Tater Tots (Friteeratut Perunapallot)

Tater Tots eli uppopaistetut perunapallerot

Tater Tot(s) on itseasiassa ruokatehtaan (Ore-Ida) rekisteröity tuotenimi mutta se on yleistynyt nimityksenä tälle perunalisäkkeelle. Ruokalajin on myös keksinyt kyseinen valmistaja. Nimi ei käänny suoraan Suomeksi joten kutsumme ruokaa uppopaistetuiksi perunapalleroiksi. Tater Totsit (tunnetaan myös nimillä potato gems tai oven crunchies) ovat esikypsennetystä, raastetusta tai muussatusta perunasta tehtyjä pieniä palleroita jotka friteerataan rapeaksi. Perunapallerot sopivat ranskalaisten tapaan lisäkkeeksi tai pieneksi dipattavaksi naposteltavaksi.

Tater Tots
Äänet: 3
Arvio: 5
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
VaikeustasoKeskivaikea
Annoksia Valmistelu
4 1 tunti
Kypsennys
15 minuuttia
Annoksia Valmistelu
4 1 tunti
Kypsennys
15 minuuttia
Tater Tots
Äänet: 3
Arvio: 5
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
VaikeustasoKeskivaikea
Annoksia Valmistelu
4 1 tunti
Kypsennys
15 minuuttia
Annoksia Valmistelu
4 1 tunti
Kypsennys
15 minuuttia
Raaka-aineet
Lisäksi
Annoksia:
Valmistusohjeet
 1. Kuori perunat ja laita ne kattilaan. Lisää vettä niin että perunat juuri peittyvät ja mausta vesi yhdellä teelusikallisella suolaa.
 2. Laita kattila hellalle korkealle lämmölle ja kun vesi kiehuu kunnolla, keitä perunoita noin 7 minuuttia kunnes ne ovat puolikypsiä.
 3. Kaada vesi pois ja annan perunoiden jäähtyä.
 4. Raasta perunat raastimen karkeimmalla terällä. Jos perunaraaste näyttää tässä vaiheessa kovin kostealta niin laita raaste keittiöpyyhkeen sisään ja purista mahdollisimman paljon vettä pois. Jauhoisilla perunalajikkeilla tätä ei välttämättä tarvitse tehdä.
  Raasta perunat raastimen suurimmalla terällä
 5. Laita kuiva perunaraaste kulhoon ja sekoita mukaan jauhot, valkosipulijauhe, sipulijauhe, oregano, persilja, suola ja pippuri. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
 6. Muotoile perunamassasta pienen retiisin kokoisia palleroita ja aseta valmiit lautaselle odottamaan. Ohjeen perunamäärästä pitäisi syntyä 20-25 palloa. Muotoilu on helpompaa jos kostutat välillä käsiä. Mitä pienempiä palleroita jaksat tehdä, sen rapsakampia niistä tulee ja peruna kypsyy varmemmin.
 7. Riko kananmuna pieneen kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Vatkaa kananmunan joukkoon 1rkl maitoa. Mittaa korppujauhot toiselle lautaselle.
  Perunapallojen kuorrutus valmiina alkamaan
 8. Kastele jokainen perunapallo ensin munamaidossa ja pyörittele sitten korppujauhoissa. Toista jos haluat paksumman kuoren.
 9. Lämmitä öljy friteerauskeittimesi ohjeen mukaan. Jos et omista friteerauskeitintä niin lämmitä öljy kattilassa 180 asteiseksi. Käytä apuna lämpömittaria ja valvo öljyn lämpötilaa koko ajan. Jos kuitenkin jostain syystä lämpö nousee niin korkeaksi että öljy alkaa savuta niin peitä kattila välittömästi kannella ja ota pois lämmöltä. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA KAADA KUUMAN ÖLJYN SEKAAN VETTÄ!
 10. Kun öljy on 180-asteista, laske reikäkauhaa apuna käyttäen 5-10 perunapalloa öljyyn.
 11. Pidä palloja öljyssä 2-4 minuuttia (pallojen koosta riippuen) tai kunnes pinta on kullanruskea. Aseta valmiit pallerot talouspaperin päälle kuivumaan ja friteeraa seuraava erä.
 12. Tarjoile Tater Totsit lisäkkeenä tai alku-/välipalana salsan, dippikastikkeen tai ruskeakastikkeen kera.
Reseptissä huomioitavaa
 • Tater Totsit voi paistaa myös pannulla. Lisää pannulle öljyä niin että sen pohja peittyy reilusti. Paista keskilämmöllä usein käännellen kunnes pallerot ovat nätin värisiä.
 • Tater Totsit voi maustaa haluamallaan tavalla kunhan et käytä kovin kosteita ainesosia (koeteus saa friteerausöljyn räiskymään). Kokeile lisätä perunamassaan esim. kevätsipulia, paahdettua pekonia/chorizoa tai parmesan-juustoa.
 • Voit myös kokeilla seuraavanlaista variaatiota: Keitä perunat kuutioituna ja raastamisen sijaan muussaa ne haarukalla. Maku on sama mutta valmiiden perunapallojen koostumus on hieman erilainen.
Jaa tämä resepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.