Punaviini-lihapata

Punaviinisen lihapadan ohje

Tämä lihapadan ohje on muokattu perinteisestä ranskalaisesta Burgundin-padasta.

Punaviini-lihapata
Äänet: 13
Arvio: 4.08
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
VaikeustasoKeskivaikea
Annoksia Valmistelu
4 30 minuuttia
Kypsennys
3 tuntia
Annoksia Valmistelu
4 30 minuuttia
Kypsennys
3 tuntia
Punaviini-lihapata
Äänet: 13
Arvio: 4.08
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
VaikeustasoKeskivaikea
Annoksia Valmistelu
4 30 minuuttia
Kypsennys
3 tuntia
Annoksia Valmistelu
4 30 minuuttia
Kypsennys
3 tuntia
Raaka-aineet
Annoksia:
Valmistusohjeet
  1. Nosta liha huoneenlämpöön n. tuntia ennen valmistuksen aloittamista. Kuvauspäivänä lihaksi valittiin naudan paahtopaisti.
    600g pala paahtopaistia
  2. Kuori porkkanat, valkosipulit ja salottisipulit. Pilko porkkanat reilun kokoisiksi, n. 1cm paksuisiksi kiekoiksi. Hienonna valkosipuli ja kuutioi paprika. Pilko pekoni ja paistiliha reilun kokoisiksi suupaloiksi. Kuvauspäivänä jääkaapissa oli vain vihreä paprika joten käytin sitä.
    Lihapataan tulevat raaka-aineet voi jättää pääasiassa suuriksi suupaloiksi
  3. Paista pekonit rapeiksi (keskikorkealla lämmöllä) valurautaisessa padassa. Siirrä pekonit muualle odottamaan. Poista padasta pekonin jättämää rasvaa niin että sitä jää jäljelle n. ruokalusikallinen. Nosta levyn lämpö täysille ja ruskista puolet lihoista pekonin rasvassa. Ruskistuksen idea ei ole kypsentää lihaa läpikotaisin vaan ottaa pintaan väriä ja makua sen karamellisoituessa. Mausta liha lopuksi suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat muualle odottamaan ja toista lopuille lihoille. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 140 asteeseen.
  4. Pataa puhdistamatta, ota myös porkkanoille ja salottisipuleille hieman väriä pintaan paistamalla niitä noin 5min. Sulje liedeltä lämpö. Lisää lihat, valkosipuli ja paprika vihannesten joukkoon. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kääntele kunnolla sekaisin. Nyt voit lisätä reseptin loput ainekset eli veden, punaviinin, paseeratun tomaatin, lihaliemikuution, laakerinlehden ja timjamin. Raaputtele vielä puisella paistinlastalla tai lusikalla padan pohjalle kiinni "palaneet" palaset mukaan kastikkeeseen.
  5. Siirrä pata (kannen kanssa) uuniin n. kolmeksi tunniksi (3t). Tarkista nesteen määrä ja sekoita pataa tasatunnein. Lisää tarvittaessa vettä. Kolmen tunnin kuluttua tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Reseptissä huomioitavaa
  • Tarjoile keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai riisin kanssa.
  • Mikä tahansa punaviini käy mutta jos haluat autenttista hifistelyä niin käytä Pinot Noir lajikkeesta tehtyä viiniä tai tarkemmin Burgundin (Bourgogne) alueella tuotettua viiniä.
  • Resepistä voi tehdä edullisemman arkiversion korvaamalla lihan esim. paketillisella karjalanpaistilihoja, salottisipulit yhdellä isolla rouheasti pilkotulla sipulilla ja paseeratun tomaatin muutamalla ruokalusikallisella ketsuppia.
  • Jos sinulla ei ole paistokasaria niin voit tehdä ruskistuksen paistinpannulla ja kypsennyksen mahdollisimman paksupohjaisessa kattilassa. Jos kattilassa on muoviosia tai se ei muuten ole uuninkestävä niin kypsennä pata hellalla lämmöllä jossa pata juuri ja juuri kiehuu.
  • Alkoholi haihtuu kypsennyksen aikana joten tätä voi tarjota myös lapsille vaikka maku saattaakin olla liian voimakas heille.
Jaa tämä resepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.