater Tot(s) on itseasiassa ruokatehtaan (Ore-Ida) rekisteröity tuotenimi mutta se on yleistynyt nimityksenä tälle perunalisäkkeelle. Ruokalajin on myös keksinyt kyseinen valmistaja. Nimi ei käänny suoraan Suomeksi joten kutsumme ruokaa uppopaistetuiksi perunapalleroiksi. Tater Totsit (tunnetaan myös nimillä potato gems tai oven crunchies) ovat esikypsennetystä, raastetusta tai muussatusta perunasta tehtyjä pieniä palleroita
Luuttomat Hot/Buffalo Wingsit
Hot Breasts Vaikka maukkaita ovatkin niin Hot Wings-kanansiipien kanssa näpertely on ainakin Mättömestarin mielestä rasittavaa puuhaa. Ratkaisu ovat nämä helpommin mätettävät, ”luuttomat siivet” jotka ovat siis uppopaistettuja ja tulisesti maustettuja broilerin rintafileepaloja eli Hot Breasts.
Pulled Pork
Pulled Pork uunissa Pulled Pork eli revitty possu tai nyhtöpossu on yksinkertaisuudessaan iso pala hitaasti kypsennettyä possun niskaa tai lapaa joka lopuksi revitään hienoiksi suikaleiksi. Pulled Porkia valmistetaan eri tavoin ympäri maailman. Mättömestari on tykästynyt erityisesti makeahkoon Amerikkalaiseen versioon joka kypsennetään perinteisesti savustimessa. Mättömestarin version valmistus onnistuu ympäri vuoden tavallisessa kotiuunissa ja savuista makuakin siitä
Maailman erikoisimmat (Osa 1): USA:n Armeijan taistelumuonapakkaus (MRE)
USA:n Armeijan sissimuonapakkaus (MRE) MRE eli Meal, Ready-to-Eat, Individual (suomeksi: yksilöllinen ateria valmiina syötäväksi) on alunperin kentällä oleville sotilaille suunniteltu, syömävalmis, todella pitkään säilyvä ja helposti mukana kulkeva ateriakokonaisuus. Rankat olosuhteet ja jopa laskuvarjollisen lentokonepudotuksen kestäväksi suunniteltu MRE-pakkaus sisältää yleensä yhden lämpimän ruokalajin, jälkiruoan, leivän ja/tai muun snäcksin, levitteen, juomajauheita ja tarvikelajitelman. Yhdessä pakkauksessa on
Pizzapohja (Ohut New York -tyyppinen)
Ohuen, käsin venytetyn pitsapohjan valmistusohje Pizza ei kunnolla tehtynä ole kovin pikaista ruokaa. Tällä ohjeella syntyy yön yli jääkaapissa kylmäkohotettu ”New York style”- eli ohut, aromikas ja leipämäisellä reunalla varustettu pitsapohja. Samanlaista pohjaa käytetään mm. Kotipizzassa. Kylmäkohotus eli fermentaatio tuottaa taikinaan enemmän ja pienempiä ilmakuplia sekä enemmän makua kuin perinteinen huoneenlämmössä kohotus. Pohja venytetään muotoonsa
Tomaattikastike Pizzaan (Nopea)
Nopea pizzakastike paseeratusta tomaatista Nopea pizzakastike syntyy laadukkaasta paseeratusta tomaatista. Paseerattu tomaatti on maustamista vaille käyttövalmista joten aikaa menee vain minuutteja. Tölkissä myytävä paseerattu tomaatti on jo kypsennetty ja siivilöity joten sitä ei tarvitse eikä kannata enää keittää tai sen maku muuttuu einesmäiseksi. Helppouden hintana on hieman yksiulotteisempi maku kuin hauduttamalla valmistetussa tomaattikastikkeessa. Ohjeen määrä
Tomaattikastike Pizzaan (Haudutettu)
Haudutettu tomaattikastike pizzaan Pizzan kastikkeen voi valmistaa monella eri tapaa. Tässä ohjeessa kastikkeen maku pyritään pitämään yksinkertaisena ja tomaattisena joten mausteita ei käytetä liikaa ja lisättyä suolaa ei ollenkaan. Ohjeen määrä riittää noin kolmeen pyöreään pitsaan, yli jäänyt kastike säilyy jääkaapissa viikon. Mättömestari suosittelee tätä hauduttamalla valmistettua, täyteläisempää kastiketta mutta vaihtoehtoisesti voit tehdä nopeamman pizzakastikkeen
Mac & Cheese (Juustomakaronilaatikko)
Amerikkalainen Juustomakaronilaatikko Mac & Cheese juustomakaronilaatikko on alunperin englantilainen keksintö mutta amerikkalaisena lohturuokana paremmin tunnettu. Se sopii erinomaisesti esim. grilli- ja pikaruokien seuraksi mutta maistuu myös erikseen välipalana. Tällä ohjeella syntyy erityisen rapealla kuorella varustettu mutta alta super-mehevä ja todella juustoinen Macaroni & Cheese.
Caramel Macchiato
Starbucksin Caramel Macchiato kahvijuoman resepti Tämä resepti on yritys kopioida Starbucksin herkullinen espressosta, maidosta ja makusiirapeista koostuva Caramel Macchiato kahvijuoma. Huom! Reseptin toteutus vaatii sokerin sulattamista jossa on syytä olla varovainen.
Kuorrutetut Kanelipullat (Cinnamon Bun)
Cinnamon Buns/Rolls ohje Tämä on amerikkalainen versio tutusta korvapuustista. Kanelipullat paistetaan korvapuusteista poiketen ”kyljellään” ja pintaan sivellään lopuksi tuorejuustokuorrute. En osaa päättää ovatko nämä parempia kuin tavalliset korvapuustit mutta herkullisia joka tapauksessa ja mukavaa vaihtelua.