Etusivu » Ruokaohjeet » Bolognese Spagettikastike

Spaghetti Bolognese

Tämä jauheliha-bolognese kastike on helppo valmistaa mutta vaatii pitkän haudutuksen.

Bolognese kastiketta spagetin kanssa

Bolognese Spagettikastike

Arvosana 4.27, ääniä 15
Print Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Pääruoka
Pääraaka-aine: Nauta, Porsas
Annoksia: 6
Valmistelu: 30 minuuttia
Kypsennysaika: 3 tuntia
Kokonaisaika: 3 tuntia 30 minuuttia

Raaka-aineet

  • 600 g Nauta/Sika jauheliha
  • 1 rkl Voi
  • 2 kpl Sipuli pieni/keskikokoinen
  • 3 kpl Valkosipulin kynsi
  • 2 kpl Porkkana keskikokoinen
  • 1.5 tl Suola
  • 1 tl Pippuri
  • 1 tlk Luumutomaatti (tölkissä) miel. Cirio, Mutti tai muu laatumerkki
  • 1 rkl Ketsuppi
  • 0.5 tl Oregano kuivattu
  • 0.5 tl Persilja kuivattu
  • 0.5 tl Basilika kuivattu
  • 6 dl Vesi
  • 1 kpl Lihaliemikuutio
  • 2 kpl Laakerinlehti

Valmistusohjeet

  • Kuori ja raasta porkkanat raastimen karkeimmalla terällä. Pilko sipuli ja valkosipuli. Poimi tomaatit ulos tölkistä (säästä liemi) ja hienonna ne. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
    Pilko bolognese kastikkeeseen tulevat vihannekset näin
  • Ruskista ja murenna jauheliha pieneksi isossa valurautapadassa (kahdessa erässä jos paistopinta on pieni). Kun jauheliha saa hieman väriä niin lisää mukaan sipulit ja kuullota hetki. Kun sipulit ovat pehmenneet ja jauheliha hieman ruskistunut niin lisää mukaan vielä valkosipulit ja porkkanat. Kääntele hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Lisää mukaan reseptin muut ainekset eli vesi, tomaatit, tomaattien liemi, ketsuppi, oregano, persilja, basilika, lihaliemikuutio ja laakerinlehdet. Kiehauta ja siirrä uuniin.
  • Tavoitteena on tasainen kastike johon vihannekset ovat lähes sulaneet joten hauduta uunissa 150 asteessa n. 3 tuntia. Sekoittele ja tarkista nesteen määrä tunnin välein. Nestettä saa haihtua runsaasti niin että lopussa kastike on paksuhkoa, muista kuitenkin että vihanneksista irtoaa paljon vettä joten kastikkeen ei missään vaiheessa tulisi olla liian vetistä. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kuvassa Bolognese-kastike ennen ja jälkeen haudutuksen.

Reseptissä huomioitavaa

  • Tarjoile pastan kanssa, pizzan täytteenä tai käytä lasagnen valmistuksessa.
  • Ohjeen määrä on suuri joten jos syöjiä on 2-4 niin voit pakastaa ylijäävän kastikkeen tai nauttia ensimmäisenä päivänä puolet pastan kanssa ja käyttää toisena päivänä loput lasagnen valmistukseen.
  • Jos sinulla ei ole valurautapataa niin voit valmistaa kastikkeen kattilassa liedellä. Hauduta kannen alla 3h lämpötilassa jossa kastike juuri ja juuri kiehuu.

Samankaltaiset artikkelit

  • Bodin putkimies -smoothie

    Bodin putkimies -aamupalasmoothie ohje Tämä täyttävä mutta kohtuukalorinen ja maidoton/laktoositon aamupalasmoothie on suunniteltu kovan vatsan/ummetuksen helpottamiseen. Smoothie on pakattu täyteen kuitua (hamppujauhe, chia-siemenet/pellavansiemenet, pähkinät, omena, vadelma), proteiinia (hamppujauhe, pähkinät), hyviä rasvoja (pähkinät), monipuolisesti ravinteita/antioksidantteja ja pitkäkestoista energiaa. Yhdessä (500ml) smoothieannoksessa on noin kolmannes Ruokaviraston suosittelemasta kuidun saantisuosituksesta ja noin viidennes suositellusta päivän proteiinista. Säädä reseptiä…

  • Uppopaistettu Mars-patukka

    Uppopaistettu Mars-, Tupla- ja Twinkies-patukka Yllättäen Skotlannissa alunperin keksitty, uppopaistettu Mars-patukka on varsinkin Amerikassa suosittu ja käsittämättömän epäterveellinen herkku. Mättömestari päätti kokeilla onko hehkutuksessa perää ja valmisti vertailun vuoksi samalla myös friteeratun Twinkies-leivoksen ja suomalaisen version eli uppopaistetun Tupla-patukan (kuvia ja kokemuksia ohjeen lopussa). Ohje on kirjoitettu pelkälle Mars-patukalle mutta voit uppopaistaa samalla ohjeella minkä…

  • Vehnätortillat

    Helpot vehnätortillat Suurin osa meistä on varmasti joskus käyttänyt kaupan valmistortilloja mutta oletko koskaan kokeillut tehdä niitä itse? Tällä todella helpolla reseptillä loihdit maistuvia ja pehmeitä tortilloja aineksista jotka melko varmasti jo löytyvät omasta ruokavarastosta. Vaikka meksikosta alunperin ovatkin niin tortillat voi periaatteessa täyttää millä tahansa, Mättömestarin suosikkikombo on pulled pork / bbq kastike /…

  • Rommirusina-Brownies (Stevialla makeutettu)

    Mättömestarin Stevia-viikon ruokaohjeeksi kehiteltiin sokeriton (ei lisättyä sokeria) ja samalla jauhoton (gluteeniton) rommirusina-brownie. Tämä resepti sopii siis sokeria välttävien ja löyhästi karppaavien lisäksi myös keliaakikoille. Brownie on amerikkalainen suklaaleivos jonka perinteinen versio on tunnettu epäterveellisyydestään sillä se koostuu pääasiassa suklaasta, voista ja sokerista. Perinteisessä reseptissä on yleensä myös pähkinöitä mutta stevia-versioon haettiin lisämehevyyttä rusinoista.

  • Uppopaistettu Coca-Cola

    Friteerattu kokis Tämä hullulta kuulostava resepti on variaatio vuonna 2006 Texasin osavaltiomarkkinoilla (State fair) esitellystä ruoasta. Reseptin nimi on ehkä hieman harhaanjohtava sillä pelkkää nestettä on mahdoton friteerata. Valmis tuote on enemmänkin kolan makuinen (norjalainen) munkki. Tämän reseptin kohdalla on pakko todeta että se on julkaistu lähinnä erikoisuuden vuoksi. Munkit ovat hyvän makuisia mutta kolan…

  • Guacamole

    Itse tehty Guacamole Aito Meksikolainen Guacamole dippi/kastike syntyy kädenkäänteessä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Guacamole kannattaa tehdä itse sillä kauppojen valmistuotteissa on useimmiten vain muutama prosentti pääraaka-ainetta (avokado) joten niitä ei oikein voi edes kutsua Guacamoleksi. Guacamolea voi käyttää lisäkkeenä Meksikolaisissa ruoissa, dippikastikkeena ja pastankin kastikkeena se tuntuu olevan suosittua.

3 Kommenttia

  1. Kyllä valurautapata kestää spagettikastikkeenkin, kun aina käytön jälkeen voitelee padan sisäpinnan voilla tai ruokaöljyllä. Ei maistu ruosteelta.

  2. Eihän valurautapadassa voi mitään tomaattipohjaista tehdä. Hapan tomaatti kun syö patinan ja ruostuttaa astian, jolloin koko eväs maistuu ruosteelle. Kokemusta on.

    1. Hei, tässä Seppo !! Suosittelen käytettäväksi emaloitua valurautapataa jos sellaisia on vielä markkinoilla. Sääli että kaikki ns vanha hyvä materiaali on poistumassa ja teflon tilalle, että näin.

4.27 from 15 votes (15 ratings without comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu