Hereford nautoja lumisessa maisemassaLuomulihaa suoraan tilalta kotiin?

Yksi Mättömestarin kymmenestä käskystä on ostaa liha tuoreena lihatiskiltä. Mutta entä jos lähettyvillä ei ole kauppahallia, lihakauppiasta tai suurta markettia? Entä jos lihan haluaa lisäksi olevan luomua? Tähänkin ongelmaan löytyy ratkaisu netistä sillä useat lihan tuottajat ovat alkaneet myymään lihaa asiakkaalle toimitettuna kotisivunsa välityksellä. Netistä isomman erän kerralla ostaminen on yleensä myös paljon edullisempaa kuin kaupasta pienen satsin ostaminen.

Tässä artikkelissa esittelemme nettimyyntiä tarjoavat tuottajat ja teemme pienimuotoisen hintavertailun. Listalle pääsy edellytti että nettikaupasta löytyy tieto siitä missä ja miten liha on tuotettu sekä selkeät hinnat, -toimitusehdot, -maksutavat ja helppokäyttöinen online-tilausjärjestelmä. Nettimyynnissä on omat ongelmansa lähinnä lihan säilyvyydestä johtuen mutta jo nyt lihaa pystyy tilaamaan mihin päin suomea tahansa. Jos asut suurissa kaupungeissa Helsingin ulkopuolella kuten Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti tai Kuopio niin vaihtoehtoja on useampiakin. Nettilihat toimitetaan yleensä vakuumipakattuna ja tuoreuden säilyttävässä kylmäkuljetuksessa.

Lihantuottajat netissä

Tässä esittely kaikista löytämistämme nettikaupoista jotka myyvät laadukasta lihaa kotisivultaan asiakkaalle toimitettuna ja joissa ainakin osa valikoimasta on luomua. Hintavertailu toteutettiin 10 kilon luomujauhelihaerän + toimitusmaksun perusteella.

Bosgård

Porvoon itäpuolella sijaitseva, historiallinen Bosgårdin tila on vuodesta 2013 lähtien tuottanut luomulihaa. Tuotanto keskittyy Charolais-pihvikarjan kasvatukseen mutta tilalla on myös peltoviljely- ja metsänhoitotoimintaa. Tyylikkäästä ja nykyaikaisesta verkkokaupasta saa Charolais-kokolihatuotteita, jauhelihaa ja mm. meetvurstia, ilmakuivattua paistia sekä lenkkimakkaraa. Kaikki tuotteet ovat luomua ja tilan omaa tuotantoa. 10kg erä luomujauhelihaa maksaa 150€ (15€/kg) sisältäen toimituksen Lihakonttoriin.

Bosgårdilta tilatut tuotteet toimitetaan Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaan Lihakonttori Oy:n myymälään josta ne voi käydä noutamassa. Myös nouto suoraan tilalta on mahdollista. Kotiinkuljetus lähes koko suomeen onnistuu jos tilaat kerralla yli 15kg lihaerän. Kotiinkuljetukset tapahtuvat pääsääntöisesti keskiviikkoisin kello 12-15. Kotiinkuljetus pääkaupunkiseudulle maksaa 35€ ja maakuntiin 47€. Tilauksen voi maksaa kortilla, verkkopankista tai laskulla.

https://bosgard.com/

Labby Gård

Pernajalla (Loviisa) sijaitsevalla Labbyn tilalla on viljelty luonnonmukaisin menetelmin jo 25 vuotta ja karjankasvatus keskittyy Hereford-nautoihin. Lihaa voi ostaa jauhelihana tai erilaisina kokolihalajitelmina. 10kg paketin luomu-Hereford pihvisonnin jauhelihaa hinta on 158€ (15.80€/kg) + 7€ toimitusmaksu pääkaupunkiseudulle. Verkkosivulla myydään ennakkoon tiettynä ajankohtana toimitettavia eriä joten usein odotusaika voi olla pitkäkin.

Toimitukset tapahtuvat pääkaupunkiseudulle, Sipooseen, Porvooseen ja Loviisaan tilan omalla pakettiautolla. Toimitusaika on klo 15-20 ja tästä toimitusmuodosta peritään 7€ maksu. Näiden alueiden ulkopuolelle paketti kulkee Itellan kylmäkuljetuksena. Tämän toimitusmuodon hinta riippuu toimituspaikasta. Lihat voi noutaa myös itse ilman lisäkuluja. Maksuvaihtoehtoina ovat kortti, verkkopankki, joustoraha ja lasku

http://www.labbynkauppa.net/

Kosken Kartano

Suomen ympäristöystävällisimmäksikin valittu, Salossa sijaitseva Kosken kartano (Koskis) myy samantapaisia lihapaketteja kuin Tamminen. Kaikki lihapaketit sisältävät vain luomua Hereford -naudan lihaa. Neljän eri lajitelman lisäksi valikoimasta löytyy myös kaksi pelkästään jauhelihaa sisältävää pakettia, viiden kilon ja kymmenen kilon eränä. 10 kilon tilaus maksaa 140 euroa (14€/kg sisältäen toimituksen Lihakonttoriin.

Kosken Kartanon nettisivu on tyylikäs ja selkeä mutta tilaus pitää tehdä lomakkeen avulla ja toimituspaikaksi voi valita vain Kalasataman Lihakonttorin (Helsingissä) joka rajaa aika selkeästi asiakaskuntaa. Lihat voi noutaa Kalasatamasta vain perjantaisin klo 07 – 17. Tilatut lihat voi hakea myös suoraan tilalta. Tilaus maksetaan sähköpostiin toimitettavalla laskulla. Huhtikuuksi luvataan nykyaikaisempi verkkokauppatilaus jolloin oletettavasti myös verkkomaksuvaihtoehdot otetaan käyttöön.

http://koskenkartano.omaverkkokauppa.fi/

Laidun Hereford

Laidun Hereford nettikaupasta ei löydy kunnollista tilan esittelyä mutta nimen mukaisesti kaikki myytävät tuotteet ovat Hereford-nautaa. Valikoima on laaja yksittäisistä kokolihatuotteista (luomuna tai ilman) jalosteisiin. Myös muutaman kumppanitilan tuotteita myydään saman verkkokaupan kautta. 10kg luomu-Hereford jauhelihaa maksaa 218€ (21.80€/kg) + 19.90€ toimituskulut lähes koko suomeen.

Tilauksen voi joko noutaa itse tilalta lisämaksutta tai sitten posti toimittaa sen ympäri suomen kylmäkuljetuksena klo 12-15 tai 17-19 jolloin kulut ovat 19.90€. Tuotteiden toimituspäivä on yleensä perjantai jos tilaus jätetään ennen tiistai-iltaa. Tilauksen voi maksaa kortilla tai verkkopankista.

http://www.laidunhereford.fi/kauppa/index.php

Leppälän Luomutila

Vuodesta 1995 kokonaan luonnonmukaisesti toiminut Leppälän luomutila sijaitsee pohjanmaalla. Verkkokaupasta on tilattavissa nautaa ja possua monissa eri muodoissa kuten esimerkiksi kyljyksinä, jauhettuna, paistina, fileenä tai keittoluuna. 10kg erä luomunaudan jauhelihaa maksaa 122.10€ (12.21€/kg) sisältäen toimituksen Sörnäisten tukkutorille (Helsinki).

Verkkokaupassa on helppokäyttöinen tilausjärjestelmä ja tuotteet löytyvät selkeistä kategorioista. Sörnäisten tukkutorilta (joka keskiviikko klo 10 jälkeen) noudon lisäksi yli 15kg tilauksille on tarjolla tilalta nouto (joka perjantai klo 9 jälkeen) ja kotiinkuljetusvaihtoehto. Kotiinkuljetuksesta peritään 18€ lisämaksu mutta toimitusaluetta tai aikaa ei verkkosivulta löydy. Ostokset voi maksaa luottokortilla, Visa Electronilla tai laskulla.

http://www.leppalan-luomutila.fi/

Suomen Kotitila

Vuonna 2012 perustettu Oy Suomen Kotitila AB myy verkkokaupassa kumppanuustilojensa luomulihoja. Valikoimassa on luomuna Hereford- ja Angus -nautaa, possua, karitsaa, kukkoa, broileria ja kananmunia. Tuotteet on lajiteltu verkkokaupassa tuottajatilan mukaan ja joka tilasta voi lukea tarkemman esittelyn. Edullisimman 10kg luomunaudan jauhelihasetin (Hereford) hinta on 192€ (19.20€/kg) + 9.90€ toimitusmaksu lähes koko suomeen.

Toimituspäivän voi valita ennalta määrätyistä vaihtoehdoista ja toimitus tapahtuu suoraan kotiovelle (klo 12-16 tai klo 17-21). Toimitukset onnistuvat lähes koko suomeen, kaukaisimpia kolkkia lukuun ottamatta. Pakastetuille tuotteille toimitusalue on suppeampi. Voit tarkistaa toimitetaanko haluamasi tuote postinumeroalueellesi käyttämällä tuotesivulla olevaa lomaketta.Tilauksen voi maksaa verkkopankista tai luottokortilla.

http://www.kotitila.fi/

Tamminen

Vuodesta 1994 asti toimineella Perheyritys Tammisella on varmasti joukon tyylikkäin ja helppokäyttöisin verkkokauppa sekä selkeät tuotevaihtoehdot. Lihalaatikko -nimellä kulkevat pakettiratkaisut sisältävät kukin n. 10 kiloa eri eläinten lihaa eri muodoissa. Lihalaatikossa on joko pelkkää naudanlihaa (Rotukarja) tai naudanlihaa sekä Luomuporsasta. Pakettien hinta vaihtelee 99 eurosta 229 euroon ja hintoihin kuuluu toimitusmaksu. Hintaa on vaikea vertailla muiden kanssa sillä yksikään vaihtoehdoista ei ole pelkästään jauhelihaa sisältävä. Lähin verrokki on 9kg Rotukarja 1 – Arjen maistuvat -paketti jonka hinta toimituksineen eteläiseen suomeen on 159€ (17.67€/kg).

Tilaus onnistuu kuten mistä tahansa nettikaupasta ja tilauksen voi maksaa kortilla tai verkkopankista. Lihalaatikko toimitetaan thermolaatikossa suoraan asiakkaan kotiovelle. Toimitusalueeseen kuuluu koko suomi napapiirin eteläpuolella.

http://www.lihalaatikko.tamminen.fi/

Haastaja

Kauppahalli24

Haastajaksi lihakaupoille otettiin nettiruokakauppa Kauppahalli24. Valtavan päivittäistavaravalikoiman lisäksi Kauppahalli24 myy Reinin Lihan luomunaudan jauhelihaa ja paahtopaistia sekä rajoitettuina erinä Raudaskosken luomutilan Highlander luomunaudanlihaa eri muodoissa. Edullisimmillaan 10 kilon vertailutilaus maksaa 149.90€ (14.99€/kg) + 5.90€ toimitusmaksu pääkaupunkiseudulle.

Tilaus toimitetaan suoraan kotiovelle määrättyinä päivinä (ti, ke, to, pe) mutta valitettavasti vain pääkaupunkiseudulla (Uusimaa). Toimitusalueeseen kuuluu Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi osittain (toimitusmaksu 5.90€) sekä Sipoo, Kerava, Tuusula osittain, Järvenpää ja Mäntsälä osittain (toimitusmaksu 7.90€). Toimitusajan voi valita kahden tunnin tarkkuudella ja tilaus maksetaan kortilla. Tilaamalla kaupan uutiskirjeen saat alennuskoodin jolla ensimmäinen tilaus toimitetaan ilman kuljetusmaksua. Tästä voit lukea kokemuksia Kauppahalli24.fi tilauksesta.

http://www.kauppahalli24.fi

Lihaa tilalta suoramyyntinä

Tässä vielä lista tiloista jotka myyvät lihatuotteita paikan päältä noudettuna tai joiden tarkempi listaus jätettiin tekemättä koska valikoimassa ei ollut luomua tai tilaus oli liian hankalaa.

Liha- ja lihantuotantotietouttaan voi käydä kasvattamassa osoitteessa lisaalihasta.fi

3 Kommenttia aiheeseen “Luomulihaa netistä”

  1. Onko jokin luomunautatuottaja Uudellamaalla (ja muualla Suomessa), joka myös valvoo ja/tai on varma siitä, että eläintä kohdellaan mahdollisimman stressittömästi ja kivuttomasti myös viime metreillään teurastamossa? Jos, niin voisiko tälle sivulle lisätä vielä nämä tuottajien tiedot ja keinot, millä voisi tilata ja/tai noutaa luomunaudan lihaa; kaikkia ruhon osia ml. maksaa?

    1. Pitääpä mainostaa tuota Leppälän luomulihaa. Juttelin tuottajan kanssa ja muun jutustelun ohessa kävi ilmi että ainakin heidän possunsa teurastetaan lähiteurastamossa, johon tuottaja itse kuljettaa eläimet. Sanoi seuraavansa omien eläintensä kohtelun.

      Itse tekemällä varmistaa… Lihanauta (hieho) maksaa elossa n.800-1200€ koosta, rodusta ja kasvattajasta riippuen.
      Ensin vain kaupungin maatalousasioista vastaavalle tekemään ilmoitus lemmikkinaudan pidosta, pitopaikkana oma, isovanhempien tai tuttavan takapiha. Kun pitopaikkatunnus on rekisteröity, niin kipinkapin lehmää ostamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.