Etusivu » Arvostelu » Kohuke -maitorahkapatukat

Vertailtavat Kohuke maitorahkapatukat yhteiskuvassaVirolaiset Kohuke -maitorahkapatukat vertailussa

Kohuke on virossa ja joissain muissa baltian maissa myytävä, tiiviistä maitorahkasisuksesta ja yleensä suklaapäällysteestä koostuva välipala-/jälkiruokapatukka. Mättömestari otti vertailuun kuusi Virolaisen Rimi-ruokakauppaketjun valikoimista löytyvää Kohuke-patukkaa. Sivun otsikolla viitataan vain ostopaikkaan sillä kaikki patukat eivät ole virossa valmistettuja.

Suomessa villitsevän proteiinibuumin aikana tuntuu käsittämättömältä ettei esimerkiksi Valio tarjoa meillä suomessa mitään vastaavaa. Saattaa olla että myyntiä on joskus kokeiltu eikä tuote ottanut tuulta alleen mutta ainakaan tällä hetkellä patukoita ei näytä suomesta saavan muuta kuin virolaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Niissäkin hinnat ovat sitten yleensä moninkertaiset.

Kohuke-vertailun tuotteiden tuoteselosteetKeskimäärin hieman yli 40g painoisissa patukoissa on sadassa grammassa noin 340 kilokaloria energiaa, 12g proteiinia, 19g rasvaa ja 28g hiilareita. Patukat sai testiin taskurahoilla sillä keskimääräinen hinta on vain n. 35 senttiä.

Lisäys: Artikkelin kirjoittamisen jälkeen selvisi että Jänks -patukoita tuodaan lokalisoituna suomeenkin. Patukoiden nimi on täällä ”Maisku rahkapatukka” ja niitä on saatavilla kolmea eri makua: Vanilja, Suklaa ja Leivos. Viimeksimainittu on ilmeisesti täysin sama tuote kuin tässä arvioitu Jänks. Myyntipaikoista ei mitään hajua.

Glasuurkohuke võiküpsise ja kirsitäidisega (Jänks)

Jänksissä patukkaan on laitettu mukaan keksikerros. Keksi on pehmeä ja kostea mutta ei valitettavasti maistu muulle kuin jauholle. Tästä huolimatta se antaa mukavan rakennelisän patukkaan. Maitosuklaapäällyste on todella ohut eikä tästä syystä juurikaan maistu. Rahka on sopivan makeaa, tiivistä ja semirakeista. Patukan kirsikkatäyte tuntuu välillä imelinä kohtina mutta itse kirsikkaa ei juuri pysty maistamaan.

Paino: 52g
Hinta: 0,44€
Valmistusmaa: Viro
Arvosana: 3/5

Milk Slice (Kinder)

Kinder tuli napattua mukaan vertailuun Kohuke-hyllystä mutta lopulta kävi ilmi että kyseessä ei olekaan aito, maitorahkasta koostuva kohuke. Kinderille ei siis annettu pisteitä mutta alla kuitenkin maistelukokemus.

Voikreemiä muistuttava sisus on täyteläistä mutta todella teollisen makuista. Eniten siinä maistuu sitruuna-esanssi vähän kuin Pågenin cremetäyte muffinsissa. Keksi on pehmeä mutta kuiva eikä maistu juuri miltään. Amerikkalaisista Twinkies -patukoista pitävälle tämä olisi kuitenkin varmaan jumalaista herkkua vaikka aivan niin makea Kinder ei sentään ole.

Paino: 28g
Hinta: 0,42€
Valmistusmaa: Puola(?)
Arvosana: Ei pisteytystä

Vanilla (Magija)

Tiivis mutta sileä ja suuhun tarttuva rahka. Suklaa on pehmeää, ei lohkea. Ei kovin vaniljainen vaikka se on pakkauksessa ilmoitettu päämausteeksi. Yksinkertaisin ja tylsin mutta yllättävän hyvä. Suklaa näyttää tummalta suklaalta mutta maistuu joltain tumman ja maitosuklaan välimaastosta. Testin halvin patukka 6,44€ kilohinnallaan.

Paino: 45g
Hinta: 0,29€
Valmistusmaa: Liettua
Arvosana: 3.5/5

Rimi

Tämä on siis kauppaketjun oma "halpamerkki". Tosi tiivis ja tahmea rahka. Banaani maistuu sopivan voimakkaana mutta on esanssinen. Päällysteen maitosuklaa on perushyvää mutta sitä on aika ohuelti. Suklaa meni myös pahimmin palasiksi syödessä ja tippui ympäriinsä.

Paino: 40g
Hinta: 0,27€
Valmistusmaa: Ei ilmoitettu
Arvosana: 2/5

Toffee Kohuke (Saaremaa)

Saaremaan sileä ja pehmeä maitorahka oli vertailun parasta joskin sekin tarttui suuhun muiden sileämpien rahkojen tapaan. Rapsahtavan paksu toffeepäällys on selvästi makeampaa kuin vertailun suklaapäällysteet ja se myös sopi ainakin tummaa suklaata paremmin rahkan makuun. Toffeepäällyste ja täyte antavat yhdessä patukkaan voimakkaan toffeen maun, ehkä jopa liian voimakkaan jättäen rahkan liikaa taustalle. "Ominaisuuksista" kuitenkin vertailun parhaat pisteet.

Paino: 40g
Hinta: 0,30€
Valmistusmaa: Viro
Arvosana: 4/5

Mustika Glasuurkohuke (Tere)

Voimakas luonnollinen mustikka. Vahva tumma suklaa ei sovi tähän ollenkaan. Pehmeä, kostea ja rakeinen rahka. Suklaa menee palasikis syödessä ja tippuu ympäriinsä.

Paino: 43g
Hinta: 0,38€
Valmistusmaa: Viro
Arvosana: 3/5

Tuotteiden avattuna ja halkaistuna

Vertailussa annettiin tarkoituksella liioittelevan selvät arvosanat. Huonoimmatkaan pisteet saanut patukka ei siis varsinaisesti ollut pahaa.

Mättömestaria ei miellyttänyt tummalla suklaalla päällystetyt patukat mutta jos tummasta suklaasta yleensä pidät niin asia voi olla toisin. Myös rahkan rakeisesta rakenteesta rokotettiin mutta se ei välttämättä kaikkia haittaa. Kaikilta valmistajilta on myös useita eri makuvariaatioita. Jos siis et ole ennen tätä herkkua kokeillut niin suosittelen aloittamaan Saaremaan tuotteista, sellaisesta makuvariaatiosta joka itsestä kuulostaa hyvälle.

Kokeile myös Friteerattuja Kohuke-patukoita!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *