Etusivu » Keittiövälineet » Paras riisinkeitin

Paras riisinkeitin 2024 – Riisinkeittimet vertailussa

Paras pieni riisinkeitin

Pienikapasiteettinen Tsuki riisinkeitin
Tsuki Mini

Paras riisinkeitin

Maailman paras riisinkeitin on Zojirushi NS-LHC05
Zojirushi NS-LHC05

Paras keskihintainen riisinkeitin

Edullinen Bamboo riisinkeitin höyryttäjällä ja induktiotekniikalla
Bamboo UMAI

Paras halpa riisinkeitin

Halpa ja monipuolinen OBH Nordica Versatile riisikeitin
OBH Nordica Versatile

Riisinkeitin on yksi niistä hankinnoista joka kannattaa jättää joko kokonaan tekemättä tai sitten panostaa heti laadukkaaseen laitteeseen. Halvasta markettimallista syntyy enemmän päänvaivaa kuin hyötyä. Halpa laite yleensä joko kiehahtaa yli ja/tai polttaa riisin pohjaan. Paras riisinkeitin puolestaan keittää vaivatta täydellistä riisiä joka kerta.

Nykyaikaisella riisinkeittimellä riisin valmistus on todella vaivatonta ja helppoa. Sen avulla kuka tahansa saa aikaiseksi täydellisen kypsää ja ilmavaa riisiä, joka kerta. Käyttäjän huoleksi jää vain riisin ja veden mittaaminen, keitin hoitaa kaiken muun puolestasi.

Eri riisilajikkeiden kypsennyksen lisäksi riisinkeittimellä voi valmistaa myös muita jyviä, linssejä ja papuja sekä ruokalajeja kuten puuroja, keittoja, kakkuja, höyrytettyjä vihanneksia ja jopa jogurttia! Monipuolisimmissa malleissa on myös esiohjelmoitu kypsennystila näitä varten.

Nettikeskusteluja ja arvosteluja lukemalla selviää että paras riisinkeitin on Japanilaisen Zojirushin valmistama. Tämä jo yli satavuotias yritys valmistaa riisinkeittimien lisäksi mm. vakuumipulloja, leipäkoneita, kuumavesiautomaatteja ja vedenkeittimiä. Zojirushin riisinkeittimet ovat jopa hieman ylimietittyjä ja ominaisuuksia pursuvia mutta niiden avulla kokemattomampikin kokkaaja keittää täydellisen riisin joka kerta. Nykyään Euroopassa myydään muitakin hyviä Japanilaisia malleja eli jos budjetti ei riitä Zojirushiin niin selvitimme myös parhaat keskihintaiset ja halvat mallit.

Tässä artikkelissa kerromme myös, onko riisinkeittimen hankinta ylipäätään järkevää, miten ne toimivat, mistä Japanilaisia laatukeittimiä voi Suomeen tilata ja lopusta löydät vielä oppaan eri riisilajikkeisiin ja niiden kypsennykseen.

Suosituksemme perustuvat kymmenien kansainvälisten riisinkeitinvertailujen, verkkokauppojen asiakaspalautteen ja oikeiden käyttäjien kokemuksien analyysiin.


Keittimellä vai kattilassa?

Ensimmäisenä kannattaa varmasti miettiä onko riisinkeitin omaan käyttöön edes kannattava hankinta. Millään tavalla välttämätön hankinta se ei ole. Jos sinulta luonnistuu riisin keitto perinteisesti kattilassa ja syöt riisiä vain satunnaisesti niin hyöty jää pieneksi.

Riisinkeitintä kannattaa harkita jos syöt riisiä viikottain tai riisin keittäminen perinteisin menetelmin tuntuu hankalalta tai työläältä. Mättömestarin kohdalla hankintapäätökseen vaikutti myös kiinnostus erilaisiin keittiövimpaimiin.

Mielestäni riisinkeittimen tärkein etu on toistuva, korkealaatuinen lopputulos. Tällä tarkoitan että laite tekee sinulle aina samanlaista riisiä kunhan riisi ja vesi on mitattu oikein. Riisin valmistus on yleensäkin paljon helpompaa keittimen kanssa. Mittaat ja huuhtelet riisin, mittaat veden, valitset oikean ohjelman ja seuraava vaihe onkin riisin nauttiminen. Riisinkeitin vapauttaa sinut kattilan vahtimisesta muuhun ruoanlaittoon.

Jos riisi ei valmistu samaan aikaan muun aterian kanssa niin ei hätää. Lähes kaikissa riisinkeittimissä on lämpinäpitotoiminto jonka ansiosta riisi on valmista nautittavaksi tarvittaessa jopa useiden tuntien ajan.

Joissain keittimissä on riisin lisäksi mahdollista kypsentää myös muita ruokalajeja. Puuronkeittotoiminto löytyy useimmista malleista, höyrytoimintokin (vihanneksille/kalalle yms.) on varsin yleinen. Riisinkeittimellä voi kypsentää myös esimerkiksi linssejä, kvinoaa, keittoja, leipää, kakkuja ja muutamassa mallissa on jopa valmis ohjelma näitä varten.

Emme siis suosittele keittimen hankintaa kaikille mutta jos riisi maistuu, budjetissa on hieman ylimääräistä ja keittiökaapissa tilaa niin se on ehdottomasti hankinnan arvoinen laite.

Miten riisikeitin toimii?

Riisikeitin koostuu kahdesta astiasta joista sisempään, yleensä tarttumattomaksi pinnoitettuun astiaan mitataan vesi ja riisi. Ulomman, kannellisen astian pohjassa on lämmityselementti ja yleensä etureunassa jonkinlainen käyttöliittymä ja muuta elektroniikkaa.

Riisin kypsentämiseksi, käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin mitata ja huuhdella riisi, mitata vesi, valita oikea ohjelma ja käynnistää laite. Laite ilmoittaa kun riisi on valmista ja pitää tämän jälkeen riisin lämpimänä ilman pohjaanpalamista.

Kun kypsennys aloitetaan, lämmityselementti kuumentaa veden kiehuvaksi. Lopputuloksen kannalta tärkein ominaisuus on yleensä sisemmän astian pohjassa kiinni oleva lämpötilasensori. Järjestelmän salaisuus on se, että veden kiehumispiste on normaalioloissa 100 celsiusastetta ja tämän lämpötilan saavuttaessaan se muuttuu höyryksi. Lämpötila pysyy siis suht tasaisessa sadassa asteessa, sisemmän astian pohjalla, niin kauan kuin astiassa on vettä. Kun kaikki vesi on haihtunut, lämpötila alkaa nopeasti nousta ja laite kytkee lämmityselementin pois päältä tai lämpimänäpitotilaan.

Jos toimintamekaniikka on näin yksinkertainen, miten sitten on mahdollista että useissa riisinkeittimissä on ohjelmia esimerkiksi eri riisilajikkeille? Tässä kohtaa kuvaan astuu ”Fuzzy Logic” eli ”Sumea Logiikka” jota edistyneemmät keittimet käyttävät. Lyhyesti selitettynä, perinteisessä riisinkeittimessä riisi on joko raakaa tai kypsää, sumean logiikan keitin voi tunnistaa riisin myös lähes kypsäksi tai ylikypsäksi. Käytännössä tämä on mahdollista laitteeseen ennalta ohjelmoitujen, kokeiluun perustuvien algoritmien ansiosta. Laite pystyy siis ”ajattelemaan” ja tekemään pieniä hienosäätöjä kypsennyksen aikana.

Hyvän riisinkeittimen valinta

Jos esittelemistämme, parhaista malleista ei löydy sinulle sopivaa riisinkeitintä niin omaa laitetta kannattaa etsiä nämä kriteerit mielessä

1. Kapasiteetti

Riisinkeittimistä puhuttaessa, kapasiteetilla tarkoitetaan yleensä sitä, kuinka paljon riisiä laitteessa voi enimmillään kerralla kypsentää, ei kypsennysastian tilavuutta. Esimerkiksi 0.5L kapasiteetti tarkoittaa että laitteessa voi kypsentää 5dl riisiä josta saadaan n. kolminkertainen määrä eli 15dl kypsää riisiä. Ulkomailla riisinkeittimien kapasiteetti on ilmoitettu yleensä Japanilaisissa riisikupeissa (rice cup). Yksi riisikuppi on n. 1.8 dl. Englanninkielisissä oppaissa saatetaan suositella paljon suurempia riisinkeittimiä kuin tässä mutta se johtuu siitä että aasiassa riisin annoskoko on paljon suurempi kuin mihin täällä suomessa on totuttu.

 • 3 kupin eli n. 0.5L kapasiteetti sopii parhaiten 1-4 hengen kotitalouksiin.
 • 5 kupin eli n. 0.9L kapasiteetti sopii parhaiten 4-8 hengen kotitalouksiin.
 • 8 kupin eli n. 1.5L kapasiteetti sopii parhaiten kaupalliseen käyttöön tai esim. juhlatilaisuuksien varalle.

Maksimimäärän lisäksi kannattaa huomioida että ylisuuressa keittimessä valmistettu pieni riisimäärä ei ole koostumukseltaan yhtä hyvää kuin sopivan kokoisessa keittimessä valmistettu. Toisaalta myöskään liian täyteen ahdettuna keittotulos ei ole paras mahdollinen. Keittimien ohjelmat on optimoitu siten että parhaan lopputuloksen saa kun riisiä kypsennetään noin puolet keittimen kapasiteetista.

2. Keitto-ohjelmat

Nykyään lähes kaikkia elektronisia riisinkeittimiä ohjaa älykäs sumean logiikan mikroprosessori. Loppukäyttäjälle tämä tarkoittaa käytännössä laitteen helpompaa ja monipuolisempaa käyttöä, valittavien kypsennysohjelmien muodossa.

Kaikilta riisinkeittimiltä onnistuu vähintään tavallisen pitkäjyväisen riisin valmistus vaikkapa lihapadan seuraksi. Useimmissa keittimissä on erikseen ohjelmat pitkäjyväiselle riisille, lyhytjyväiselle riisille sekä tummalle riisille. Suosittelen valitsemaan keittimen jossa on vähintään edellä mainitut perustoiminnot.

Tästä eteenpäin pitää miettiä millaiset toiminnot ovat itselle tarpeellisia. Monipuolisimmissa laitteissa on erikoisohjelmat mm. Basmatille, Jasmiinille, riisisekoituksille, sushiriisille, puuroriisille ja GABA-riisille (idätetty ruskea riisi). Erikoisriisejä voi tietenkin valmistaa missä tahansa riisinkeittimessä mutta esiohjelmoitu kypsennys takaa paremman lopputuloksen.

3. Toiminnot

Ostopäätökseen vaikuttavat myös keittimen tarjoamat toiminnot. Tavallisimpia, lähes joka mallista löytyviä ominaisuuksia ovat lämpimänäpito kypsennyksen päätyttyä, jäähtyneen riisin uudelleenlämmitys ja kypsennysajastin jolla kypsennyksen voi aloittaa haluamanaan ajankohtana. Itse en ole edes näitä lisätoimintoja juurikaan käyttänyt.

Riisinkeittimellä voi kypsentää myös muita tuotteita. Joissain keittimissä on toiminto kakuille, kasvisten/kalan höyrytykseen, keitoille ja jopa jogurtille! Kannattaa kuitenkin miettiä onko tällaisille toiminnoille todella käyttöä, lopputulos tuskin on parempi kuin perinteisten menetelmien käyttäminen. Toisaalta riisinkeittimestä tulee kätevä mökkikeittiö tällaisten lisätoimintojen kanssa.

4. Lisätarvikkeet ja ominaisuudet

Kannattaa kiinnittää huomiota myös riisinkeittimen mukana tuleviin lisätarvikkeisiin. Useimpien keittimien mukana toimitetaan riisin mitta-astia sekä jonkinlainen riisilasta jolla kypsän riisin voi ilmata ja annostella. Muita tarvikkeita perus riisinkeittoon ei tarvitakaan. Keittimen toiminnoista riippuen, mukana voidaan toimittaa myös esimerkiksi soppakauha tai höyrytyskori.

Ominaisuuksista tärkeimpiä ovat ehdottomasti, saranallinen, tiivisteellä varustettu kansi. Irtonainen lasikansi yleensä kolisee kypsennyksen aikana ja päästää veden helpommin kiehumaan yli. Toinen tärkeimmistä ominaisuuksista on tarttumattomaksi pinnoitettu kulho. Kulho voi olla teflon-pinnoitettu (tai vastaava) tai keraamisesti pinnoitettu. Itse valitsisin ominaisuuksiensa puolesta aina teflonpinnoitteisen mutta jos muovipinnoite epäilyttää niin keraaminenkin toimii kohtalaisen hyvin.

Aivan uusinta uutta riisinkeitinteknologiassa ovat induktiotekniikkaa käyttävät sekä ylipainetta hyödyntävät keittimet. Näiden tuoma etu on kuitenkin marginaalinen verrattuna tavallisiin sumean logiikan keittimiin. Induktioteknologia mahdollistaa lämmityksen aavistuksen tasaisemmin ja nopeammin. Ylipainekeittimissä taas riisi kypsyy hieman nopeammin.

Hyödyllinen ominaisuus on myös erillinen, irrotettava sisempi kansi, joka helpottaa puhdistusta huomattavasti. Lähes kaikissa Zojirushin keittimissä on tämä ominaisuus. Useimmissa Zojirushin malleissa on myös irrotettava virtajohto joka helpottaa laitteen säilyttämistä pienissä tiloissa.

5. Hinta

Lopuksi tulee miettiä kuinka paljon olet valmis maksamaan yllä mainituista kriteereistä. Joka tapauksessa, suosittelen jättämään alle 100 euron keittimet kauppaan jos haluat siitä pitkäaikaisen sijoituksen.


Riisinkeitin-vertailu

Olemme jakaneet riisinkeittimet vertailun helpottamiseksi, kolmeen eri kategoriaan. Premium-luokka sisältää vain kaikkein parhaimmat riisinkeittimet joiden keittotulos ja laitteen laatu ovat astetta muita korkeammalla. Premium-keittimet ovat samalla vertailumme kalleimpia laitteita. Halpojen riisinkeittimien luokassa vertailimme korkeintaan n. 150€ keittimiä. Näistä malleista saattaa löytyä jopa enemmän toimintoja kuin Premium-keittimistä mutta samalla laatu ja keittotulos eivät yllä aivan samalle tasolle. Kolmannesta luokasta löytyvät suositut, pienet riisinkeittimet. Pienten riisinkeittimien kompakti koko ja pienempi keittokapasiteetti tekevät niistä parhaan valinnan pienempään kotitalouteen.

Paras Premium-riisinkeitin

Zojirushin ylivoimaisuuden takia, emme nähneet muuta vaihtoehtoa kuin suositella Premium-luokassa ainoastaan heidän riisinkeittimiään. Zojirushilla on koko ajan myynnissä kymmenkunta erilaista mallia ja erot niiden välillä ei ole kovin suuria, joten valinta voi olla vaikeaa. Tarkan analyysin jälkeen, tässä ovat suosittelemamme kolme maailman parasta riisinkeitintä.

PARAS
Maailman paras Zojirushi NS-LHC05 riisikeitin

Zojirushi NS-LHC05

Tässä kohtuuhintaisessa mallissa on kaikki oleellisimmat toiminnot ja pieni koko sopii useimpiin keittiöihin. Mielestämme tämä on Zojirushin, ja samalla yleisesti, paras riisinkeitin useimmille.

 • Kapasiteetti 0.54L (3 riisikuppia), mitat 23.2cm x 30.2cm x 19cm
 • Täydellinen koko 1-4 hengen talouteen
 • Sisäänvedettävä virtajohto helpottaa säilytystä entisestään
 • Kolme erillistä kuumennuselementtiä (pohjassa, sivulla ja kannessa) takaavat parhaan lopputuloksen
 • Mukana riisimitta ja tarttumaton lasta.
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen riisi/sekoitus, sushi, tumma, GABA, jasmiini, puuro ja pikaohjelma
 • Toiminnot: lämpimänäpito, uudelleenlämmitys, ajastin
 • Valmistettu Kiinassa
Suosituin yhden litran riisinkeitin on Zojirushi NS-TSQ10

Zojirushi NS-TSQ10

Kaikkein suosituin yhden litran malli. Kapasiteetti riittää helposti 5-10 hengelle ja mukana jopa kakunvalmistusohjelma.

 • Kapasiteetti 1.0L (5.5 riisikuppia), mitat 25.5cm x 35.5cm x 21.5cm
 • Paras valinta kun syöjiä on vähintään 4 tai haluat varautua satunnaisiin suurempiin valmistuseriin
 • Toimii myös höyrykeittimenä. Voit samalla keittää riisin ja höyrykypsentää esim. kasviksia.
 • Mukana höyrytyskori, riisimitta ja tarttumaton lasta.
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen riisi/sushi, sekoitus, tumma, puuro, kakku ja pikaohjelma
 • Toiminnot: höyrykeitin, lämpimänäpito, pidennetty lämpimänäpito, uudelleenlämmitys, ajastin
 • Valmistettu Kiinassa
Huippuominaisuuksia pursuava ja laadukas Zojirushi NP-HCC10XH riisikeitin

Zojirushi NP-HCC10XH

Tämä malli on täysin liioiteltu useimmille kotikokeille mutta jos haluat parhaan euroopassa myytävän ökymallin mallin niin tämä on se.

 • Kapasiteetti 1.0L (5.5 riisikuppia), mitat 25.4cm x 35.5cm x 20.3cm
 • Induktiotekniikka takaa nopean ja tarkan kuumennuksen
 • Kolme erillistä kuumennuselementtiä (pohjassa, sivulla ja kannessa) takaavat tasaisen lämmön
 • Mukana riisimitta ja tarttumaton lasta.
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen riisi (kolmella eri kovuusasteella), jasmiini, riisisekoitus, sushi, puuro, makea riisi, tumma riisi, GABA ja pikaohjelma
 • Toiminnot: lämpimänäpito, pidennetty lämpimänäpito, ajastin
 • Valmistettu Japanissa!

Hyvä ja halpa riisinkeitin

Kuten artikkelin alussa totesin, halpa riisinkeitin ei yleensä ole hyvä. Jos kuitenkin pitäisi valita riisinkeitin hinnan perusteella niin suosittelisin näitä malleja. Näissä halvoissa malleissa on todella runsaasti toimintoja mutta kaiken mahduttaminen yhteen laitteeseen kasvattaa samalla kokonaismittoja eli pieneen keittiöön nämä eivät sovi.

PARAS
Bamboo UMAI on vertailun paras induktio-riisinkeitin hieman pienemmällä budjetilla

Bamboo UMAI

Bamboo ei ole varsinaisesti halpa riisinkeitin mutta jos etsit kohtuu hinnalla laadukasta ja todella monipuolista keitintä höyrystimellä varustettuna niin tämä on paras valinta.

 • Kapasiteetti 1.5L (8 riisikuppia), mitat 27cm x 37cm x 24cm
 • Markkinoiden edistynein UMAI 3D-induktiokuumennus.
 • Kypsennä Yumami-asetuksella ennenkokemattoman maukasta riisiä. Ohjelma liottaa ja höyryttää riisiä tarkkaan suunnitelluissa sykleissä, aktivoiden riisin sisältämät sokerit.
 • Mukana mitta-astia, riisilasta, keittokauha ja höyrytyskori
 • Fuzzy Logic ohjelmat: pitkäjyväinen, lyhytjyväinen, tumma, GABA, puuro
 • Toiminnot: pikaohjelma, lämpimänäpito, ajastin, höyrytys, hidas kypsennys, kakku, jogurtti, tahdig
Sakurassa yhdistyy halpa hinta ja loistavat ominaisuudet

Sakura

Sakura on paras riisinkeitin kun katsotaan erityisesti hinta/laatu suhdetta eikä ominaisuuksissakaan ei ole pihistelty.

 • Kapasiteetti 1.5L (8 riisikuppia), mitat 29cm x 39cm x 24cm
 • Kapasiteetti riittää suuremmillekin perheille ja pieniin juhliin.
 • Mukana mitta-astia, riisilasta, keittokauha ja höyrytyskori
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen/pitkäjyväinen, lyhytjyväinen/sushi, tumma, puuro
 • Toiminnot: pikaohjelma, lämpimänäpito, höyrytys, hidas kypsennys, keitto, kakku, jogurtti, tahdig
 • Yum-Asian eurooppaan tuoma malli joka on kuitenkin edullisempi tilata Amazonista ilmaisen toimituksen ansiosta.
Musta OBH Nordica riisinkeitin

OBH Nordica Versatile

Versatile on OBH Nordican paras riisikeitinmalli ja se on hyvä valinta jos ulkomailta tilaaminen tuntuu hankalalta. Laitetta myy suomessa mm. KitchenTime.

 • Kapasiteetti 2L (11 riisikuppia), mitat 32.8cm x 39.8cm x 24.9cm
 • Mahdollista keittää riisiä ja höyryttää vihanneksia samanaikaisesti
 • Mukana mitta-astia, riisilasta, keittokauha ja höyrytyskori
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen riisi, tumma riisi, linssit, puuro, keitto, höyry
 • Toiminnot: lämpimänäpito, ajastin, höyrykeitin

Laadukas pieni riisinkeitin -vertailu

Pienemmän kapasiteetin (n. 5dl) ja pienempään tilaan mahtuva mini-riisinkeitin on hyvä valinta 1-4 hengen talouksiin. Jos suosittelemamme Zojirushin NS-LHC05 minikeitin ei mahdu budjettiisi niin tässä hyviä pieniä keittimiä muilta valmistajilta. Näiden hinta on edullisempi kuin Zojirushin huippulaitteilla mutta toiminnoista ei juurikaan joudu luopumaan, toisaalta, aivan samaa laatua tähän hintaan ei saa.

PARAS
Tsuki Mini on paras riisinkeitin pienempään kotitalouteen.

Tsuki Mini

Tässä tyylikkäässä perusmallissa on kaikki oleellisimmat toiminnot ja se sopii erittäin pienen koonsa ansiosta useimpiin keittiöihin. Paras riisinkeitin sinkuille ja pareille!

 • Kapasiteetti 0.45L (2.5 riisikuppia), mitat 23.6cm x 27cm x 20cm
 • Pienestä koosta huolimatta, täysiverinen älykeitin, tiiviillä saranallisella kannella
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen / pitkäjyväinen, lyhytjyväinen / sushi, kokojyvä, puuro
 • Toiminnot: hidas kypsennys, savipata, ajastin, lämpimänäpito
 • Yum-Asian eurooppaan tuoma malli joka on kuitenkin edullisempi tilata Amazonista ilmaisen toimituksen ansiosta.
Panda Mini on todella monipuolinen ja edullinen riisinkeitin

Panda Mini

Tämä pieneen tilaan menevä riisinkeitin on koostaan huolimatta pakattu täyteen edistyneitä ominaisuuksia ja keitto-ohjelmia.

 • Kapasiteetti 0.6L (3.5 riisikuppia), mitat 22.5cm x 30cm x 21cm
 • Helppo puhdistaa irrotettavan sisäkannen, -höyryventtiilin ja -kondenssikerääjän ansiosta.
 • Mukana höyrykori, mitta-astia, lasta ja soppakauha
 • Fuzzy Logic ohjelmat: valkoinen/pitkäjyväinen, lyhytjyväinen/sushi, tumma, puuro
 • Toiminnot: lämpimänäpito, ajastin, höyry, hidas kypsennys, pikakypsennys, kakku
 • Yum-Asian eurooppaan tuoma malli joka on kuitenkin edullisempi tilata Amazonista ilmaisen toimituksen ansiosta.

Japanilaisen riisinkeittimen hankkiminen euroopasta

Kun päätät hankkia parhaan riisinkeittimen, valinta on Japanilainen riisinkeitin. Ilman adaptereita Suomessa toimivan, Japanilaisen riisinkeittimen voi tällä hetkellä ostaa käytännössä kahdesta eri paikasta. Suomessa aitoja japanilaisia malleja ei ole tietääksemme missään myynnissä mutta molemmat esittelemämme kaupat sijaitsevat EU-alueella joten tullimaksua tai lisäveroja ei tarvitse maksaa.

 • Ilmainen toimitus Suomeen yli 99€ tilauksiin (Dispatches from Amazon tuotteille)
 • Amazonin joustava palautusmahdollisuus ja takuu
 • Tilaa samalla lisätarvikkeet, laadukkaat riisit ja vaikka sushinvalmistustarpeet.
 • Toimitus Suomeen yleensä reilussa viikossa
 • Tilauksen voi maksaa luotto- tai Electron-kortilla tai suoraan pankkitililtä
 • Luotettava ja asiantunteva palvelu
 • Myynnissä lähes kaikki Zojirushi mallit ja varaosat
 • Valikoimassa myös Japanilaistyyliset Panda, Kumo, Sakura, Tsuki ja Bamboo riisinkeittimet
 • Maksutapana toimii luottokortti tai Electron.
 • Nopea DHL-toimitus mutta toimituskulut Suomeen 37€

Zojirushi riisinkeitin kokemuksia

Olet tässä vaiheessa varmasti jo huomannut että Zojirushin riisinkeittimet ovat huomattavasti kilpailijoitaan kalliimpia. Hankkiessasi Zojirushin, saattaa se hyvinkin olla keittiösi arvokkain pienlaite. Onko korkeampi hinta siis perusteltu ja kannattaako sitä maksaa?

Zojirushi Corporation
象印マホービン株式会社

Ensimmäinen ja tärkein peruste on laatu. Zojirushilla ei ole vain muutamaa laadukasta lippulaivamallia vaan joka ikinen tuote on mietitty loppuun asti ja rakennettu laadukkaista komponenteista. Netistä voi lukea kokemuksia vuosikymmeniä vanhoista Zojirushi riisinkeittimistä jotka ovat edelleen käytössä.

Olen hankkinut oman Zojirushi NS-TGQ10 keittimeni vuonna 2010 eli minulla on omakohtaisia kokemuksia Zojirushin laadusta. Keitin toimii edelleen ja on käytössä kerran parissa viikossa. Laitteen ainut kulunut osa on sisempi astia jonka tarttumattomassa pinnoitteessa on näkyviä naarmuja. Ei kuitenkaan niin paljon että olisin lähtenyt hankkimaan uutta. Toinen, ja ainut oikea ongelma on ollut laitteen sisäinen paristo joka tallentaa muutamia asetuksia sekä kellonajan, kun se ei ole kytkettynä verkkovirtaan. Paristo lopulta tyhjeni viitisen vuotta sitten, jonka jälkeen en ole voinut tallentaa merkkiääntä tai asettamaan kellonaikaa. Paristo on valitettavasti asennettu niin syvälle laitteen sisään että sitä ei perushemmo pysty vaihtamaan (kyllä, yritin). Laitetta pystyy kuitenkin käyttämään muuten normaalisti.

Laadusta kertoo myös se että Zojirushi myy näkyvästi kattavaa valikoimaa erilaisia varaosia. Jos yritys olisi suunnitellut laitteensa hajoamaan tietyn ajan kuluessa, varaosien myynti ei varmaankaan olisi järkevää.

Toinen tärkeä peruste on toimintavarmuus ja kypsennystulos. Zojirushi on valmistanut elektronisia riisinkeittimiä jo 40 vuotta eli heillä on vuosikymmenien etumatka länsimaisiin valmistajiin, kypsennysalgoritmeissä (fuzzy logic) ja keitto-ohjelmien hienosäädössä. Zojirushilla saat siis kaikkein varmimmin haluamasi kypsennystuloksen ja laite pystyy toistamaan tuloksen kerta toisensa jälkeen.

Vaikka muilta valmistajilta on saatavilla laitteita joissa on esimerkiksi enemmän erilaisia keitto-ohjelmia tai lisätarvikkeita, näitä kahta tärkeää etua ei yksikään muu valmistaja pysty haastamaan.


Riisilajikkeet ja keitto-ohje

Markettien perusriisit kannattaa vaihtaa jo ennen laitteen hankkimista etnisen kaupan tai verkkokauppojen vaihtoehtoihin, jos haluat laitteesta kaiken hyödyn irti. Alta löydät listan suosituimmista riisilajikkeista, niiden ominaisuuksista, parhaista valmistajista (merkeistä) sekä tarvittava vesi / riisi suhde riisikeittimessä kypsentäessä.

 • Kaikissa riiseissä on suurinpiirtein samat kalorit eli 300 kcal / 1dl tai 350 kcal / 100g raakaa riisiä
Riisinjyviä pöydälle levitettynä


Basmatiriisi

Basmati on pitkäjyväinen riisilajike, joka on peräisin Intiasta ja Pakistanista. Se on kuuluisa aromaattisesta tuoksustaan ja hieman pähkinäisestä maustaan. Se sopii erinomaisesti erilaisten intialaisten ruokien valmistukseen mutta Mättömestari käyttää sitä irtonaisen rakenteen ja erinomaisen maun takia lähes joka ruoan lisäkkeenä.

Jos Zojirushi on riisinkeittimien kuningas niin Basmatia kutsutaan usein riisien kuninkaaksi.

Paras Basmatiriisimerkki: Tilda, India Gate, Daawat, Lundberg, Kohinoor, Elephant

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 1.4 annosta (esim. 2dl riisiä ja 2.8dl vettä)

Jasmiiniriisi

Jasmiini on thaimaalainen riisilajike, joka on samettisen pehmeää ja aromikasta. Se sopii erityisen hyvin thaimaalaisiin ruokiin ja curryihin, mutta myös muihin aasialaisiin ruokalajeihin.

Paras Jasmiinriisimerkki: Three Ladies, Royal Thai, Rooster A.A.A, Royal Umbrella

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 1.3 annosta (esim. 2dl riisiä ja 2.6dl vettä)

Sushiriisi

Sushiriisi on lyhytjyväistä, läpikuultavaa riisiä, jonka koostumus ja maku sopivat erinomaisesti sushin ja muiden japanilaisten ruokalajien valmistukseen.

Paras sushiriisimerkki: Koshihikari, Tamanishiki, Tamaki Gold, Nishiki, Kokuho Rose, Akitakomachi, Akita komachi

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 1.3 annosta (esim. 2dl riisiä ja 2.6dl vettä)

Pitkäjyväinen riisi

Pitkäjyväinen riisi on suomessa ehkä eniten syöty lajike ja se tunnetaan myös nimellä valkoinen riisi.

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 1.5 annosta (esim. 2dl riisiä ja 3dl vettä)

Tumma/ruskea riisi

Tumma riisi on vähemmän käsiteltyä ja siinä on tallella kaikki jyvän osat, eli kuorikerros, jyvänalkio ja tärkkelyspitoinen ydin. Se sisältää enemmän ravinteita ja kuitua kuin valkoinen riisi. Vaatii enemmän vettä ja pidemmän kypsytysajan.

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 2 annosta (esim. 2dl riisiä ja 4dl vettä)

Puuroriisi

Puuroriisi on korkean tärkkelyspitoisuuden vuoksi kypsennettynä tahmeaa ja makeahkoa. Puuroa voi tehdä käytännössä mistä tahansa lyhytjyväisestä riisistä, suuri vesimäärä tekee riisistä puuroa. Riisipuuroa valmistaessa, riisiä ei tarvitse välttämättä huuhdella.

Keittäminen: Riisiä 1 annos / nestettä 6 annosta (esim. 2dl riisiä ja 12dl nestettä)

Villiriisi

Villiriisi ei itseasiassa ole riisiä vaan se on riisin kaltaisen vesirikkakasvin siemen. Villiriisi on terveellinen ja ravintorikas vaihtoehto tavalliselle valkoiselle riisille. Se sisältää enemmän proteiinia, kuitua ja ravinteita kuin tavallinen riisi, ja sen maku on hieman pähkinäinen.

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 2.5 annosta (esim. 2dl riisiä ja 5dl vettä)

Risottoriisi

Risottoriisi on italialainen lyhytjyväinen riisi, joka on erityisen hyvä risottojen valmistukseen. Sen tärkkelyspitoinen rakenne tekee siitä erityisen kermaisen ja pehmeän, ja se imee hyvin makuja itseensä. Risotto valmistetaan yleensä lisäämällä nestettä pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen eli perinteisen risoton valmistukseen riisinkeitin ei sovellu.

Keittäminen: Riisiä 1 annos / vettä 2.5 annosta (esim. 2dl riisiä ja 5dl vettä)


Koomikko Mitch Hedberg

”Rice is great if you’re really hungry and want to eat two thousand of something.”

— Mitch Hedberg

Riisinkeittimen käyttö

Riisinkeittimen hankinnan ja riisilajikkeen valinnan jälkeen on vielä jäljellä se jännittävin vaihe eli ensimmäisen riisi-annoksen valmistus. Riisinkeittimen käyttäminen on helppoa mutta ensimmäisenä kannattaa kuitenkin tutustua huolella laitekohtaiseen ohjekirjaan josta saattaa selvitä poikkeavia toimintatapoja.

 • Käytä maustamiseen suolaa n. 0.5tl / 1dl raakaa riisiä. Ennen keittämistä voit lisätä myös muita kuivamausteita, kokeile esimerkiksi jauhettua kurkumaa tai kokonaisia tähtianiksia.
 • Voit halutessasi lisätä keittoveteen 1tl öljyä / 1dl riisiä. Öljy tekee riisistä aavistuksen ilmavampaa ja täyteläisempää
 • Mittaaminen on kätevintä vaa’alla: 1dl riisiä painaa n. 85g ja 1dl vettä painaa 100g.
 • Veden mittaamiseen voi käyttää myös riisinkeittimen kulhon sisäpinnalta löytyvää asteikkoa. Tämä on nopein mutta ei kovin tarkka menetelmä.
 • Kun perusmenetelmä on hanskassa, voit kokeilla myös miten riisin liottaminen ennen kypsennystä vaikuttaa lopputulokseen. Liota riisiä aluksi esimerkiksi puoli tuntia ennen kuin kypsennät sen. Liotus saattaa vaikuttaa riisilajikkeesta riippuen mm. kypsien jyvien napakkuuteen ja irtonaisuuteen.
 1. Hyvä perusannos riisiä syöjää kohden on 0.75 dl tai 1dl kun riisi on aterian ainut lisäke. Annosta voi tietenkin muuttaa tilanteen mukaan. Mittaa tarvittava määrä riisiä riisikeittimen kulhoon.
 2. Yksi riisin valmistamisen tärkeistä vaiheista, jota ei välttämättä mainita joka laitteen ohjekirjassa, on riisin huuhtelu ennen kypsennystä. Huuhtelulla poistetaan riisistä ylimääräistä tärkkelystä jolloin kypsät riisinjyvät ovat irtonaisempia ja riisi ilmavampaa. Täytä keittimen kulho puolilleen viileää vettä ja huljuttele riisiä kädellä kymmenisen sekuntia. Tehostaaksesi vaikutusta, voit myös hellävaraisesti ”rouhia” riisiä sormenpäillä. Kaada vesi pois ja toista huuhtelu niin monta kertaa että huuhteluvesi on lähes kirkasta. Esimerkiksi sushiriisille, josta irtoaa paljon tärkkelystä, tähän menee n. 7 huuhtelukertaa. Viimeisen huuhtelun jälkeen, koita saada riisi valutettua mahdollisimman kuivaksi (voit käyttää siivilää apuna jos tuntuu hankalalta). Huuhtelu kannattaa tehdä ainakin sushiriisille, basmatille ja jasmiinille.
 3. Tämän jälkeen riisin sekaan lisätään tarvittava määrä vettä tai muuta nestettä (esim. lihaliemi). Katso yllä olevasta riisioppaasta oikea riisi/vesi suhde. Ota huomioon että oikea vesimäärä voi vaihdella hieman eri laite- ja riisivalmistajien kesken. Aloita suositellulla vesimäärällä ja hienosäädä kokeilun jälkeen. Useimmissa riisinkeitin-ohjeissa neuvotaan lisäämään suola vasta kypsennyksen jälkeen mutta itse lisään suolan yleensä jo tässä vaiheessa. Suola nostaa veden kiehumispistettä joka saattaa vaikuttaa keittimen tarkkuuteen mutta itse en ole huomannut suurta eroa lopputuloksessa. Poikkeuksena tähän sushiriisi, johon suola lisätään aina vasta keiton jälkeen yhdessä etikan ja sokerin kanssa.
 4. Aseta riisikulho keittimeen ja sulje kansi. Jos laitteessasi on useita eri keitto-ohjelmia, tarkista ohjekirjasta riisilajikkeelle soveltuva ohjelma ja käynnistä se. Valmista! Älä avaa kantta kypsennyksen aikana. Riisin keittoaika riippuu käytetystä riisilajikkeesta ja annosten määrästä. Laite ilmoittaa merkkiäänellä kun riisi on valmista. Huomaa että keittoaika saattaa olla pidempi kuin kattilassa kypsentäessä sillä hyvä riisinkeitin pyrkii kypsentämään riisin mahdollisimman hellävaraisesti.
 5. Riisi kannattaa ”ilmata” heti valmistumisen jälkeen eli sekoittaa puu tai muovilastaa käyttäen. Nostele riisiä varovasti pohjalta ylöspäin ja erottele riisinjyviä irtonaisemmaksi ”viiltoliikkeillä”.

Ota laitteestasi kaikki hyöty irti ja tilaa yli 60 riisinkeitin-reseptiä sisältävä The Greedy Panda -keittokirja. Kirja opastaa kaikessa pääruoista jälkiruokiin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *