Etusivu » Arvostelu » Kirpeät Karkit

Mikä on maailman kirpein karkki?

Mikä on maailman kirpein karkki?

Tätä kysymystä pohdittiin muutamassa foorumikeskustelussa ja Mättömestari päätti ottaa asiasta selvää. Pienen esikarsinnan jälkeen testiin hankittiin reilu parikymmentä erilaista kirpeää karkkia suomesta ja ulkomailta. Osa makeisista on saman tuotemerkin eri versioita. Ulkomaiset karkit hankittiin Amazon.de (Saksa), Amazon.co.uk (Iso-Britannia) ja CandyHero (Iso-Britannia) verkkokaupoista. Suomessa myytävät karkit tilattiin Kärkkäisen verkkokaupasta ja loput koottiin eri ruokakaupoista.

Hapoilla kirpeyttä

Karkeista saadaan kirpeitä/happamia lisäämällä niihin sitruunahappoa (E330, citric acid), omenahappoa (E296, malic acid), natriumsitraattia (E331, sodium citrates) ja/tai askorbiinihappoa (E300, ascorbic acid). Useimmiten happo on sekoitettu karkin pintaan lisättävään sokeriin. Tämän takia kirpeys tuntuu ensin voimakkaasti mutta häviää nopeasti. Tämä ”kirpeä sokeri” on yleensä tavallista sokeria johon on sekoitettu n. 15% sitruunahappoa.

Happoja käytetään monissa muissakin elintarvikkeissa tuotteen maun tai ominaisuuksien muokkaamiseen.

Terveyshaitat

Kirpeät karkit eivät yllättäen ole niin vahingollisia hampaille kuin luullaan. Kaikki karkit ovat tietenkin pahaksi hampaille vahingoittaen hammaskiillettä mutta kirpeitä karkkeja syödessä sylkeä erittyy normaalia enemmän suojaten hampaita. Pelkästään tämän artikkelin lukeminen ja ajatus kirpeydestä voi jo käynnistää kyseisen reaktion.

Syömällä liikaa kirpeitä karkkeja kerrallaan, niiden sisältämä happo saattaa ”polttaa” kielen tai kitalaen pintakerroksen pois aiheuttaen jopa verenvuotoa. Tämä ei ole kovinkaan vaarallista ja paranee yleensä nopeasti itsekseen mutta saattaa olla hyvinkin kivuliasta. Muista siis kohtuus tässäkin asiassa! Ensiapuna voi kokeilla esim. kylmän maidon tai jogurtin nauttimista.

Kirpeät karkit vertailussa

Arviointiperusteet

Kaikki karkit saavat kolme eri pistemäärää asteikolla 0-5:

Kirpeys: 0 tarkoittaa että karkki on kuin mikä tahansa karkki eli se ei ole ollenkaan kirpeä. 1-2 paikkeilla kirpeys on miellyttävä. 2.5-3 paikkeilla alkaa naaman vääntelyt ja 5 on suorastaan kidutusta.

Kesto: Kuinka kauan kirpeyttä kestää. 0-1 tarkoittaa muutamia sekunteja, 2.5 on kymmenisen sekuntia ja 5 jopa minuutin.

Maku: Miltä itse karkki maistuu. Asteikko on sama kuin Mättömestarin muissakin ruoka-arvosteluissa eli 0 on syömäkelvotonta ja 5 on kategorian eliittiä.

TOP 5 – Kirpeät karkit

Tässä järjestyksessä viisi maailman kirpeintä karkkia.

1. Toxic Waste (Candy Dynamics) 5/5
2. Warheads – Extreme Sour (Impact Confections) 4.5/5
3. Brain Blasterz Candy (Bonbon Buddies) 4/5
3. Warheads – Super Sour Spray Candy (Impact Confections) 4/5
5. Shockers (Nestle) 3.5/5
5. Toxic Waste – Hi Voltage (Candy Dynamics) 3.5/5

Artikkelin tarkoitus ei ollut löytää parhaan makuista kirpeää karkkia vaan pelkästään kirpein. Jos joku pitäisi kuitenkin valita parhaaksi niin se olisi jokin pehmeistä karkeista, hyvät makupisteet saanut ja miellyttävällä kirpeydellä (0-2) varustettu karkki eli joko Jolly Rancher, Missä X, Sour Beetles tai Sour Patch Kids.

Jäikö vertailusta pois joku todella kirpeä karkki? Mikä on sinun mielestäsi maailman kirpein karkki? Kerro kommenteissa!

Kirpeä karkki haaste

Loppuun vielä haaste jota jokainen voi itse kotona kokeilla. Toxic Waste tynnyrin etiketissä on haaste joka kuuluu suomeksi suurinpiirtein näin:

Kuinka kauan pystyt pitämään yhtä (Toxic Waste karkkia) suussasi?

60 Sekuntia: TÄYSI SEKOPÄÄ
45 Sekuntia: Wannabe kovis
30 Sekuntia: Itkupilli
15 Sekuntia: Onneton nyhverö

Jos olet täysi sekopää ja haaste on liian helppo niin lisää vaikeustasoa syömällä kerralla useampi karkki. Jos et halua tilata Toxic Waste -karkkia ulkomailta niin käytä haasteessa alkuperäisiä Brain Blasterz Candy -karkkeja.

Samankaltaiset artikkelit

5 Kommenttia

  1. Moi! Kesällä 2016 olimme USA:ssa ja pidimme oikein kirpeiden karkkien metsästyspäivän. Jokainen sielläkin sanoi että Toxic Waste on pahin, ja sitä emme valitettavasti löytäneet lähistöltä, mutta Warheadsin Extreme Sour- pusseja kyllä ostimme muutaman ja aika nopeaa kävi selville että huhheijaa kyllä happamia ovat 😀

    Ja yllytyshullut kun käyvät taistoon niin niitä tuli sitten muutama syötyä putkeen mitä en suosittele. Lähti nimittäin kielestä nahka 🙁 En taida halutakaan löytää tuota Toxic Wastea. Siellä oli kyllä sitten muutama melkein yhtä paha kuin Extreme Sour, nimiä en muista kaikkia mutta osa oli sellaisia mitä sinun listassasi ei näkynyt.

    Mutta suosittelen kyllä sour-namien ystäville tuota Extreme Sour, mutta varoitus että kolmen jälkeen alkaa jo nahka kesiä suun sisäosista 😀

  2. Pienestä pitäen olen tykännnyt vanhoista kunnon omenaremmeistä (joita on olemassa monelta eri valmistajalta). Mauissa ja kirpeydessä on paljon eroja eri valmistajien remmien välillä! Urjalan makeistukusta saa muistaakseni muutamaakin eri valmistajan remmiä tilattua. Brain Blasterin remmit olivat todellinen pettymys. Todella ällömakeita, eikä ollenkaan kirpeitä.

  3. Tästä puuttuvat Grahnsin happamat pääkallot, sillä ne polttavat kieleni lähes joka kerta

    1. En ole ko. karkkeja maistanut mutta Poppamiehen tuntien nuo ovat varmaan enemmänkin tulisia kuin kirpeitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *