Etusivu » Keittiövälineet » Paras Airfryer

Paras airfryer 2024 – Airfryerit vertailussa

Paras halpa airfryer

Xiaomi Smart Airfryer 3.5L

Paras pieni airfryer

Cosori Lite Air Fryer 3.8L

Paras airfryer useimmille

Philips Essential XL 6.1L

Paras iso airfryer

Philips Premium XXL 7.3L

Paras tuplakorillinen airfryer

Ninja Foodi Dual Zone 7.6L

Airfryerien (ilmafriteerauskeitin / kiertoilmakypsennin) suosio on tällä hetkellä huipussaan, etenkin terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Airfryerien terveellisyys perustuu niiden tarjoamaan tapaan valmistaa herkullista ja rapeapintaista ruokaa ilman lisättyä rasvaa tai huomattavasti tavallista vähemmällä rasvalla.

Toisin kuin friteerauskeittimessä, jossa tuotteet upotetaan kuumaan rasvaan, airfryerissä tehokas tuuletin kierrättää lämmityselementin tuottamaa kuumaa ilmaa ruoan ympäri, kypsentäen ja rapeuttaen sen.

Kuulostaa kovin samalta kuin kiertoilmauuni? Kyllä, mutta airfryerissä ilmankierto on paljon tehokkaampi ja ruoan kypsennystilassa on vähemmän hukkatilaa jolloin lämpö siirtyy kypsennettävään tuotteeseen optimaalisesti. Lisäksi airfryerin ilmankierto ja kypsennysritilä on suunniteltu rapeuden maksimoimiseksi eli ilma kiertää tasaisesti ruoan ympärillä, myös alta. Etuna voidaan pitää myös airfryerin, noin puolet pienempää sähkönkulutusta.

Airfryer on yksinkertaisuudestaan huolimatta yllättävän monipuolinen keittiölaite. Useimmat, perinteisessä rasvakeittimessä valmistettavat reseptit on mahdollista valmistaa myös airfryerissä. Tämän lisäksi, voit mallin ominaisuuksista riippuen myös: kypsentää lihaa, kalaa ja kanaa, paistaa pihvin, paistaa leivonnaisia, kuten keksejä, kakkuja tai muffinseja, kuivattaa vihanneksia tai hedelmiä, uudelleenlämmittää ruokia palauttaen rapeuden, sulattaa jäisiä tuotteita, paahtaa pähkinöitä tai siemeniä, valmistaa jogurttia ja paljon muuta!

Koska erilaisia airfryer malleja on tarjolla satoja, parhaan valitseminen on vaikeaa. Mättömestari on tehnyt vaikeimman vaiheen puolestasi ja etsinyt parhaat airfryerit viidestä eri kategoriasta. Sinun tulee vain päättää miten suuria annoksia haluat kerralla valmistaa, miten pieneen tilaan laitteen tulee mahtua ja mikä budjettisi on. Keskityimme tässä vertailussa vain suositumpiin, paistokorillisiin malleihin. Markkinoilla on myös enemmän kiertoilmauunia muistuttavia, luukullisia airfryereitä.

Miten valita paras airfryer?

1. Teho ja lämpötila-asteikko

Airfryerin teho (W) vaikuttaa käytännössä siihen miten nopeasti ruoka valmistuu. Yleisesti, mitä enemmän tehoa, sen parempi. Ota kuitenkin huomioon että tehokkaampi laite kuluttaa myös enemmän sähköä. Suosittelemme hankkimaan laitteen jonka teho on vähintään 1500W.

Lämpötila-asteikko, eli laitteen matalin ja korkein lämpötila, vaikuttavat laitteen käyttötapoihin. Kasvisten, hedelmien ja lihan kuivatus sekä jogurtin valmistus onnistuvat vain laitteissa joiden lämpötila on mahdollista säätää erittäin matalaksi, noin 40 asteeseen. Asteikon yläpäässä, valitse vähintään 200 asteeseen kuumeneva airfryer. Yli kahdensadan lämpötilasta saattaa olla hyötyä joidenkin tuotteiden valmistuksessa mutta voimakkaan kiertoilman ansiosta, 200 astettakin riittää lähes kaikkien ruokien valmistukseen.

2. Kapasiteetti

Yksi tärkeimmistä kriteereistä mallia valitessa on paistokorin kapasiteetti. Kapasiteetti ilmoitetaan yleensä litroina (korin tilavuus) ja joskus myös kiloina (ruoan määrä). Nämä luvut eivät kuitenkaan kerro useimmille ostajille yhtään mitään.

Karkeasti voidaan sanoa että yhdelle ihmiselle paras vaihtoehto on 2-3 litran paistokori johon mahtuu yksi rintafilee ja kylkeen pieni annos ranskalaisia. Suuremmalle porukalle, lisää em. suositukseen yksi litra / ruokailija:

 • 1 ihminen = 2-3 litran paistokori
 • 2 ihmistä = 3-4 litran paistokori
 • 3 ihmistä = 4-5 litran paistokori
 • 4 ihmistä = 5-6 litran paistokori
 • 5+ ihmistä = Yli 7 litran paistokori tai tuplakorillinen malli

Toisaalta, jos keittiössä on tilaa niin suuremman kapasiteetin paistokorissa voit valmistaa ruokaa monipuolisemmin. Liian suuri on tässä tapauksessa ehdottomasti parempi kuin liian pieni. Suosituskoko muuttuu myös käyttötarkoituksen mukaan. Jos suunnitelmissa on valmistaa airfryerissä kokonaisia aterioita, eli useita eri raaka-aineita kerralla, niin lisää suositukseen muutama litra.

3. Muut ominaisuudet ja lisävarusteet

Lähes joka airfryerista löytyy virtapainike sekä lämpötilan ja kypsennysajan säätömahdollisuus. Jo pelkästään näillä ominaisuuksilla voit valmistaa lähes minkä tahansa airfryer-reseptin. Käyttöä helpottavista ominaisuuksista hyödyllisimpiä ovat esiohjelmoidut kypsennysohjelmat. Jos valmistat esimerkiksi usein parasteranskalaisia tai siipiä, niin saatat haluta laitteen jossa on valmis ohjelma näitä varten. Valmisohjelman käyttö tosin ei takaa parempaa lopputulosta, se vain helpottaa laitteen käyttöä.

Paistokorin tiedoista kannattaa tarkistaa että se on tarttumattomaksi pinnoitettu. Tämä helpottaa puhdistusta huomattavasti. Hyvästä airfryeristä tulisi löytyä myös automaattinen virrankatkaisu -ominaisuus joka kytkee lämmityksen ja ilmankierron pois päältä, kun paistokori vedetään ulos ruoan kääntämistä varten. Tärkeä ominaisuus on myös laitteen ulkoiset mitat. Varmista ennen ostamista että laite mahtuu keittiöösi.

Lisävarusteista hyödyllisin on ehdottomasti lisäritiä, jonka avulla saat asetettua ruokaa kahteen eri tasoon, käytännössä tuplaten koriin mahtuvan ruokamäärän. Tämä tosin heikentää hieman kypsennystulosta, koska ilma ei pääse kiertämään niin tehokkaasti. Toinen todellä hyödyllinen lisävaruste on pihdit joiden avulla kuumaa ruokaa voi käännellä tai siirtää paistokorista lautaselle. Paistokorin puhdistusta voi helpottaa käyttämällä muotoon leikattua ja reiällistä leivinpaperia.

4. Hinta

Kuten mitä tahansa keittiölaitetta hankkiessa, käytettävissä oleva budjetti tulee ottaa huomioon. Airfryerit ovat onneksi kohtuullisen edullinen hankinta ja hyvän laitteen saa noin sadalla eurolla. Erinomaisenkin laitteen saa alle 200 eurolla. Tämän enempää airfryeristä ei kannata maksaa paitsi jos haluat erittäin suurikapasiteettisen laitteen.

Airfryer vertailu

Otimme huomioon kaikki yllä mainitut valintakriteerit ja analysoimme kymmeniä kansainvälisiä airfryervertailuja, verkkokauppojen asiakaspalautteita, sekä oikeiden käyttäjien kokemuksia ja valitsimme näiden perusteella parhaan airfryerin viidessä eri kategoriassa.

Vertailun voittajaksi oli ehdolla myös todella suosittu Cosori XXL (CP158-AF) airfryer mutta se hylättiin koska kyseisessä mallissa on esiintynyt tulipalojakin aiheuttaneita sähkövikoja. Valmistaja on julkaissut mallille takaisinkutsun.

Amazon.de:stä tilaaminen

Osa suosittelemistamme airfryereistä on edullisinta tilata Saksalaisesta Amazon.de -verkkokaupasta.

Amazon.de verkkokaupassa asioiminen onnistuu Englanniksi ja yli 99€ tilaukset toimitetaan usein ilman postikuluja (kun tuotetiedoissa lukee ”dispatches from Amazon”).

Tilauksen voi maksaa kortilla tai suoraan pankkitililtä (SEPA direct debit). Tilaus toimitetaan noin viikossa. Katso lisäohjeet MaksuKamun Amazon-tilausoppaasta.

Paras airfryer useimmille

Philips Essential XL


Philips saattaa olla tylsä valinta parhaaksi airfryeriksi mutta totuus on että Philipsillä on vuosien etumatka useimpiin muihin valmistajiin. Philips on suunnitellut ja parannellut airfryereitä jo yli kymmenen vuoden ajan ja se näkyy tässä kohtuuhintaisessa huippulaitteessa. Essential XL mallista löytyy kaikki toiminnot mitä hyvältä airfryeriltä voi odottaa, sen friteerauskori on sopivan kokoinen useimpiin kotitalouksiin, siinä on riittävästi tehoa kapasiteettiin nähden ja siitä on todella vaikea löytää negatiivisia kokemuksia. Siksi Philips Essential XL on suosittelemamme, paras airfryer useimmille ostajille. Laitteesta on olemassa myös pienempi, 4.2L versio.

 • Mallinimi: HD9270/90
 • Teho: 2000W, Lämpötila-asteikko: 80°C – 200°C
 • Kapasiteetti: 6.2L / 1.2kg
 • Ulkomitat (LxKxS): 31.5cm x 30.7cm 40.3cm, Paino: 5.55kg
 • Paistokorin kypsennysalueen sisämitat: 22.5cm x 21cm
 • Toiminnot: lämpötilan säätö, ajan säätö, automaattinen virrankatkaisu, lämpimänäpito (max. 30min)
 • Kypsennysohjelmat: pakastetut välipalat, ranskalaiset tuoreesta perunasta, liha, kala, kanankoivet, kakku ja grillatut kasvikset
 • Valmistajan takuu: 2 vuotta

Hyvää

 • Laadukkaasti valmistettu laite jonka voi odottaa toimivan takuuajan jälkeenkin.
 • Philipsin kehittämä Rapid Air tekniikka ja ainutlaatuinen tähdenmuotoinen pohja takaavat pinnalta rapean ja sisältä mehevän paistotuloksen.
 • Tilava, 6.2L vetävä paistokori riittää jopa neljän hengen annoksen valmistamiseen kerralla.
 • 2000W teho takaa nopean esilämmityksen ja nopean kypsennyksen.
 • Pelkistetty ja helppokäyttöinen käyttöliittymä ja suuri digitaalinäyttö.
 • Helppo puhdistaa sillä kaikki irto-osat ovat konepesun kestäviä.
 • Philipsin NutriU sovelluksesta löydät paljon personoituja airfryer-reseptejä.

Huonoa

 • Paistokorin kahva on kiinnitetty niiteillä joten se saattaa löystyä ajan myötä.
 • Huom. Varmista ettet osta vahingossa kalliimpaa Wi-Fi -versiota (HD9280/90). Wi-Fi version yhteysongelmista löytyy paljon kokemuksia.

Paras pieni airfryer

Cosori Lite Hot Air Fryer


Cosori on maailmalla yksi suosituimmista airfryer-merkeistä. Suosittelemamme pieni airfryer on Cosorin 3.8 litran Lite malli joka on kohtuullisen hinnan lisäksi erittäin tyylikkäästi muotoiltu, helppokäyttöinen ja riittävän tehokas.

 • Mallinimi: CAF-LI401S
 • Teho: 1500W, Lämpötila-asteikko: 75°C – 230°C
 • Kapasiteetti: 3.8L
 • Ulkomitat (LxKxS): 27.5cm x 34.5cm x 32.5cm, Paino: 4.42kg
 • Paistokorin kypsennysalueen sisämitat: 20cm x 20cm
 • Toiminnot: lämpötilan säätö, ajan säätö, automaattinen virrankatkaisu, lämpimänäpito, esilämmitys, ravistusmuistutus
 • Kypsennysohjelmat: kana, ranskalaiset, pekoni, pihvi ja kasvikset
 • Valmistajan takuu: 2 vuotta

Hyvää

 • Cosorin tyylikkäällä muotoilulla on voitettu mm. Red Dot 2021 muotoilupalkinto.
 • Sopii kompaktin ulkokuoren ansiosta pienempäänkin keittiöön.
 • Laitteen todella korkea maksimilämpötila ja kompakti friteerauskori, yhdessä edistyneen ThermoIQ -teknologian kanssa takaavat vertailun rapeimmat ranskalaiset.
 • Todella kätevät One-Touch ohjelmat käynnistyvät yhdellä painalluksella.
 • Laitetta on mahdollista ohjata myös kännykkäsovelluksen kautta (tosin EU-laki vaatii että lopuksi painat itse laitteen käynnistyspainiketta).
 • Paistokori ja kypsennysritilä ovat molemmat konepesun kestäviä.

Huonoa

 • Pienehkö kapasiteetti sopii maksimissaan kahden ihmisen säännölliseen käyttöön.
 • Muutama käyttäjä on raportoinut, viikkoja kestäneestä muovisesta hajusta.
 • Löysimme myös satunnaisia kokemuksia joissa kerrottiin muovisesta kahvasta irronneista osista sekä korin pinnoitteen naarmuuntuvan helposti.

Paras iso airfryer

Philips Premium XXL


Philipsin kehittynyttä airfryer-teknologiaa hyödyntävä Premium XXL on suosituksemme suurten airfryerien kategoriassa. Laitteen 7.3l kapasiteetti riittää viiden hengen perheen käyttöön ja korissa mahtuu helposti kypsentämään jopa kokonaisen broilerin. Laite on myös helppokäyttöinen ja helppo puhdistaa.

 • Mallinimi: HD9762/90
 • Teho: 2225W, Lämpötila-asteikko: 40°C – 200°C
 • Kapasiteetti: 7.3L / 1.4kg
 • Ulkomitat (LxKxS): 32.1cm x 31.5cm 43.3cm, Paino: 8.1kg
 • Paistokorin kypsennysalueen sisämitat: 23cm x 23cm
 • Toiminnot: lämpötilan säätö, ajan säätö, automaattinen virrankatkaisu, lämpimänäpito
 • Kypsennysohjelmat: pakastinranskalaiset, liha, kala, kokonainen broileri, kanankoivet
 • Valmistajan takuu: 2 vuotta

Hyvää

 • Valtavan kokoinen paistokori soveltuu jopa viiden hengen aterian valmistamiseen kerralla.
 • Philipsin kehittämä Rapid Air tekniikka, yhdessä Fat Removal tekniikan kanssa takaavat rapean ja vähärasvaisen kypsennystuloksen .
 • Riittävän, 2250W tehon ansiosta ruoka kypsyy nopeasti, suuresta kapasiteetista huolimatta.
 • Erittäin matalallekin ulottuva lämpötila-asteikko mahdollistaa myös mm. jogurtin valmistuksen ja tuotteiden kuivattamisen.
 • Pelkistetty ja helppokäyttöinen käyttöliittymä ja selkeälukuinen digitaalinäyttö.
 • Helppo puhdistaa sillä paistokori ja tarttumattomaksi pinnoitettu paistoalusta ovat konepesun kestäviä.
 • Laitteen mukana toimitetaan kaksikerrosritilä joka käytännössä tuplaa käytössä olevan kypsennystilan.

Huonoa

 • Vain viisi esiohjelmoitua kypsennysohjelmaa.
 • Laite on myös ulkomitoiltaan suuri eli joka keittiöön se ei sovi.
 • Löysimme muutamia kokemuksia joissa moitittiin paistoalustan pinnoitteen kestävyyttä.

Hyvä & edullinen airfryer

Xiaomi Mi Smart Air Fryer


Xiaomi on brändi jonka alla myydään, useiden eri valmistajien, tavallista laadukkaampaa kiina-elektroniikkaa. Vaikkei brändin hintataso olekaan kaikkein halvin, niin hinta/laatu suhde on ylivertainen. Xiaomin Mi älyairfryer ei ole poikkeus ja se on Mättömestarin suositus halpojen airfryerien kategoriassa. Xiaomilta löytyy myös erittäin hyvä, 6L malli.

 • Mallinimi: BHR4849EU
 • Teho: 1500W, Lämpötila-asteikko: 40°C – 200°C
 • Kapasiteetti: 3.5L
 • Ulkomitat (LxKxS): 25.2cm x 33.5cm 30.4cm, Paino: 3.9kg
 • Paistokorin kypsennysalueen sisämitat: 19cm x 19cm
 • Toiminnot: lämpötilan säätö, ajan säätö, automaattinen virrankatkaisu, ajastus (max. 24h)
 • Kypsennysohjelmat: pakasteranskalaiset, kanansiivet, kala, pihvi, hedelmien kuivatus, kakku
 • Valmistajan takuu: 2 vuotta

Hyvää

 • Todella minimalistinen ja tyylikäs muotoilu.
 • Laitetta ohjataan selkeän OLED-kosketusnäytön avulla.
 • Käytettävissä myös sovelluksen kautta tai Google Assistantin / Amazon Alexan avulla. Sovelluksessa on paljon valmiita kypsennysohjelmia ja satoja reseptejä.
 • Laaja lämpötila-asteikko mahdollistaa myös mm. jogurtin valmistuksen ja kasvisten/hedelmien/lihan kuivattamisen.
 • Kuivatustoiminto (matalassa lämpötilassa) on mahdollista ajastaa jopa 24 tunnin pituiseksi.
 • Paistokorissa on kestävä ja tarttumaton tuplapinnoite.
 • Helppo puhdistaa sillä paistokori ja paistoritilä ovat konepesun kestäviä.
 • Mukana toimitetaan grillausritilä joka parantaa ilmankiertoa entisestään suurten tuotteiden ympärillä.

Huonoa

 • Kapasiteetti riittää juuri ja juuri parin ihmisen aterian valmistamiseen.
 • Osa käyttäjistä pitää yhteen painikkeeseen ja rullaan perustuvaa käyttöliittymää hankalana.
 • Useat ostajat ovat kertoneet laitteen haisevan aluksi voimakkaasti muoviselta.
 • Myös yleisvaikutelma on muovinen, emme tosin löytäneet tavallisesta poikkeavaa määrää vikaraportteja.
 • Varaosia on vaikea saada.

Paras tuplakorillinen airfryer

Ninja Foodi Dual Zone Air Fryer


Ninja Foodi Dual Zone Air Fryer on vertailumme paras tuplapaistokorilla varustettu airfryer. Tämän tehokkaan airfryerin, kaksi erillistä 3.8 litran paistokoria, mahdollistavat kahden eri tuotteen valmistuksen samanaikaisesti. Molemmille koreille voi säätää oman kypsennysohjelman/lämpötilan. Älykäs laite osaa valmistaa molempien korien sisällön niin että ne valmistuvat samanaikaisesti. Samasta laitteesta on olemassa myös vielä suurempi 9.5L versio (2x 4.75L).

 • Mallinimi: AF300EU
 • Teho: 2470W, Lämpötila-asteikko: 40°C – 240°C
 • Kapasiteetti: 7.6L (2x 3.8L) / 2kg
 • Ulkomitat (LxKxS): 37cm x 39.7cm 31.5cm, Paino: 8.2kg
 • Paistokorien kypsennysalueen sisämitat: 14cm x 20cm (x2)
 • Toiminnot: lämpötilan säätö, ajan säätö, automaattinen virrankatkaisu, uudelleenlämmitys
 • Kypsennysohjelmat: ilmafriteeraus (AirFry), rapeutus (MaxCrisp), paahtaminen, kuivaus, paisto (ilman kiertoilmaa)
 • Valmistajan takuu: 1 vuosi

Hyvää

 • Kaksi erillistä paistokoria, mahdollistavat kahden täysin erilaisen ruoan valmistuksen samanaikaisesti tai todella suurien määrien valmistamisen kerralla.
 • DualZone-teknologian ansiosta molemmille koreille voi säätää oman kypsennysohjelman, laite huolehtii että molempien korien sisältö valmistuu samaan aikaan.
 • Teho riittää suurtenkin ruokamäärien nopeaan kypsennykseen
 • Helppokäyttöinen, hieman käyttäjää kohti kallistettu ohjauspaneeli sekä selkeä digitaalinen näyttö
 • Vertailun laajimman lämpötila-asteikon ansiosta, laite on myös vertailun monikäyttöisin.
 • Kiertoilman voi halutessaan kytkeä pois päältä jolloin laitetta voi käyttää perinteisen uunin tavoin erilaisten leivonnaisten ja piirakoiden paistoon.

Huonoa

 • Kookas ja painava laite ei sovi pieneen keittiöön.
 • Puhdistus on työläämpää kuin yhdellä suurella paistokorilla varustetun laitteen.
 • Muutama käyttäjä on huomauttanut laitteen muovisesta hajusta muutaman ensimmäisen käyttökerran aikana.

Airfryer lisätarvikkeet

Airfryerin käyttöön ei välttämättä tarvita mitään lisätarvikkeita mutta voit helpottaa käyttöä ja puhdistusta tietyillä lisävarusteilla. Tässä muutamia suosittelemiamme lisätarvikkeita.

Airfryer leivinpaperi

Kun käytät paistokorin pohjalla leivinpaperia, sen puhdistus on huomattavasti helpompaa. Huomaa että leivinpaperia käyttäessäkin korin pohjalle kerääntyy rasvaa, joten täysin puhdistuksesta ei pääse eroon. Voit leikata tavallisesta leivinpaperista koriin sopivia paloja ja tehdä niihin ilmanvaihtoreikiä tai sitten ostaa valmiiksi muotoon leikattua ja rei’itettyä paperia. 20x20cm leivinpaperi sopii useimpiin airfryereihin mutta tarkista varmuuden vuoksi laitteesi paistokorin mitat. Esimerkiksi vertailumme Philips XXL malliin sopii paremmin 23x23cm paperi ja Ninja Dual Airfryeriin 14x20cm.

Öljysuihkepullo

Useimmat airfryer ateriat voi tietenkin valmistaa täysin ilman öljyä mutta rapeimman kypsennystuloksen saat lisäämällä tuotteiden pintaan ohuen kerroksen öljyä. Öljy myös suojaa herkkiä raaka-aineita palamiselta. Öljyä on helpoin levittää suihkepullon avulla. Suosittelemamme pullot ovat uudelleentäytettäviä ja voit käyttää niissä mitä tahansa, korkeaa lämpötilaa kestävää ruokaöljyä.

Silikonipäällysteiset pihdit

Kuumien tuotteiden nostaminen paistokorista tarjolle ja tuotteiden kääntely kypsennyksen aikana onnistuu parhaiten keittiöpihdeillä. Metallista valmistetut pihdit ovat kestävimmät mutta kannattaa valita malli jossa on silikoniset päät. Silikoni ei naarmuta paistokorin naarmuille herkkää, tarttumatonta pinnoitetta.

Lisäritilä / varrasteline

Lisäritilän avulla voit kypsentää tuotteita kahdessa kerroksessa. Valitse ritilä jonka mitat ovat mahdollisimman lähellä paistokorin sisämittoja jotta maksimoit lisäkypsennystilan. Jos hankit lisäritilän, kannattaa heti valita malli joka toimii samalla telineenä kypsennysvartaille.

Lisätarvikepaketit

Lisätarvikkeet on edullisinta ostaa valmiiksi koottuna pakettina, tosin erikseen ostamalla saat laadukkaampia tuotteita. Muista tarkistaa että ritilöiden ja kypsennysastioiden mitat sopivat kypsennyskoriisi.

Parhaat airfryer reseptit

Useimpien airfryerien mukana tulee reseptivihko tai sovellus josta löydät juuri sinun laitteellesi suunniteltuja reseptejä. Niistä on hyvä aloittaa ensimmäiset kokeilut. Myös valmistajien sivuilta löytyy hyviä reseptikokoelmia. Tässä esimerkiksi Philipsin airfryer-reseptit. Lisää löydät Google-haulla ”airfryer reseptit” tai airfryereihin keskittyneistä reseptikirjoista.

Mättömestarin arkistoista löytyy muutamia friteerattuja ruokia joita voi pienin muutoksin valmistaa myös airfryerissä.

 • Sipulirenkaat – Valmista ohjeen mukaan vaiheeseen 3. asti. Esilämmitä airfryer. Suihkuta sipulirenkaiden pintaan ohut kerros öljyä. Aseta renkaat yhteen kerrokseen paistoritilän päälle. Kypsennä airfryerissä n. 7 minuuttia, 180 asteessa. Käännä kerran, kypsennyksen puolivälissä. Ohjeen mukaisen määrän joutuu todennäköisesti kypsentämään useammassa erässä.
 • Luuttomat Hot Wingsit – Valmista ohjeen mukaan vaiheeseen 5. asti. Esilämmitä airfryer. Suihkuta palojen pintaan ohut kerros öljyä. Aseta yhteen kerrokseen paistoritilän päälle, koita jättää palojen väliin pieni väli. Kypsennä airfryerissä n. 10 minuuttia, 200 asteessa. Käännä palat kerran, kypsennyksen puolivälissä. Valmista loppuun ohjeen kohdasta 9. eteenpäin.
 • Tater Tots perunapallerot – Valmista ohjeen mukaan vaiheeseen 8. asti. Esilämmitä airfryer. Suihkuta perunapalleroiden pintaan ohut kerros öljyä. Aseta renkaat yhteen kerrokseen paistoritilän päälle. Kypsennä airfryerissä n. 15 minuuttia, 200 asteessa. Ravista paistokoria pari kertaa kypsennyksen aikana

Usein kysyttyä airfryereistä

Voiko airfryeriin laittaa leivinpaperia?

Kyllä, voit käyttää leivinpaperia airfryerissä mutta se ei ole välttämätöntä tai edes suositeltavaa. Leivinpaperin käyttö häiritsee airfryerin tarkasti suunniteltua ilmankiertoa.

Jos kuitenkin haluat käyttää leivinpaperia puhdistuksen helpottamiseksi, varmista että leivinpaperi kestää käyttämäsi lämpötilan. Useimpien leivinpaperien suositeltu maksimilämpötila on 220°C, varmista asia pakkauksesta. Varmista myös, että leivinpaperi ei peitä laitteen ilmanvaihtoaukkoja.

Älä laita airfryeriin leivinpaperia esilämmitysvaiheessa, sillä jos paperin päällä ei ole painoa, ilmavirta saattaa nostaa sen kiinni lämmityselementtiin, aiheuttaen tulipalon.

Airfryerissa kannattaa käyttää niille tarkoitettua erikoisleivinpaperia, joka on valmiiksi muotoiltu koriin sopivaksi ja siihen on tehty reikiä ilmankierron parantamiseksi.

Voiko airfryeriin laittaa foliota?

Kyllä, voit laittaa foliota airfryeriin mutta se ei ole suositeltavaa, samasta syystä kuin leivinpaperinkin. Kuten leivinpaperin kanssa, on tärkeää varmistaa, että folio ei peitä ilmanvaihtoaukkoja. Lisäksi varmista, että folio ei kosketa suoraan airfryerin lämmityselementtiä.

Miksi airfryer savuttaa?

Airfryer voi savuttaa johtuen useista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat:
– Jos kyseessä on ensimmäinen käyttökerta, laite saattaa savuta koska osien pinnalla on tehtaalta jääneitä öljyjäämiä/likaa. Laitteen ohjekirjassa on todennäköisesti neuvottu kuumentamaa laite tyhjänä ennen ensiimmäistä käyttöä jotta nämä epäpuhtaudet palavat pois.
– Puhdistamattomat osat: Jos airfryerin osat, kuten ritilä, rasvankeräysastia tai lämmityselementti ovat likaisia, ne voivat aiheuttaa savua.
– Liian korkea lämpötila: Jos lämpötila on liian korkea, ruoka voi palaa ja aiheuttaa savua.
– Väärä ruokalaji: Jotkut ruoat, kuten esimerkiksi rasvainen makkara, voivat aiheuttaa savua, kun niitä valmistetaan airfryerissä. Savuamisen aiheuttaa rasvan roiskuminen lämmityselementtiin. Tässä tapauksessa vähäinen savu ei ole vaarallista. Puhdista laite kun se on jäähtynyt.
– Viallinen laite: Laite saattaa olla myös viallinen. Jos savu haisee ”elektroniikalle” niin lopeta käyttö välittömästi ja ota yhteys valmistajaan/myyjään.

Mitä ei saa laittaa airfryeriin?

Airfryeriin ei luonnollisesti voi panna mitään kovaa kuumuutta kestämättömiä pakkauksia tai astioita. Vesi ja todella kosteat ainesosat eivät myöskään sovi airfryeriin sillä runsas höyry saattaa vahingoittaa laitetta.

Tässä muutamia muita ruokia jotka eivät sovi airfryerissä valmistettavaksi: parsakaali ja muut ”kuivat” vihannekset (palaa todella helposti), kosteat friteeraustaikinat (valuu tuotteen päältä ennen kuin ehtii kypsyä), popcorn (airfryerin lämpötila ei riitä popcornin valmistukseen), juusto (valitettavasti juusto sulaa ennen kuin se ehtii ruskistua),

Mitä astioita voi laittaa airfryeriin?

Airfryeriin voi laittaa minkä tahansa uuninkestävän astian. Sopiva astia voi olla esimerkiksi lasia, metallia, keramiikkaa tai silikonia.

Airfryerissa voi käyttää myös paperisia, silikonisia tai alumiinisia kypsennysmuotteja kuten muffinivuokia. Laita käyttämäsi astia aina paistoritilän päälle, ei suoraan paistokorin pohjalle. Näin astia kuumenee tasaisesti joka puolelta.

Voiko airfryeriin laittaa vettä?

Airfryeriin ei tulisi laittaa vettä tai todella märkiä ruokia. Veden höyrystyminen ja höyryn kulkeutuminen/kondensoituminen laitteen elektroniikkaan saattaa vahingoittaa sitä.

Miten airfryerin puhdistus tapahtuu?

Tärkeintä on suorittaa puhdistus vasta kun laite on kunnolla jäähtynyt ja virtajohto on irrotettu seinästä.

Jos korin pohjalla on rasvaa tai suurempia jäämiä, pyyhkäise ne pois talouspaperilla. Jos laitteesi paistokori ja ritilä ovat konepesun kestäviä, aseta ne halutessasi pesukoneeseen. Suosittelisin kuitenkin käsipesua lämpimällä vedellä, astianpesuaineella ja pehmeää tiskisientä apuna käyttäen. Säännöllinen konepesu saattaa vahingoittaa tarttumatonta pinnoitetta.

Laitteen sisäpinta kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti jotta vältytään turhilta käryiltä ja hajuilta. Tarkista laitteen ohjekirjasta, miten ja mitkä pinnat sisäpuolelta tulisi puhdistaa.

Onko airfryerissä pakko käyttää öljyä?

Ei ole mutta useat raaka-aineet kuivahtavat helpommin ja jäävät paistotulokseltaan kalpeiksi jos et käytä öljyä. Rapeimman ja mehevimmän lopputuloksen saat lisäämättä ruoan pintaan ohuen hunnun öljyä. Ohut kerros on helpoin levittää suihkepullon avulla.

Pitääkö airfryeria esilämmittää?

Ei, mutta yleensä saat rapeamman ja mehevämmän lopputuloksen kun airfryer on esilämmitetty. Jos ei haeta rapeaa pintaa, esilämmityksestä ei ole hyötyä.

Ota laitteestasi kaikki hyöty irti ja tilaa samalla pelkästään Airfryer-kokkailuun keskittyvä reseptikirja!

*Ohessa suosittelemamme kirjat ovat englanninkielisiä, suomalaisilla mittayksiköillä. Jos tilaat muita reseptikirjoja Amazon.de:stä, huomaa että useimmissa on amerikkalaiset mittayksiköt

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *