Etusivu » Arvostelu » Sodastream Power (SodaStream)

Limsakone myyntipakkauksessaanSodaStream Power

SodaStreamin testiin lähettämä Power -limsakone on valmistajan uusi lippulaivamalli ja se on käytännössä paranneltu versio Source-mallista. Pääosin metallista valmistettu laite toimii verkkovirralla eli hiilihapotustason voi valita kolmesta vaihtoehdosta yhdellä painalluksella.

Nimi: Power
Tuotekoodi (Malli): PWR-001
Valmistaja: Sodastream
Mitat (korkeus x leveys x syvyys): 42.2cm x 12cm x 21.5cm
Paino: 2.58kg (ilman kaasupulloa)
Verkkovirta: 110-240V
Johdon pituus: 1.5m
Toiminnot: Irrotettava takakansi, merkkivalot, Snap & Lock, automaattinen hiilihapotus
Käyttöohje: Ei saatavilla
Jälleenmyyjät: Verkkokauppa.com, HobbyHall, Gigantti, Markantalo
Hinta: 159€ – 189€*
*Tuote vastaanotettiin ilmaiseksi arvostelua vasten

Ensivaikutelmat

Limsakoneen aloituspakkauksen sisältöPakkauksesta löytyy itse laitteen ja ohjekirjojen lisäksi yksi kaasupullo (jolla voi hiilihapottaa 60L vettä), yksi litran hiilihapotuspullo sekä virtajohto vaihdettavine pistokkeineen (EU, USA, UK). Kyseessä on melkolailla perusvarustelu limsakoneelle mutta kuitenkin vain kaikki aivan välttämätön käytön aloittamiseksi. SodaStreamin laitteissa on aikaisemmin ollut mukana myös makutiivistenäytteitä eikä toinen hiilihapotuspullokaan olisi pahitteeksi.

Power-hiilihapotuslaitteen ulkonäkö on tyylikäsLaitetta katsoessa on ilmiselvää että se on suunniteltu Yves Béharin muotoileman Source-mallin pohjalta. Laitteessa on kuitenkin kaksi merkittävää uudistusta. Uusi, harjatusta teräksestä valmistettu runko antaa laitteelle arvokkaamman ulkonäön. Kontrasti (ainakin arvostellussa mustassa versiossa) muoviseen etuosaan on kuitenkin silmiinpistävä eikä ulkonäkö varmasti täysin miellytä kaikkia.

Hiilihapotustason valintapainikkeetToinen uudistus liittyy laitteen toimintaan. Power-malli tarvitsee nimensä mukaisesti toimiakseen sähköä. Tämä mahdollistaa veden hiilihapotuksen automaattisesti eli käyttäjä valitsee haluamansa hiilihapotustason nappia painamalla kolmesta eri vaihtoehdosta. Hapotustaso valitaan laitteen päällä olevista painikkeista joihin syttyy myös merkkivalo aina kun laitteeseen lukitaan hiilihapotuspullo.

Kolmas huomattava uudistus on hiilihapotuspullon muotoilu. Muotoa on hieman virtaviivaistettu aiemmasta ja pullo on saanut laadukkaamman tuntuiset metallikorkin ja pohjan tukiosan. Ainakin testiin toimitetussa pullossa pohjan tukiosa oli hieman irrallaan eli se kolisi pulloa puhdistaessa/siirrellessä. Tämä kuitenkin korjaantui kun pohjaa kiersi noin puolikkaan kierroksen jolloin se lukittui paikalleen. Uuden pullon pohjan muotoilu (pienempi pinta-ala) on hieman huterampi kuin ennen eli pullo ei pysy kovinkaan hyvin pystyssä pehmeällä alustalla.

SodaStream Power laitteen käyttö

Kuten todettu, SodaStream Power limsakone ei toimi ilman verkkovirtaa. Tämä ei useimmille ole ongelma mutta jos esimerkiksi mökille ei tule sähköä niin Power on automaattisesti pois laskuista. Toisaalta lähes saman laitteen saa mekaanisellakin hiilihapotuksella (SodaStream Source) joten vaihtoehtoisen hiilihapotustavan lisääminen Poweriin varmuuden vuoksi olisi ollut melko turhaa.

Juomapullo kiinnittyy laitteeseen pikalukituksellaPowerissa on useista muistakin SodaStream limsakoneista tuttu, hiilihapotuspullon Snap&Lock kiinnitysmekanismi. Tämä on kieltämättä kaikista vaihtoehdoista kätevin ja toimii Powerissakin moitteetta. Pullo asetetaan laitteeseen pienessä kulmassa ja työnnetään tämän jälkeen pysty-asentaan. Nyt pullo on lukittu paikoilleen ja liitos on erittäin tiivis.

Heti kun hiilihapotuspullo on lukittu laitteeseen niin etupaneelin yläosaan syttyy kolme merkkivaloa. Yksi pisara tarkoittaa kevyttä hiilihapotustasoa, kaksi pisaraa keskitason hiilihapotusta ja kolme pisaraa korkeaa hiilihapotustasoa. Hiilihapotus käynnistyy painamalla halutun merkkivalon yläpuolella olevaa nappia. Mitään vipuja tai nappeja ei siis tarvitse pitää pohjassa tai hiilihappotasoa ei tarvitse itse arvioida. Hiilihapotustason valitsemisen jälkeen laite päästää kaasua juomapulloon muutamia kertoja. Tämän jälkeen on muutaman sekunnin tauko ja lopuksi ylimääräinen paine purkautuu ylipaineventtiilin kautta. Vesi on nyt valmista nautittavaksi tai maustettavaksi makutiivisteellä.

Testailun perusteella kevyt hiilihapotustaso on aivan liian hapokas eli juomaan syntyy kuplia reilusti enemmän kuin kauppojen matalahiilihappoisimpiin juomiin (esim. Mountain Dew). keskitason hiilihapotus vastaa melko hyvin kaupojen normaalilimuja eli se sopinee useimmille ja korkea hiilihapotustaso on ainakin testaajalle aivan liian hapokasta. Jos kuitenkin pidät todella hapokkaasta juomasta niin sekin vaihtoehto on olemassa ja kupliahan voi lisätä edelleen suorittamalla hiilihapotuksen useampaan kertaan. Systeemi on siis toimiva sitä poikkeusta lukuunottamatta että todella matalasti hiilihapotettua vettä laitteella ei pysty valmistamaan kuten manuaalisella hiilihapotuksella toimivasta laitteesta. Jos kevyt-hiilihapotustaso olisi vähemmän hapokas niin painike toimisi paremmin myös ”hienosäätönappina” eli sillä voisi halutessaan lisätä aavistuksen kuplia myös muihin hapotustasoihin.

Nämä tulokset saatiin siis laitteen mukana toimitetulla 1L juomapullolla. 0.5L juomapullossa (joita SodaStream virallisestikin valmistaa) hiilihapotetusta vedestä tulee huomattavasti hapokkaampaa sillä laite ei osaa säätää annostusta pullokoon mukaan. Jopa kevyt-esiasetus saattaa siis olla liian hapokasta kun halutaan käyttää puolen litran juomapulloa.

Automaattinen hiilihapotus osoittautui ongelmalliseksi myös kun kaasupullo alkaa olla lähes tyhjä. Kuten manuaalista laitetta käyttäneet tietävät, lähes tyhjästä kaasupullosta kaasua ei tule ulos niin kovalla paineella kuin täydestä. Tästä syystä annostusta pitäisi lisätä hieman jotta saadaan yhtä hapokasta juomaa kuin normaalisti. Manuaalisella laitteella annostuksen saa aika hyvin kohdalleen ylipaineventtiiliä kuuntelemalla mutta Powerissa kaasua pitää tarvittaessa lisätä vähintään sen verran mitä kevyt-hiilihapotus painikkeesta tulee.

Kaksi viimeksi mainittua eivät ole vakavia ongelmia mutta joissain tapauksissa saattavat vaikuttaa ostopäätökseen.

SodaStream makutiivisteet

SodaStreamin tämänhetkinen tiivistevalikoima on todella kattava ja monipuolinen. Juomia on kuudessa eri kategoriassa: Classics, Zeros, Free, Sparkling Gourmet, By The Glass ja Makuvedet. Classics sarjasta löytyy yhteensä 11 erilaista tavallista tai sokeritonta klassista limumakua. Zeros sarja koostuu neljästä erilaisesta vitaminoidusta ja sokerittomasta hedelmämausta. Free-sarjan 11 tiivisteen teemana on luonnollisuus eli tiivisteissä ei ole käytetty säilöntäaineita tai keinotekoisia väriaineita. Sparkling Gourmet pitää sisällään yhteensä kaksitoista erilaista gourmet-sekoitusta jotka myydään annoskapseleissa, neljän maun kokoelmissa. By The Glass on nimensä mukaisesti tarkoitettu sekoitettavaksi lasi kerrallaan, 5 eri makua ovat muista sarjoista tuttuja. Makuvesiä on viittä eri makua ja niiden on tarkoitus vain aavistuksen maustaa vettä ilman sokeria tai väriaineita.

Tässä maku-arviot testiin toimitetuista juomatiivisteistä. Arvioita lisätään sitä mukaa kun juomia ehditään maistaa. Cola- ja energiajuomien arviot julkaistaan erillisinä artikkeleina.

Uudelleenmuodoillut SodaStream tiivistepullot SodaStreamin uudet sokerittomat limsat Lisäaineettomat Free-juomatiivisteet

Apple Peach (Free)

Omenan ja persikan makuinen, lisäaineeton makutiiviste. Kumpikaan hedelmä ei erotu liikaa toisesta mutta molemmat ovat kuitenkin tunnistettavissa. Makukombo on erittäin toimiva ja juuri kohdalleen säädetty. Makuvesistä pitävälle täydet suositukset, tavallisia limuja juovalle tässä on todennäköisesti hieman liian vähän makua ja makeutta.

Arvosana: 4/5

Dr Pete (Classics)

Maistuu ensin tunkkaiselta cocktail-kirsikalta mutta jälkimaku on vahvasti fariinisokerimainen, lähes kärähtänyttä sokeria muistuttava. Aidon Dr. Pepperin kolamaisesta mausteisuudesta ei ole tietoakaan. Vanhalla reseptillä valmistettu Dr Pete oli huomattavasti parempaa ja muistutti enemmän esikuvaansa vaikkei mitenkään täydellistä sekään ollut. Jostain syystä Dr Pete kuohahti annostellessa voimakkaammin kuin muut tiivisteet eli kannattaa olla varovainen.

Arvosana: 1/5

Lemon Lime (Classics)

Erittäin hyvä Spritemäinen sitruunalimppari josta on vaikea löytää mitään moitittavaa.

Arvosana: 4/5

Lime (Zeros)

Mättömestarin testeissä on ennenkin todettu että lime (esanssi) ei yksin limpparissa toimi tai ainakin sen hyvin toteutus on harvinaista. SodaStreaminkin Lime maistuu vahvasti saippuaiselta ja makeutusaineiden tunkkainen maku vain vahvistaa tätä.

Arvosana: 1.5/5

Pink Lemonade (Free)

Sitruunan makuinen, lisäaineeton tiiviste. Maistuu luonnolliselta sitrukselta mutta melko miedosti. Etiketin mukaan tiivisteessä on aitoa sitruunaa mutta juoma maistuu testaajalle eniten greipille. Juoma on väriltään (sameaa) pinkkiä kuten nimikin kertoo.

Arvosana: 3/5

Orange Sugar Free (Classics)

Sokeriton, keinotekoisesti makeutettu (asesulfaami K, natriumsyklaatti, natriumsakariini) appelsiinilimppari maistuu hailakasti appelsiinimehulta mutta juoman pilaa ”likainen”, hieman fariinisokeria muistuttava sivumaku ja haju. Ihan juotavaa tästäkin huolimatta mutta sivumakua ei voi olla huomaamatta.

Arvosana: 2.5/5

Pineapple Grapefruit (Zeros)

Sokeriton, ananaksen ja greipin makuinen tiiviste. Maistuu pääasiassa ananakselta, pienellä greipin vivahteella. Valitettavasti makeutusaineet (sukraloosi, stevia) saavat juoman maistumaan aivan liian imelältä. Ananasjuomista pitävälle saattaa maistua Mättömestarin pisteytystä paremmin.

Arvosana: 2/5

Raspberry (Free)

Vadelman makuinen, lisäaineeton tiiviste. Hyvä mutta ohjeen mukaisesti laimennettuna erittäin mieto vadelmainen maku. Niin mieto, että jopa hiilihapotuksen ominaismaku maistuu taustalla. Tiivistettä reilummin annostelemalla maun saa kohdalleen mutta tällöin taas makeutta on liikaa.

Arvosana: 3/5

Yhteenveto ja arvostelu

SodaStream Power on laadukas, tyylikäs ja mitä todennäköisimmin markkinoiden helppokäyttöisin limsakone. Ennen hankkimista kannattaa kuitenkin miettiä onko Limsakone käyttövalmiinaautomaattisuus todella itselle tarpeellinen ominaisuus sillä laitteen pienistä puutteista suurin osa on aiheutunut sen kustannuksella.

Plussat

+ Markkinoiden helppokäyttöisin limsakone
+ Tasalaatuinen hiilihapotus ilman arvailua (täydellä kaasupullolla)
+ Hiilihapotuspullon Snap&Lock pikakiinnitys on nopeakäyttöinen ja varmatoiminen
+ Tyylikäs muotoilu ja laadukkaan oloiset materiaalit

Miinukset

– Ei toimi ilman verkkovirtaa
– Ei täysin yhteensopiva 0.5L juomapullojen kanssa
– Kevyt hiilihapotustaso on liian hapokas
– Hapotuksen määrää ei voi hienosäätää esim. kun kaasupullo on lähes tyhjä tai kun esiasetetut hiilihapotustasot eivät miellytä
– Aloituspaketti voisi olla hieman kattavampi (toinen hiilihapotuspullo ja tiivistesampleri)
– Pistoke-adapterien mukaan sisällyttäminen tuntuu hieman tuhlaukselta

SodaStream Power on erinomainen mutta muutaman harmittavan puutteen omaava limsakone

4 tähteä viidestä

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *