Etusivu » Arvostelu » Pizza Dragon (OBH Nordica)

Dragon -pizzauunin myyntipakkaus

Pizza Dragon – pizzauuni kotiin

Verkkokauppa.com:n avokätisesti testiin toimittama Pizza Dragon tai kuten virallinen nimi kuuluu ”Pizza Maker – Pizza Dragon” on OBH Nordican valmistama, kotikäyttöön suunniteltu pizzauuni. Pizza Dragon pitsauunin hinta Verkkokauppa.com:ssa on 99,90€.

Esittelyteksti myyntilaatikossa
Nimi: Pizza Maker – Pizza Dragon
Tuotekoodi (Malli): 51307131 (7131)
Valmistaja: OBH Nordica
Mitat (korkeus x leveys x syvyys): 20.5cm x 34cm x 35cm
Paino: 5.8kg
Teho: 1200W
Verkkovirta: 230V
Johdon pituus: 1.1m
Pizzakiven halkaisija: 28.5cm
Toiminnot: Lämpötilan säätö, ajastin (max. 20min), merkkivalo
Ohjekirja: Lataa tästä
Ostopaikka: Verkkokauppa.com
Tuotesivu: Linkki
Hinta: 99,90€*
Toimituskulut: alk. 2,90€ (tai nouto myymälästä ilman lisäkuluja)Verkkokauppa.com logo*Tuote vastaanotettiin ilmaiseksi arvostelua vasten

Pizza Dragon on käytännössä täysin omavaraisesti toimiva, pyöreä 230V verkkovirralla toimiva uuni. Laite on tarkoitettu lähinnä itse tehtyjen tuorepizzojen paistamiseen mutta sillä voi lämmittää myös pakastepizzat ja vaikka karjalanpiirakat. ”Aidon” pizzan paisto edellyttää erittäin korkeaa paistolämpötilaa (>400°C) sekä pohjan nopeasti kypsentävän alustan. Pizza Dragon uunissa paistoalustana toimii lämpöä varaava huokoinen kivi (tai tarkemmin keraaminen kiekko) joka imee kosteutta pizzapohjasta kypsentäen sen nopeasti rapeaksi. Ohjekirjassa kerrotaan että laitteessa on lämmityselementti sekä ylä- että alapuolella ja neljä eri lämpötila-asetusta mutta ohjekirja ei kerro mitä lämpötiloja asetukset vastaavat. Selvitämme siis itse testaamalla riittääkö uunissa tehoa.

Ensivaikutelmat

Pizza Dragon toimitetaan tyylikkäässä pahvilaatikossa ja ainakin tällä kertaa Verkkokauppa.com toimitti sen ilman lisäpakkausta eli postitustarrat oli lätkitty suoraan tuotteen omaan laatikkoon.

Pizzauuni, ohjekirja ja pizzalapiotPakkauksesta löytyy tukevasti styroksiin tuetun laitteen lisäksi vain pizzalapiot ja ohjekirja. Pizzauuni tuntuu ja näyttää riittävän tukevalta tarkoitukseensa. Design voisi olla jopa vielä pelkistetympi ja siinä säästyneet rahat olisi voinut käyttää vaikka hieman paksumpiin metallikuoriin. Lämpötilan säätö, ajastin ja merkkivaloLämpötilan ja ajastimen lisäksi muita säätöjä laitteessa ei ole.

Uunin sisäpuolella silmiinpistävää on yläpuolen paljaana oleva lämmityselementti. Pizzakivi on huokoinen eli siihen varmasti tarttuu ikävästi kaikki mitä pizzapohjan läpi tai reunojen yli pääsee mutta se tavallaan kuuluu asiaan eikä vaikuta pizzakiven ominaisuuksiin juurikaan, ainoastaan ulkonäköön. Mittaillessa selvisi että pizzakivi on itseasiassa Pizzauunin sisäpuolihuomattavasti suurempi kuin teknisissä tiedoissa on kerrottu. Paistoalustana toimiva huokoinen pizzakiviPizzakiven halkaisija on metallireunuksen sisäpuolelta lähes 31cm. Voi olla että kannen rakenne kuitenkin estää näin leveän pizzan paiston ja ilmoitettu 28.5cm tarkoittaa kuinka leveän pizzan uunissa voi käytännössä paistaa.

Ensivaikutelma pizzalapioista ei ole kovin vakuuttava metalliseen pizzalapioon tottuneelta. Puisen pizzalapion pinta on karhea ja lapio on paljon paksumpi kuin metallista valmistettu lapio. Kokemus kertoo että ongelmia on tulossa mutta testissä selviää miten nämä käytännössä ajavat asiansa.

Pizza Dragon pizzauunin käyttö

Laitteen rakenteen vuoksi voisi olettaa että sen ulkopintakin kuumenee huomattavasti käytön aikana mutta ainakaan ohjekirjassa ei ole mainittu että uuni tarvitsisi mitään erityisalustaa. Ainoastaan tulenarkojen materiaalien kuten verhojen tai pyyhkeiden läheisyydessä käytöstä löytyy varoitus. Laitetta ei myöskään suositella käytettävän suoraan liesituulettimen alapuolella. Esilämmityksen ja kahden pizzan paiston aikana pöydänpinta lämpeni n. 65 asteiseksi eli huomattavasti mutta ei kuitenkaan niin kuumaksi että mitään vaurion riskiä olisi. Itse laitteen pinta kuumeni pahimmillaan jopa 110 asteiseksi joten siihen ei voi suoraan koskea. Kookkaiden ja tukevien kahvojen ansiosta luukun saa silti auki ilman uunikintaitakin.

Pizzakiven puhdistuksen jälkeen uunia esilämmitettiin täydellä teholla (asetus 4) ohjeen mukaisesti noin 10 minuuttia. Uuni käynnistyy valitsemalla ensin haluttu lämpötila ja sitten haluttu aika (max. 20min). Uunia ei voi siis vahingossakaan unohtaa päälle vaan se sammuu itsestään kun valittu aika on kulunut. Hyvä turvatoiminto mutta jos uunia haluaa esilämmittää pidempään tai paistaa useampia tuotteita peräjälkeen niin aikaa pitää lisätä useampaan kertaan.

Pizza Dragon toimii käytännössä kuin tavallinen uuni eli se kuumenee asetettuun lämpötilaan jonka jälkeen lämpövastukset kytkeytyvät pois päältä. Vastukset alkavat lämmittää uudelleen kun sisäänrakennettu anturi päättää että lämpö on tippunut liikaa asetetusta. Tämä toimii hyvin tavallisessa uunissa mutta Pizza Dragonin sisätilavuus on niin pieni että lämpö karkaa nopeasti kun luukku avataan ja lämpövastukset ovat niin lähellä tuotetta että ne vaikuttavat suoraan tuotteen kypsymiseen.

Ohjekirjassa kehoitetaan lisäämään paistettava tuote kivelle vain kun lämpövastukset ovat päällä (eli kun laitteen merkkivalo palaa). Tämä on kuitenkin käytännössä helpommin sanottu kuin tehty. Ohje neuvoo pitämään kantta hetken auki ja nostamaan lämpöä hieman jotta vastukset saadaan aktivoitua. Välillä kantta sai kuitenkin pitää auki useita (jopa 5) minuutteja ennen kuin valo syttyi uudelleen. Tämä johtuu todennäköisesti siitä että anturi on lähellä pizzakiveä, sen alapuolella jossa lämpötilamuutokset ovat hitaimpia. Kaiken lisäksi merkkivaloa ei edes näe kunnolla kun kansi on auki. Jos aktivointioperaatiota ei tee niin pizza paistuu vain kiveen varastoidun lämmön avulla jolloin pohja kypsyy liian nopeasti eikä täytteet ehdi kiehahtaa kunnolla.

Testi 1: Pakastepizza

Testaajalle ei ole koskaan tullut mieleenkään paistaa pakastepizzaa pizzakivellä vaikka sellainen löytyykin mutta koska Pizza Dragonin ohjeessa tällainen mahdollisuus mainitaan, päätimme testata sen. Pakastepizzojen pohjat ovat lähes poikkeuksetta esipaistettuja joten voisi olettaa että pizzakivellä lämmitettynä pohjasta tulee liian kuiva ja kova.

Pizza Dragonin ohjeen mukaan pakastepizza paistetaan lämpötila-asetuksella 3 tai 4. Paistoajaksi pakastepizzalle ilmoitetaan 10-15 minuuttia.

Pirkan kiviuunipizza Pizza Dragonissa paistettunaPakastepizzatestiin valikoitui Pirkan Kiviuunipizza. Pizzan kypsyys tarkisteltiin ohjeen mukaan parin minuutin välein kantta raottamalla ja pinta näytti sopivalta noin 9 minuutin kuluttua. Tämä on siis hieman, mutta ei olennaisesti nopeammin kuin kotiuunissa.

Oletukset osoittautuivat kuitenkin oikeiksi sillä vaikka juusto näyttää sopivan sulaneelta niin täytteenä ollut kinkku jäi vetiseksi ja pohja on lähes kivikova. Puolustuksena mainittakoon että pakaste-kiviuunipizzoissa on jo valmiiksi erittäin rapea pohja mutta tämän perusteella pakastepizzojen lämmitykseen Pizzalohikäärmettä ei voi suositella.

Testi 2: Tuorepizza (ohjekirjan mukaan)

Toinen testi suoritettiin valmistamalla pizza täsmälleen ohjekirjan mukaisesti. Tässä pizzaohje suoraan laitteen ohjekirjasta:

Tuore pizza
Lämpötila-asetus: 2 – 2,5Pohja:
1 dl kädenlämpöistä vettä
15 g (1/3 pkt) hiivaa
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhojaPinnalle:
puoli tölkkiä tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
oreganoa
1 tlk tonnikalaa
100 g katkarapuja
3 dl raastettua mozzarellaaValmista ensin pohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon
suola ja öljy sekä vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen
osaan ja muotoile niistä käsin taputellen kaksi pyöreää kiekkoa. Nosta kiekot
jauhotetulle laudalle tai leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna nousta 20 minuuttia.
Käynnistä laite ja anna sen esilämmetä aiemman ohjeen mukaisesti. Aseta
pizzalapiot tasaiselle alustalle ja ripottele niiden päälle reilusti jauhoja. Nosta
toinen pizzapohja pizzalapioille. Levitä pinnalle puolet tomaattimurskasta
siten, että jätät ainakin sentin pizzapohjan reunasta vapaaksi. Sirottele
tomaattimurskalle suolaa ja pippuria. Levitä päälle puolet tonnikalasta ja
katkaravuista ja sirottele pinnalle mozzarellaa. Älä peitä pizzaa aivan reunoihin
asti, jotta täyte ei valu kivelle. Siirrä pizza lapioilla kivelle. Älä siis levitä täytteitä
aivan reunoille asti äläkä laita niitä siten, että ne koskettavat kannessa olevaa
grillivastusta. Poista lapiot, sulje kansi ja nosta hiukan lämpötilaa.Kypsennä noin 10 minuuttia. Tarkista tasaisin väliajoin, ettei pizza pääse
palamaan. Täytä toinen pizza samaan tapaan ja kypsennä sitä hiukan
lyhyemmän aikaa kuin ensimmäistä.

Ohjekirja siis käytännössä neuvoo ensin esilämmittämään pizzakiveä asetuksella 4. Sitten lämpö tulisi laskea asetukseen 2 – 2,5 ja tämän jälkeen asettaa pizza kivelle ja ”nostaa lämpötilaa hiukan”. Tässä kohtaa aiemmin mainitut käyttö-ongelmat tulevat parhaiten esiin. Pizza pitäisi lisätä uuniin vasta kun laitteen merkkivalo palaa (lämpövastukset ovat aktiivisena) mutta tämä tapahtuu ilmeisesti vasta kun (pizzakiven lähellä oleva) anturi ilmoittaa että laite on viilentynyt alle 2 – 2,5 asetukseen vaadittavan lämpötilan. Tämä taas edellyttää kannen pitämistä auki todella pitkään. Miksi laitetta siis pitäisi esilämmittää asetuksella 4 jos kiven pitää kuitenkin antaa viilentyä haluttuun paistolämpötilaan?

Itse pizzaohje on myös hieman epämääräinen. Ohjeesta jäi epäselväksi missä kohtaa ja miten pizza venytetään lopulliseen muotoonsa mutta oletetaan että kohta ”muotoile niistä käsin taputellen kaksi pyöreää kiekkoa” ennen kohotusta tarkoittaa pohjan venytystä lopulliseen kokoonsa. Pakko myöntää että lopussa tuli käytettyä apuna kaulinta sillä tuoreen, kohottamattoman taikinan venytys on todella hankalaa käsin sen kimmoisuuden takia. Toinen outo kohta on suolan ja pippurin lisääminen vasta tomaattimurskan päälle. Miten tämä on parempi tapa kuin sekoittaa mausteet tomaattikastikkeeseen ja tarkistaa maku ennen käyttöä? Kolmas selvä epäkohta on juuston lisääminen vasta täytteiden päälle mutta tätä voidaan pitää makukysymyksenäkin. Ohje on muutenkin niin puutteellinen että ensikertalaisella menee varmasti sormi suuhun useammassakin kohdassa.

Pizzapohjan asettelu pizzalapioille ja täyttö ohjeen mukaisesti

Kahden pizzalapion käyttö osoittautui yllättäen melko käteväksi koska pizzakiveen pääsee käsiksi molemmilta puolilta toisin kuin normaalissa uunissa johon pizzan voi vain työntää sisälle. Pizzapohjaa ei myöskään tarvitse ”kauhoa” raakana lapioille joten lapioiden paksuus tai tylppä etureunakaan ei ole ongelma.

Valmis pizza pizzauunissaLämpöasetuksella 2.5 pizzakiven lämpötila oli paiston jälkeen n. 225ºC ja pizza näytti valmiilta 11 minuutin paiston jälkeen. Testaajan makuun pohja kuitenkin paistui hieman liikaa siinä ajassa kun juusto näytti sopivalta eli pitkästä paistoajasta johtuen pohjasta haihtui kaikki kosteus. Kotiuunissa käytettävään pizzakiveen verrattuna pohja sai huomattavasti enemmän väriä ja paistui rapeammaksi. Valitettavasti reuna ei saa väriä yläpuolelta sillä vastukset kytkeytyivät pois päältä muutaman minuutin paiston jälkeen jolloin lähes kaikki lämpö on pizzan alapuolella (kivessä).

Pizzauuni hoiti tehtävänsä paahteisen pohjan osaltaVaikka paistotulos olikin lupaava eli tummunut pohja toi siihen paahteista makua, pizza muuten ei miellyttänyt kahdesta testaajasta kumpaakaan. Ohjekirjan tomaattikastike, pohja ja täytteetkin ovat melko mauttomia. Pizza maistui enimmäkseen tölkkitonnikalalta.

Testi 3: Tuorepizza (Mättömestarin tapaan)

Aikaisemmista testeistä viisastuneena, viimeinen testi suoritetaan Mättömestarin omalla pizzareseptillä sekä käyttämällä Pizza Dragonia hieman ohjeista poiketen. Esilämmitämme pizzakiveä 15 minuuttia lämpöasetuksella 3.5. Tämän jälkeen lämpö nostetaan maksimiin eli asetukseen 4, odotetaan tarvittaessa kansi auki että merkkivalo syttyy ja lisätään pizza paistumaan. Esilämmitys suoritetaan paistoa matalammalla lämmöllä jotta lämpövastukset olisivat päällä mahdollisimman pitkään itse pizzan kypsymisen aikana. Toisinsanoen että lämpöä ja varsinkin ylälämpöä olisi riittävästi koko paiston ajan. Ennen (mahdollisen) seuraavan pizzan paistoa laitteen annetaan jäähtyä kansi auki asetuksella 3.5.

Pohja valmistettiin Mättömestarin NY pizzapohjaohjeella (0.7 annosta per pohja Dragonin kokorajoituksesta johtuen) ja tomaattikastike nopealla reseptillä. Juustona käytettiin Lidlin uutta ”kuivaa mozzarellaa”. Tämä on täydellinen valinta pizzaan sillä se tarjoaa mozzarellan ominaisuudet ilman liikaa kosteutta. 2 siivua tämän kokoiseen pizzaan on enemmän kuin riittävästi sillä juusto leviää reilusti kun lämpöä on tarpeeksi. Vastaavaa tuotetta on löytynyt satunnaisesti suurista marketeista mutta toivottavasti tuote jää nyt Lidlin valikoimiin pysyvästi. Pizzaan valittiin täytteeksi Mättömestarin suosikki eli Americana (kinkku, ananas, sinihomejuusto).

Pizzan paistaminen tällä menetelmällä kesti vain n.6 minuuttia ja pizzakiven pinta oli paiston jälkeenkin vielä kiitettävät 320ºC. Laitteen merkkivalo paloi koko paiston ajan eli pizzaan kohdistui korkea lämpö sekä ylhäältä että alhaalta. Tällä kertaa pizzapohja saikin väriä sekä ylä- että alapuolelle. Täytteiden kiehumisen kuuli selvästi jo parin minuutin paiston jälkeen ja paistotulos täytteiden osalta on loistava. Pohjaan olisi voinut ottaa enemmänkin väriä eli pizzaa olisi voinut paistaa vielä 1-2 minuuttia pidempään. Paistotulos tällä menetelmällä on kaikenkaikkiaan erinomainen, tosin edelleen painitaan eri sarjassa kuin ammattimaiset pizzauunit.

Pitsapohja valmiina täytettäväksiPizza paistumassa Pizza DragonissaMättömestarin NY pitsa valmiina Pohjaan saatiin paistettua mukavasti väriä

Yhteenveto ja arvostelu

Oikein käytettynä Pizza Dragonin paistotulos pohjan osalta on huomattavasti parempi kuin kotiuunissa leivinpaperin päällä. Kotiuunin ja pizzakiven yhdistelmäänkin verrattuna laitteella on selvät etunsa. Pohjaan saa paistettua väriä selvästi lyhyemmällä esilämmityksellä ja jos kotiuunista ei irtoa yli 250ºC lämpöä niin paistotulos on joka tapauksessa Lohikäärmeellä hieman parempi.

Testaajalle Pizza Dragonin huonoin puoli on että se on taas yksi laite lisää jolle pitää löytää keittiöstä säilytystilaa. Pizzakiven säilytys on huomattavasti helpompaa. Jos olet tottunut kaulimaan pizzapohjan leivinpaperin päälle niin tulet huomaamaan että pyöreän pizzapohjan työstäminen vie hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Näitä ei kuitenkaan voida pitää itse laitteen miinuksina. Alla mainittu parhaat puolet sekä selvästi itse laitteesta johtuvia puutteita jotka kuitenkin ovat hallittavissa.

Plussat

+ Hintaan nähden laadukkaan tuntuinen
+ Paistaa pizzapohjaan reilusti väriä ja makua
+ Nopea esilämmitys
+ Helppo jopa aloittelijan käyttää (täydellinen paistotulos vaatii tosin harjoittelua)
+ Kohtuuhintainen jos paistat pizzaa usein

Miinukset

– Lämpövastuksia vaikea hallita
– Edellisestä kohdasta johtuen ylälämpöä on usein hieman liian vähän suhteessa alalämpöön
– Pizzan koko rajoitettu (max. 29cm)
– Merkkivaloa ei näe kunnolla kun kansi on auki eikä valo ole tarpeeksi kirkas
– Lyhyt (1.1m) johto rajoittaa laitteen sijoitusta
– Ajastin tikittää äänekkäästi (kuin munakello)
– Ohjekirjaa seuraamalla ei saa parasta paistotulosta eikä ohjekirjan pizzaresepti ole kummoinen

Jos et omista ennestään pizzakiveä ja mielenkiintoa riittää tehdä pizzaa alusta alkaen itse niin Pizza Dragon on ehdottomasti hyvä ostos.

4 tähteä viidestä

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *