Mieto tomaattisalsakastike Mättömestarin salsakastike muistuttaa maultaan enemmän kaupan valmiskastikkeita (Santa Maria) kuin tuoresalsaa ja tämä on tietoinen valinta. Kotitekoisesta luonnollisesti puuttuu kaikki teollisen version lisäaineet ja voit halutessasi jättää tölkkitomaatit pois jolloin lopputulos on vielä hieman raikkaampi mutta ei niin tomaattinen. Itse tehty salsakastike on oiva lisuke lähes mihin tahansa annokseen. Kokeile esimerkiksi dippinä, minkä
helppo
Nämä ruokaohjeet on helppo toteuttaa jos keittiössä on vähänkään aiempaa kokemusta ja ensikertalainenkin saa kohtuullisella vaivalla aikaan maistuvan lopputuloksen.
Guacamole
Itse tehty Guacamole Aito Meksikolainen Guacamole dippi/kastike syntyy kädenkäänteessä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Guacamole kannattaa tehdä itse sillä kauppojen valmistuotteissa on useimmiten vain muutama prosentti pääraaka-ainetta (avokado) joten niitä ei oikein voi edes kutsua Guacamoleksi. Guacamolea voi käyttää lisäkkeenä Meksikolaisissa ruoissa, dippikastikkeena ja pastankin kastikkeena se tuntuu olevan suosittua.
Joulukinkku
Ylikypsä joulukinkku Tällä paisto-ohjeella syntyy ”ylikypsä” joulukinkku joka on sisältä lähes harmahtava ja mureneva. Varmasti tämä ei ole kaikkien mieleen ja punertavammasta/kiinteämmästä kinkusta pitävän kannattaa etsiä ohjetta muualta. Murean koostumuksen kustannuksella menetetään hieman mehevyyttä mutta sitähän voi korvata lisukkeilla. Kuten suurin osa Mättömestarin muistakin liharuoista, joulukinkkukin tehdään pidemmän kaavan mukaan. Paistoaikaa kannattaa varata 4-5 tuntia /
Virolainen Jauhelihakastike
Virolainen jauhelihakastike Tämä perinteinen virolainen (valkoinen) jauhelihakastike valmistuu ilman tomaattia. Maitopohjainen kastike suurustetaan vehnäjauholla ja maustetaan yksinkertaisesti pippurilla ja suolalla. Kastikkeen voi tarjota keitettyjen perunoiden tai vaikka pastan kanssa. Lihana voi käyttää sika/nauta jauhelihaa, sian jauhelihaa tai kokolihaversioon possusuikaleita. Katso reseptin lopusta tuunausvinkkejä.
Pizza
Paras pizzaresepti Okei, emme ole kaikkia pizzareseptejä kokeilleet mutta järkyttävän herkullista pizzaa tällä reseptillä syntyy! Tässä perehdymme vain pizzan täytteisiin ja kasaamiseen sillä erilaiset pohjat vaativat erilaisen kypsennyksen ja tomaattikastikkeenkin voi toteuttaa monella tapaa. Sinulla pitää olla tässä vaiheessa tomaattikastike ja pohja tehtynä. Tässä ohjeet ohuen New York -tyyppisen pizzapohjan (samanlainen kuin Kotipizzassa) tekoon, paksumman
Pizzapohja ilman hiivaa
Helppo ja nopea pitsapohja ilman hiivaa Jos ei ole aikaa tehdä kunnollista pitsapohjaa tai hiiva on päässyt loppumaan niin tällä ohjeella valmistuu nopea leivinjauheella kohoava versio. Hiivattoman pitsan valmistukseen menee kokonaisuudessaan vain puolisen tuntia kun valmistat kastikkeen nopeasti paseeratusta tomaatista ja käytät valmista juustoraastetta. Vaikka hyvänmakuinen onkin niin tämä pohja ei missään nimessä ole paras
Tomaattikastike Pizzaan (Nopea)
Nopea pizzakastike paseeratusta tomaatista Nopea pizzakastike syntyy laadukkaasta paseeratusta tomaatista. Paseerattu tomaatti on maustamista vaille käyttövalmista joten aikaa menee vain minuutteja. Tölkissä myytävä paseerattu tomaatti on jo kypsennetty ja siivilöity joten sitä ei tarvitse eikä kannata enää keittää tai sen maku muuttuu einesmäiseksi. Helppouden hintana on hieman yksiulotteisempi maku kuin hauduttamalla valmistetussa tomaattikastikkeessa. Ohjeen määrä
Tomaattikastike Pizzaan (Haudutettu)
Haudutettu tomaattikastike pizzaan Pizzan kastikkeen voi valmistaa monella eri tapaa. Tässä ohjeessa kastikkeen maku pyritään pitämään yksinkertaisena ja tomaattisena joten mausteita ei käytetä liikaa ja lisättyä suolaa ei ollenkaan. Ohjeen määrä riittää noin kolmeen pyöreään pitsaan, yli jäänyt kastike säilyy jääkaapissa viikon. Mättömestari suosittelee tätä hauduttamalla valmistettua, täyteläisempää kastiketta mutta vaihtoehtoisesti voit tehdä nopeamman pizzakastikkeen
Dippikastikkeet
Dippikastike- ja majoneesireseptit Tässä kokoelma erilaisia omatekoisia dippikastikkeita ja maustettuja majoneeseja joita voi käyttää esim. friteerattujen ruokien, kasvisten, sipsien ym. dippailuun tai vaikka hampurilaisten, hot dogien tai kebablihan lisukkeena.
Rommirusina-Brownies (Stevialla makeutettu)
Mättömestarin Stevia-viikon ruokaohjeeksi kehiteltiin sokeriton (ei lisättyä sokeria) ja samalla jauhoton (gluteeniton) rommirusina-brownie. Tämä resepti sopii siis sokeria välttävien ja löyhästi karppaavien lisäksi myös keliaakikoille. Brownie on amerikkalainen suklaaleivos jonka perinteinen versio on tunnettu epäterveellisyydestään sillä se koostuu pääasiassa suklaasta, voista ja sokerista. Perinteisessä reseptissä on yleensä myös pähkinöitä mutta stevia-versioon haettiin lisämehevyyttä rusinoista.
Savulohipasta
Tämä helppo ja nopea lämminsavulohipasta saa täyteläisyyttä tuorejuustosta sekä savulohta tukevaa makua tillistä, sitruunasta ja sinapista.
Bolognese Spagettikastike
Spaghetti Bolognese Tämä jauheliha-bolognese kastike on helppo valmistaa mutta vaatii pitkän haudutuksen.
Kuivamausteseos Grillilihalle (Dry Rub)
Dry Rub mausteseos grillilihalle Kuivamausteseoksella eli Dry Rubilla kuorrutus on vaihtoehtoinen marinointitapa joka sopii erityisesti pitkään kypsennettävälle possun- tai naudanlihalle. Mausteseos auttaa muodostamaan maukkaan kuoren lihan ympärille jolloin kosteus pysyy paremmin tallessa ja se lisää mukavaa suutuntumaa. Ohjeen mausteseosta voi valmistaa etukäteen suuremman annoksen ja säilöä ilmatiiviseen purkkiin myöhempää käyttöä varten.
Kebab kastike (tomaattipohjainen)
Tulinen vai mieto? Tämä tomaattipohjainen kastike sopii kebablihan lisäksi erinomaisesti muullekin lihalle ja kanalle. Kastikkeen tulisuutta voi tuunata oman maun mukaan tulisemmaksi tai miedommaksi erilaisilla chileillä. Tarjoile kuumana tai kylmänä kypsennetyn lihan päälle annosteltuna.
Cocktail-kirsikka (säilykekirsikka)
Mehukkaat coctail-kirsikat jenkkityyliin sopivat esim. jäätelön koristeeksi tai drinkkeihin. Teolliset Maraschino-kirsikat valkaistaan kemikaalein (mm. rikkidioksidilla) ennen värjäystä joten samanlaista läpikuultavuutta ei tätä reseptiä noudattaen saavuteta mutta maku on sitäkin parempi..