Etusivu » Ruokaohjeet » Pulled Pork

Pulled Pork uunissa

Pulled Pork eli revitty possu tai nyhtöpossu on yksinkertaisuudessaan iso pala hitaasti kypsennettyä possun niskaa tai lapaa joka lopuksi revitään hienoiksi suikaleiksi. Pulled Porkia valmistetaan eri tavoin ympäri maailman. Mättömestari on tykästynyt erityisesti makeahkoon Amerikkalaiseen versioon joka kypsennetään perinteisesti savustimessa. Mättömestarin version valmistus onnistuu ympäri vuoden tavallisessa kotiuunissa ja savuista makuakin siitä löytyy.

Annos Pulled Porkkia BBQ-kastikkeella

Pulled Pork

Arvosana 4.15, ääniä 35
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Grilli, Pääruoka
Pääraaka-aine: Liha, Porsas
Annoksia: 6
Valmistelu: 20 minuuttia
Kypsennysaika: 8 tuntia
Kokonaisaika: 8 tuntia 20 minuuttia

Raaka-aineet

Liha ja kuivamaustemarinadi

  • 2 kg Kassler eli possun niskaa / etuselkää tai lapaa
  • 1 annos Mättömestarin kuivamausteseos ohje täällä
  • 1 rkl Rypsiöljy tai bbq-kastike / sinappi

Injektioliemi

Valmistusohjeet

Kuivamaustaminen

  • Valmista Mättömestarin kuivamausteseos ohjeen mukaan.
  • Poista Pulled Pork liha eli valintasi mukaan joko possun kassler tai lapa pakkauksesta ja huuhdo kylmällä vedellä. Jos lihasta roikkuu irtonaisia rämmäleitä niin poista ne mutta älä poista lihassa kiinni olevaa rasvaa. Kuivaa liha lopuksi talouspaperilla.
  • Hiero lihan pintaan ohut kerros rypsiöljyä. Rypsiöljyn tilalla voi käyttää myös BBQ-kastiketta tai sinappia, pääasia on että lihan pinta saadaa aavistuksen kosteaksi.
  • Ripottele päälle osa kuivamausteseoksesta ja hiero/painele se käsin kunnolla kiinni lihan pintaan. Käännä lihanpalaa ja toista kunnes koko pala on kauttaaltaan mausteseoksen peitossa. JOS mausteseosta jää yli niin ota se talteen ja sekoita mukaan myöhemmin valmistettavaan injektioliemeen.
    Kuivamausteseoksella marinoitu liha
  • Laita liha pakastuspussiin, purista ilma ulos ja sulje tiiviisti. Mikä tahansa muukin suljettava pussi käy. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään yön yli.

Mausteliemen injektointi

  • Seuraavan päivän aamuna (jos tähtäät että liha on valmista illallisella), ota liha ja omenamehu huoneenlämpöön ainakin tunti ennen kypsennyksen aloittamista
  • Sekoita yhteen injektioliemen ainesosat eli omenatuoremehu, Worchestershire-kastike, suola, sokeri ja nestemäinen savu (sekä mahdollinen ylijäämä kuivamausteseoksesta). Sekoittele kunnes sokeri- ja suolakiteet ovat liuenneet.
    Valmis injektioliemi
  • Poista liha pussista ja aseta se kevyesti öljyttyyn, reunalliseen uunivuokaan. Piikitä mausteliemi eri puolille lihaa ruiskun avulla. Aseta neula lihan sisään pienessä kulmassa noin lihan puoliväliin asti työntäen. Annostele lientä noin 10ml jokaiseen pistokohtaan ja paina pistokohta umpeen sormella samalla kun vedät piikin ulos. Ei haittaa jos lientä valuu joistain kohdista ulos. Jatka kunnes mausteliemi loppuu tai jos tuntuu että lihan sisään ei saa enempää lientä niin kaada loput vuoan pohjalle.
  • Laita uuni lämpiämään 110 asteeseen. Jos vain mahdollista niin ÄLÄ käytä kiertoilmaa. Käännä liha niin että rasvaisin puoli on ylöspäin ja tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari.

Paisto

  • Paista lihaa 110-asteisessa uunissa kunnes sisälämpömittari näyttää 89 astetta. Lihan pinta saa paistua erittäinkin tummaksi (kova kuori suojaa lihaa ja sisus jää meheväksi) mutta jos näyttää että se kärähtää aivan kuivaksi niin suojaa pinta foliolla. Ilman paistomittaria kypsennysajan arvioiminen on todella vaikeaa mutta pääsääntöisesti kypsennykseen menee 2 – 2½ tuntia per 0.5kg lihaa. Ilman mittaria paras tapa lienee kokeilla lihan mureutta noin kuuden tunnin jälkeen tunnin välein. Kun liha hajoaa kevyesti repimällä on se valmista.
  • Jos mitenkään maltat niin anna lihan levätä vielä pois päältä kytketyssä uunissa n. tunnin ja tämän jälkeen huoneenlämmössä vartti.

Repiminen (Nyhtö)

  • Kaada ensin vuoan pohjalle kertynyt liemi talteen kattilaan. Maista lientä. Liemessä saa olla reilusti makua ja suolaisuutta eli jos maku on mieto niin haihduta osa siitä keittämällä ja lisää tarvittaessa suolaa.
  • Kun liha on levähtänyt niin on aika repiä se. Irrota ensin kimpaleesta pienempi palanen. Erottele sitten pala lihan syiden suuntaisesti ohuiksi suikaleiksi. Käytä apuna esim. kahta haarukkaa tai revi ronskisti käsin jos liha ei ole liian kuumaa. Jos lihan seassa on sulamattomia rasvaklimppejä tai kalvoja niin ne voi halutessaan nyppiä pois. Jatka kunnes koko lihanpala on pieninä suikaleina tai jos nälkä käy sietämättömäksi niin pidä välissä ruokatauko ja revi loput myöhemmin.
  • Kaada liemi takaisin lihan joukkoon ja sekoita huolellisesti.
    Lihasta saadaan vielä mehevämpää kostuttamalla se paistoliemellä
  • Tarjoile Pulled Pork BBQ-kastikkeen kanssa sellaisenaan, lisäkkeenä esim. Coleslaw salaattia, riisiä, perunamuusia tai uuniperuna. Voit myös täyttää Pulled Porkilla esim. sämpylän/tortillan tai käyttää pizzan täytteenä.

Reseptissä huomioitavaa

  • Jos sinulla ei ole mausteliemen injektoimiseen tarvittavaa isoa ruiskua niin sellaisia myydään hyvin varustetuissa ruoanlaittovälinekaupoissa ja esimerkiksi eBay-nettihuutokaupassa. Voit kysyä isoa ruiskua myös apteekista. Jos et halua ruiskua hankkia niin voit yksinkertaisesti kaataa injektioliemen astian pohjalle kypsennyksen ajaksi.
  • Lihan voi paistaa myös yön yli 95-100 asteessa jos sen haluaa tarjoilla seuraavan päivän lounaalla. Mitä alhaisemmassa lämpötilassa lihan malttaa kypsentää, sen mureampaa ja mehukkaampaa siitä tulee.
  • Pulled pork säilyy kuukausia pakastimessa menettämättä juurikaan makua tai rakennetta. Jääkaapissakin liha säilyy useita päiviä ellei jopa viikkoja joten sitä voi tarjota erilaisten lisukkeiden kera eri päivinä.
 

Samankaltaiset artikkelit

10 Kommenttia

  1. Todellista slow foodia parhaimmasta päästä saa mielestäni tuolla yön yli miedolla lämmöllä paistamisella. 100C toimii ihan mainiosti ja leivinuuni/takka on mitä oivallisin kapistus herkullisen ja takuumurean lihan paistamiseen. Savipata kannella tai vuoka foliolla toimii hyvin. Lämpömittarin seurannan lisäksi ainut mitä mielestäni täytyy tehdä, niin on lihan kääntäminen ja valelu paistonesteellä n.7-8h jälkeen. Toimii!!!

    1. Ruiskuja saa myös apteekista. Apteekin myyjälle kannattaa vinkata että tarvii ison hevosruiskun. Itselle ei maksanut mitään kun osti muutakin apteekista samalla

  2. Tämä on niiii-iiiiiin hyvää! Hyvä kun olet jakanut reseptin meidän muidenkin iloksi 👅🍴🥂

  3. Mistä kaupasta tuota injektioruiskua kannattaisi etsiä? Yrittänyt löytää vaikka mistä. Ebaysta ei osaa etsiä kun en tiedä millä nimellä hakea englanniksi.

    1. Motonetin grilliosastolta löytyi, ja aivan pirun laadukkaan oloinen. Yhdeksän euroa.

    2. Itse kävin ostamassa 20ml ruiskun ja kinkun suolaamiseen tarkoitetun terän paikallisesta apteekista. Toimi oikein nätisti ja maksoi tyyliin pari euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu