Etusivu » Ruokaohjeet » Dippikastikkeet

Dippikastike- ja majoneesireseptit

Tässä kokoelma erilaisia omatekoisia dippikastikkeita ja maustettuja majoneeseja joita voi käyttää esim. friteerattujen ruokien, kasvisten, sipsien ym. dippailuun tai vaikka hampurilaisten, hot dogien tai kebablihan lisukkeena.

4 erilaista dippikastiketta

Dippikastikkeet ja majoneesit

Useimpien kastikkeiden pohjana olevan majoneesin voi ostaa kaupasta valmiina tai valmistaa itse. Jos ostat valmismajoneesia niin valitse mahdollisimman miedon makuinen merkki. Tässä helpon ja nopean itse tehdyn majoneesin ohje: Mittaa sauvasekoittimen korkeaan kulhoon huoneenlämpöiset 2dl rapsi- tai rypsiöljyä (tai esim. Aioliin 1dl rypsiä ja 1dl oliiviöljyä), 1 kokonainen kananmuna, 1tl dijon-sinappia, 1tl valkoviinietikkaa ja 0.25tl suolaa. Aseta sauvasekoittimen terä kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin, odota hetki ja nosta se hiljalleen ylös (nostoon pitäisi mennä korkeintaan 5-10 sekuntia). Majoneesi on valmista. Jos haluat paksua majoneesia niin lisää ylimääräiset 0.5 – 1dl öljyä ennen sekoitusta tai käytä kananmunasta pelkkä keltuainen. Voit valmistaa majoneesin myös tehosekoittimessa.
Arvosana 4.22, ääniä 55
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Kastike, Lisuke
Annoksia: 1
Valmistelu: 5 minuuttia
Kokonaisaika: 5 minuuttia

Raaka-aineet

Sinihomejuustodippi

  • 1 dl Majoneesi
  • 1 rkl Täysmaito
  • 40 g Sinihomejuusto pienenä muruna
  • 1 tl Sitruunan mehu
  • 0.1 tl Mustapippuri

Hunaja-Sinappi -majoneesi

  • 1 dl Majoneesi
  • 1 rkl Makea sinappi
  • 1 rkl Dijon sinappi
  • 2 rkl Hunaja juokseva
  • 1 tl Sitruunan mehu

Cheddarjuusto -dippi

  • 2 dl Täysmaito
  • 3 dl Cheddar-juusto raastettuna
  • 1 rkl Voi
  • 1 rkl Vehnäjauho
  • 1 tl Dijon sinappi

Chili-/Srirachamajoneesi

Valkosipulimajoneesi (Aioli)

  • 1 dl Majoneesi
  • 1 tl Sitruunan mehu
  • 2 kpl Valkosipulin kynsi murskattuna
  • 0.1 tl Mustapippuri

Ranch -kastike

Paprikamajoneesi (Hesburger-imitaatio)

  • 1.5 dl Majoneesi
  • 0.5 kpl Punainen paprika
  • 1 tl Grillimauste
  • 0.5 tl Kidesokeri

Kurkkumajoneesi (Hesburger-imitaatio)

  • 1.5 dl Majoneesi
  • 0.5 kpl Maustekurkku
  • 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
  • 0.5 tl Sinappi makea ja mieto

Sweet Chili dippi (Burger King -imitaatio)

  • 1 dl Kermaviili
  • 2 tl Ketsuppi
  • 1 tl Piparjuuri itse raastettu tai valmis tahna
  • 0.5 tl Kidesokeri
  • 0.5 tl Sitruunan mehu
  • 0.25 tl Cayennepippuri
  • 0.1 tl Suola

Big Mac kastike (McDonalds -imitaatio)

  • 1 dl Majoneesi
  • 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
  • 1.5 rkl Kurkkusalaatti esim. Felix
  • 2 tl Ketsuppi
  • 1 tl Sinappi mieto tai 0.5tl vahvaa
  • 0.1 tl Kurkuma
  • 0.25 tl Kidesokeri
  • 0.5 tl Valkoviinietikka

Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle

  • 2 dl Maustamaton jogurtti esim. valio turkkilainen luomujogurtti
  • 1 kpl Valkosipulin kynsi
  • 0.25 tl Suola
  • 0.5 tl Basilika kuivattu
  • 0.1 tl Mustapippuri
  • 0.1 tl Cayennepippuri
  • 1 tl Kidesokeri

Makea chilikastike (Thaityylinen)

  • 2 kpl Punainen chili tulisuusaste oman maun mukaan
  • 2 kpl Valkosipulin kynsi
  • 1.5 dl Vesi
  • 1 dl Kidesokeri
  • 0.5 dl Valkoviinietikka tai riisiviiinietikka
  • 0.5 tl Suola
  • 2 tl Maissitärkkelys esim. Maizena
  • 2 rkl Vesi

Valmistusohjeet

Sinihomejuustodippi

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sinihomejuustodippi sopii erityisesti buffalo wingseille ja muille tulisille dipattaville tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa lisää maidolla).
    Reseptin mukaan valmistettu sinihomejuustodippi

Hunaja-Sinappi -majoneesi

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Hunaja-Sinappi sopii erityisesti kasvisten dippailuun tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).

Cheddarjuusto -dippi

  • Laita pieni kattila hellalle keskilämmölle. Sulata siinä voi ja ripottele jauhot mukaan. Paahda jauhoja usein sekoittaen n. 5 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä.
  • Vispaa mukaan ensin puoli desiä maitoa ja sen jälkeen loput. Sekoita koko ajan ja ota pois lämmöltä kun maito kiehahtaa.
  • Lisää sinappi ja Cheddar -juusto. Sekoita huolellisesti kunnes juusto on sulanut. Cheddar-dippi sopii erityisesti nacho-lautaselle, friteerattujen ruokien dippailuun ja hampurilaisen väliin.

Chilimajoneesi (Sriracha)

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sriracha majoneesi sopii erityisesti katkaravuille ja muille mereneläville sekä kanalle.

Valkosipulimajoneesi (Aioli)

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Valkosipulimajoneesi eli Aioli sopii erityisesti kalalle ja muille mereneläville.
    Valkosipulimajoneesia valmiina dippailuun

Ranch -kastike

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Ranch sopii erityisesti vihanneksille tai sipsien dippailuun sekä salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
    Ohjeen mukaan valmistettu Ranch -dippi

Paprikamajoneesi (Hesburger-kopio)

  • Leikkaa paprika puoliksi ja poista siemenet. Paahda pintapuoli grillissä, uunissa tai kaasuliekillä mustaksi. Uunissa paahtaminen käy asettamalla paprikanpuolikas leikkuupinta alaspäin foliolla vuoratun uunipellin päälle ja paahtamalla 225 asteisessa uunissa n. 25min.
    Uunissa paahdettu punainen paprika
  • Laita paprika heti paahtamisen jälkeen pieneen kulhoon ja peitä se tiiviisti foliolla tai kelmulla. Kuumasta paprikasta syntyvä höyry irrottaa sen kuoren. Odota 5-10 minuuttia ja poista sitten suurin osa palaneesta kuoresta.
    Höyrystetystä paprikasta lähtee kuori helposti pois
  • Muussaa paprika haarukalla tahnaksi.
  • Sekoita majoneesi, paprikatahna ja grillimauste yhteen. Grillimausteeksi paras valinta on Hesen oma grillimauste jota saa ravintolasta mukaan pienissä pusseissa mutta mikä tahansa muukin hienojakoinen yleisgrillimauste käy. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Paprikamajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin ja lihalle.

Kurkkumajoneesi (Hesburger-kopio)

  • Pilko maustekurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi tai raasta hienoksi. Raasta sipulista tahnaa raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
    Hesburgerin kurkkumajoneesin kopio
  • Sekoita majoneesi, kurkkusilppu, sipulitahna ja sinappi. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Kurkkumajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin tai ranskalaisille.

Sweet Chili dippi (Burger King -kopio)

  • Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sweet Chili dippi on todella monikäyttöistä, se sopii tuoreiden ja friteerattujen kasvisten dippailuun, ranskalaisille, sipseille, salaatinkastikkeeksi tai oikeastaan mihin tahansa.

Big Mac kastike (McDonalds -kopio)

  • Raasta sipuli tahnaksi raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
  • Sekoita reseptin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Big Mac Special -kastike sopii erityisesti tietenkin hampurilaisen väliin.
    Mäkkärin Special Sauce kopio

Jogurttikastike kebablihalle

  • Kuori ja pilko valkosipulin kynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Pirskottele kastiketta koko kebab-annoksen päälle (myös lihalle). Tätä helppoa mutta herkullista kastiketta voi käyttää myös dippiluun ja salaatinkastikkeena. Ohenna tarvittaessa maidolla.

Makea chilikastike (Thaityylinen)

  • Poista chileistä kanta ja halkaise palko. Poista sisältä suurin osa siemenistä (tai älä poista jos haluat tosi tulista kastiketta). Kuori valkosipulin kynnet. Leikkaa chilejä ja valkosipuleita hieman pienemmäksi.
  • Mittaa kaikki reseptin ainekset kahta viimeistä ainesta lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna seosta koneella n. 30 sekuntia.
  • Siirrä seos kattilaan ja kiehauta. Kun seos kiehuu, laske lämpöä ja anna porista n. 5 minuuttia.
  • Sekoita reseptin kaksi viimeistä ainesta eli vesi ja maissitärkkelys. Lisää tämä ohuena nauhana kiehuvan kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua vielä n. minuutin ajan.
  • Anna kastikkeen jäähtyä ja säilö ilmatiiviissä purkissa jääkaappiin.

Reseptissä huomioitavaa

  • Ohjeen maustemäärät on ilmoitettu sillä oletuksella että teit majoneesin itse reseptin alussa olevalla ohjeella. Jos käytät kaupan majoneesia niin lisää/vähennä suolaa tarvittaessa.
  • Majoneesin/kermaviilin voi mitata myös punnitsemalla. 1dl on n. 100g
  • Majoneesipohjaiset kastikkeet voi tehdä kermaviiliin tai toisinpäin. Jos vaihdat majoneesin kermaviiliin niin lisää suolaa maun mukaan.
  • Dippikastikkeena voi käyttää myös bbq-kastiketta, guacamolea tai salsaa.

Samankaltaiset artikkelit

10 Kommenttia

  1. Iskender jogurttikastike mustapippurin määrä aivan pöyristyttävä. Onko tätä oikeasti testattu. Puskee järkyttävästi mustapippuri läpi. Tähän riittää myllystä semmoinen reipas pyöräytys, tässä poskettomasti liikaa…

  2. Ei kyllä tämän ohjeen hesen paprika majoneesi toimi ollenkaan. Kuten kuvassakin näkyy, niin siitähän tulee aivan vetistä litkua kun nuo paprikat heittää itse tehdyn majoneesin sekaan. Ei pysy kasassa noin suurella määrällä nestettä. Majoneesikin oli tällä ohjeella aika ohutta jo valmiiksi. Ei jatkoon.

  3. Onko tuo 0,1tl (esim. Ranch-kastikkeessa) siis oikeasti ⅒teelusikallista? Eli ½maustemitallinen? Sehän on ihan olematon määrä

    1. Kyllä on. Ei tosin niin tarkkaan ole välttämätöntä mitat, riittää että pienen ripauksen maustepurkista sirottelee. Kastikepohja (kermaviili) on niin miedon makuinen että kun nuo kaikki mausteet siihen lisää niin kyllä ne riittävät. Voi tietenkin säätää oman maun mukaan. Varsinkin jos ei ehdi antaa kastikkeen maustua niin mausteita voi kokeilla lisätä.

    1. Sailynee ainakin viikon suljetussa purkissa. Suolan ja etikan määrää lisäämällä voi parantaa säilyvyyttä.

      1. Onko tuo 0,1tl (esim. Ranch-kastikkeessa) siis oikeasti ⅒teelusikallista? Eli ½maustemitallinen? Sehän on ihan olematon määrä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu