Dippikastike- ja majoneesireseptit
Tässä kokoelma erilaisia omatekoisia dippikastikkeita ja maustettuja majoneeseja joita voi käyttää esim. friteerattujen ruokien, kasvisten, sipsien ym. dippailuun tai vaikka hampurilaisten, hot dogien tai kebablihan lisukkeena.
Useimpien kastikkeiden pohjana olevan majoneesin voi ostaa kaupasta valmiina tai valmistaa itse. Jos ostat valmismajoneesia niin valitse mahdollisimman miedon makuinen merkki. Tässä helpon ja nopean itse tehdyn majoneesin ohje: Mittaa sauvasekoittimen korkeaan kulhoon huoneenlämpöiset 2dl rapsi- tai rypsiöljyä (tai esim. Aioliin 1dl rypsiä ja 1dl oliiviöljyä), 1 kokonainen kananmuna, 1tl dijon-sinappia, 1tl valkoviinietikkaa ja 0.25tl suolaa. Aseta sauvasekoittimen terä kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin, odota hetki ja nosta se hiljalleen ylös (nostoon pitäisi mennä korkeintaan 5-10 sekuntia). Majoneesi on valmista. Jos haluat paksua majoneesia niin lisää ylimääräiset 0.5 - 1dl öljyä ennen sekoitusta tai käytä kananmunasta pelkkä keltuainen.
VaikeustasoHelppo
Annoksia | Valmistelu |
1 | 5 minuuttia |
|
Useimpien kastikkeiden pohjana olevan majoneesin voi ostaa kaupasta valmiina tai valmistaa itse. Jos ostat valmismajoneesia niin valitse mahdollisimman miedon makuinen merkki. Tässä helpon ja nopean itse tehdyn majoneesin ohje: Mittaa sauvasekoittimen korkeaan kulhoon huoneenlämpöiset 2dl rapsi- tai rypsiöljyä (tai esim. Aioliin 1dl rypsiä ja 1dl oliiviöljyä), 1 kokonainen kananmuna, 1tl dijon-sinappia, 1tl valkoviinietikkaa ja 0.25tl suolaa. Aseta sauvasekoittimen terä kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin, odota hetki ja nosta se hiljalleen ylös (nostoon pitäisi mennä korkeintaan 5-10 sekuntia). Majoneesi on valmista. Jos haluat paksua majoneesia niin lisää ylimääräiset 0.5 - 1dl öljyä ennen sekoitusta tai käytä kananmunasta pelkkä keltuainen. VaikeustasoHelppo
|
Raaka-aineet
Sinihomejuustodippi
- 1 dl Majoneesi
- 1 rkl Täysmaito
- 40 g Sinihomejuusto pienenä muruna
- 1 tl Sitruunan mehu
- 0.1 tl Mustapippuri
Hunaja-Sinappi -majoneesi
- 1 dl Majoneesi
- 1 rkl Makea sinappi
- 1 rkl Dijon sinappi
- 2 rkl Hunaja juokseva
- 1 tl Sitruunan mehu
Cheddarjuusto -dippi
- 2 dl Täysmaito
- 3 dl Cheddar-juusto raastettuna
- 1 rkl Voi
- 1 rkl Vehnäjauho
- 1 tl Dijon sinappi
Chili-/Srirachamajoneesi
- 1 dl Majoneesi
- 2 rkl Sriracha kastike
- 1 tl Limen mehu
Valkosipulimajoneesi (Aioli)
- 1 dl Majoneesi
- 1 tl Sitruunan mehu
- 2 kpl Valkosipulin kynsi murskattuna
- 0.1 tl Mustapippuri
Ranch -kastike
- 1.5 dl Kermaviili
- 0.25 tl Paprikajauhe
- 0.25 tl Tilli kuivattu
- 0.25 tl Persilja kuivattu
- 0.25 tl Sipulijauhe
- 0.25 tl Valkosipulijauhe
- 0.25 tl Chilijauhe
- 0.1 tl Oregano kuivattu
- 0.1 tl Juustokumina eli jeera
- 0.1 tl Suola
- 0.1 tl Mustapippuri
- 1 tl Sitruunan mehu
- 1 rkl Ruohosipuli tuore, pieneksi silputtuna
Paprikamajoneesi (Hesburger-imitaatio)
- 1.5 dl Majoneesi
- 0.5 kpl Punainen paprika
- 1 tl Grillimauste
- 0.5 tl Kidesokeri
Kurkkumajoneesi (Hesburger-imitaatio)
- 1.5 dl Majoneesi
- 0.5 kpl Maustekurkku
- 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
- 0.5 tl Sinappi makea ja mieto
Sweet Chili dippi (Burger King -imitaatio)
- 1 dl Kermaviili
- 2 tl Ketsuppi
- 1 tl Piparjuuri itse raastettu tai valmis tahna
- 0.5 tl Kidesokeri
- 0.5 tl Sitruunan mehu
- 0.25 tl Cayennepippuri
- 0.1 tl Suola
Big Mac kastike (McDonalds -imitaatio)
- 1 dl Majoneesi
- 0.5 tl Sipuli tahnaksi raastettuna
- 1.5 rkl Kurkkusalaatti esim. Felix
- 2 tl Ketsuppi
- 1 tl Sinappi mieto tai 0.5tl vahvaa
- 0.1 tl Kurkuma
- 0.25 tl Kidesokeri
- 0.5 tl Valkoviinietikka
Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle
- 2 dl Maustamaton jogurtti esim. valio turkkilainen luomujogurtti
- 1 kpl Valkosipulin kynsi
- 1/4 tl Suola
- 1/2 tl Basilika kuivattu
- 1/2 tl Mustapippuri
- 1/8 tl Cayennepippuri
- 1 tl Kidesokeri
Makea chilikastike (Thaityylinen)
- 2 kpl Punainen chili tulisuusaste oman maun mukaan
- 2 kpl Valkosipulin kynsi
- 1.5 dl Vesi
- 1 dl Kidesokeri
- 0.5 dl Valkoviinietikka tai riisiviiinietikka
- 0.5 tl Suola
- 2 tl Maissitärkkelys esim. Maizena
- 2 rkl Vesi
Annoksia:
Valmistusohjeet
Hunaja-Sinappi -majoneesi
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Hunaja-Sinappi sopii erityisesti kasvisten dippailuun tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
Cheddarjuusto -dippi
- Laita pieni kattila hellalle keskilämmölle. Sulata siinä voi ja ripottele jauhot mukaan. Paahda jauhoja usein sekoittaen n. 5 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä.
- Vispaa mukaan ensin puoli desiä maitoa ja sen jälkeen loput. Sekoita koko ajan ja ota pois lämmöltä kun maito kiehahtaa.
- Lisää sinappi ja Cheddar -juusto. Sekoita huolellisesti kunnes juusto on sulanut. Cheddar-dippi sopii erityisesti nacho-lautaselle, friteerattujen ruokien dippailuun ja hampurilaisen väliin.
Chilimajoneesi (Sriracha)
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sriracha majoneesi sopii erityisesti katkaravuille ja muille mereneläville sekä kanalle.
Paprikamajoneesi (Hesburger-kopio)
- Sekoita majoneesi, paprikatahna ja grillimauste yhteen. Grillimausteeksi paras valinta on Hesen oma grillimauste jota saa ravintolasta mukaan pienissä pusseissa mutta mikä tahansa muukin hienojakoinen yleisgrillimauste käy. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Paprikamajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin ja lihalle.
Kurkkumajoneesi (Hesburger-kopio)
- Sekoita majoneesi, kurkkusilppu, sipulitahna ja sinappi. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Kurkkumajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin tai ranskalaisille.
Sweet Chili dippi (Burger King -kopio)
- Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sweet Chili dippi on todella monikäyttöistä, se sopii tuoreiden ja friteerattujen kasvisten dippailuun, ranskalaisille, sipseille, salaatinkastikkeeksi tai oikeastaan mihin tahansa.
Big Mac kastike (McDonalds -kopio)
Jogurttikastike kebablihalle
- Kuori ja pilko valkosipulin kynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Pirskottele kastiketta koko kebab-annoksen päälle (myös lihalle). Tätä helppoa mutta herkullista kastiketta voi käyttää myös dippiluun ja salaatinkastikkeena. Ohenna tarvittaessa maidolla.
Makea chilikastike (Thaityylinen)
- Poista chileistä kanta ja halkaise palko. Poista sisältä suurin osa siemenistä (tai älä poista jos haluat tosi tulista kastiketta). Kuori valkosipulin kynnet. Leikkaa chilejä ja valkosipuleita hieman pienemmäksi.
- Mittaa kaikki reseptin ainekset kahta viimeistä ainesta lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna seosta koneella n. 30 sekuntia.
- Siirrä seos kattilaan ja kiehauta. Kun seos kiehuu, laske lämpöä ja anna porista n. 5 minuuttia.
- Sekoita reseptin kaksi viimeistä ainesta eli vesi ja maissitärkkelys. Lisää tämä ohuena nauhana kiehuvan kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua vielä n. minuutin ajan.
- Anna kastikkeen jäähtyä ja säilö ilmatiiviissä purkissa jääkaappiin.
Reseptissä huomioitavaa
- Ohjeen maustemäärät on ilmoitettu sillä oletuksella että teit majoneesin itse reseptin alussa olevalla ohjeella. Jos käytät kaupan majoneesia niin lisää/vähennä suolaa tarvittaessa.
- Majoneesin/kermaviilin voi mitata myös punnitsemalla. 1dl on n. 100g
- Majoneesipohjaiset kastikkeet voi tehdä kermaviiliin tai toisinpäin. Jos vaihdat majoneesin kermaviiliin niin lisää suolaa maun mukaan.
- Melkein kaikki resepteissä käytetyt mausteet saat iHerbistä luomuna.
- Dippikastikkeena voi käyttää myös bbq-kastiketta, guacamolea tai salsaa.
Jaa tämä resepti
Mahtaiskohan Hesen chilimajoneesista saada tehtyä kopiota?
Onko tuo 0,1tl (esim. Ranch-kastikkeessa) siis oikeasti ⅒teelusikallista? Eli ½maustemitallinen? Sehän on ihan olematon määrä
Kyllä on. Ei tosin niin tarkkaan ole välttämätöntä mitat, riittää että pienen ripauksen maustepurkista sirottelee. Kastikepohja (kermaviili) on niin miedon makuinen että kun nuo kaikki mausteet siihen lisää niin kyllä ne riittävät. Voi tietenkin säätää oman maun mukaan. Varsinkin jos ei ehdi antaa kastikkeen maustua niin mausteita voi kokeilla lisätä.
Kauankohan nuo herburger majoneesien kopiot säilyvät kylmässä 🙂
Sailynee ainakin viikon suljetussa purkissa. Suolan ja etikan määrää lisäämällä voi parantaa säilyvyyttä.