Etusivu » Yleinen » Limsakone ja -juomatiiviste vertailu

Limsakone ja -tiiviste vertailu

Hiilihapotuslaite tai limsakone on yksinkertaisesti laite jonka avulla voi hiilihapottaa hana- tai mitä tahansa muuta puhdasta vettä. Kuplivan veden voi nauttia sellaisenaan raikkaana soodavetenä tai siitä voi erilaisia makutiivisteitä lisäämällä valmistaa virvoitusjuomaa.

Selvin etu kaupasta ostettuihin virvoitusjuomiin on juurikin itse ostoprosessi. Vesi saadaan kaupasta kantamisen sijaan kotoa hanasta. Toinen selvä etu on juoman hinta. Hintaero on selvin maustamattomassa soodavedessä. Kuten vertailustamme selviää, hintaero ei kuitenkaan ole niin selkeä jos kotona hiilihapotettu vesi maustetaan.

Paras limsakone

Mättömestari sai mahdollisuuden kokeilla kahden (suomessa) suurimman laitevalmistajan limsakoneiden huippumallit. Testissä olivat markkinajohtaja Sodastreamin uusi, sähköllä toimiva Power ja pohjoismaisen Agan AQVIA Exclusive Lux. Molempien laitteiden runko on pääosin valmistettu metallista ja suositushinta on 150 euron luokkaa.

Laitteet olivat testissä erittäin tasaväkisiä ja vaikka Aqvia:n laite saikin puolikkaan pisteen enemmän niin valinta on loppukädessä kiinni käyttäjän mieltymyksistä ja tarpeista. Jos keittiössä on sopiva paikka limsakoneelle jonka läheisyydessä on pistokepaikka, käyttäjä ei halua valmistaa todella matalasti hiilihapotettua juomaa ja Powerin muotoilu miellyttää enemmän silmää niin se saattaa olla jopa suositeltavampi valinta. Toisaalta jos haluat juoda myös kevyesti hiilihapotettuja juomia, hiilihapottaa juomia myös 0.5L pullossa tai haluat limsakoneen sähköttömään paikkaan niin valinta on ehdottomasti Exclusive Lux.

Mättömestarin kokeilemista laitteista suosikki tulee kuitenkin testin ulkopuolelta. Käyttöön jää laite jossa on Exclusive Luxin hyvät puolet sekä Powerin hillityn tyylikäs muotoilu. Mättömestarin  limut hiilihapottaa siis jatkossakin SodaStream Source.

Satunnaiselle käyttäjälle em. valmistajien halvemmatkin mallit ovat ominaisuuksiltaan varmasti täysin riittäviä. Edullisemman laitteen valitsemalla täytyy tyytyä hieman heikompiin valmistusmateriaaleihin, ei välttämättä aivan yhtä loppuun saakka mietittyyn käyttökokemukseen ja rujompaan muotoiluun.

Laitteita on ollut suomessa myynnissä useammaltakin valmistajalta mutta näyttää siltä että nämä ovat pikkuhiljaa poistumassa markkinoilta. OBH Nordican nettisivulta ei enää limsakoneita löydy vaikka valmistajan SodaMaster hiilihapottajaa myydäänkin vielä satunnaisesti. Myös saksalaisen WasserMaxx:n laitteita oli täällä vielä hiljattain myynnissä mutta nekin ovat kadonneet. KitchenAidilta löytyy retrohenkisesti muotoiltu hiilihapotuslaite mutta se painii n. 300€ hintalapullaan aivan eri sarjassa.

Suomalaisomisteinen MySoda myy muutamaa laitemallia mutta vaikuttaa että he kilpailevat enemmänkin hinnalla (tuotteita ei ole valmistettu suomessa) kuin muilla ominaisuuksilla. MySoda on samalla kolmas yritys joka tarjoaa laitteiden lisäksi myös makutiivisteitä. MySoda laitteet myydään kuitenkin ilman kaasusäiliötä ja niihin pitää itse hankkia joko Sodastreamin tai Agan kaasupullo. MySoda laitetta emme useista kyselyistä huolimatta saaneet vertailuun mutta hankimme silti omakustanteisesti muutaman makutiivisteen testiin.

Limsakoneella valmistetun juoman hinta

Limsakoneiden yksi myyntiargumentti on valmisjuomia edullisempi hinta. Soodaveden eli maustamattoman kuplivan veden osalta tämä pitääkin paikkansa mutta miten käy kun veteen lisätään laitevalmistajien omia makutiivisteita?

Aqvia juomatiivisteet

Aqvia makutiivisteiden annostelussa on suuriakin eroja. Tiivistettä pulloissa on aina 580ml mutta Light-tiivisteistä syntyy valmista juomaa jopa 12 litraa kun muilla tiivisteillä sama luku on vain 5 litraa (paitsi Stevia josta saa 5.8 litraa). Näinollen valmiin juoman hinta muodostuu hyvin erilaiseksi riippuen millaista tiivistettä käyttää.

Aqvia juomatiivisteitä ei netistä löydy kuin Stockmann.fi nettikaupasta ja siellä hinnat ovat Premium 6,90€/pullo, Light 7,90e/pullo ja Yellow Moose 7,50€/pullo. Riittoisammilla Light-tiivisteillä (ohjeen mukaan annosteltuna) hintaa tulee 0,66€/litra, Premium-tiivisteillä 1,38€/litra ja energiajuomalla 1,50€/litra.

Jos otetaan huomioon myös lähtökustannukset eli itse laitteen hankinta niin tämä nostaa juoman hintaa noin 0,15€/litra. Tämä on laskettu sillä olettamuksella että laitteen elinkaaren aikana sillä valmistetaan 1000 litraa juotavaa ja hankintahinta on 149€ (Exclusive Lux, Stockmann.fi). Juomapullojen (joilla on viimeinen käyttöpäivä turvallisuus-syistä) vaihtoja ei ole otettu huomioon.

Kolmas juoman hintaan vaikuttava tekijä on kaasupullon täyttö/vaihtokustannus. Aqvia/AGA hiilihappopullon täyttö maksaa yleensä 10€ ja pullollisella saa hiilihapotettua n. 60 litraa vettä. Tämä lisää siis kustannuksia 0,17€/litra.

SodaStream juomatiivisteet

SodaStreamin tiivistevalikoima on uudistunut vuoden 2015 lopussa. Uusien makujen ja reseptien lisäksi uudistus pitää sisällään pakkauskoon pienennyksen, lehdistötiedotteen SodaStream vanha pullo vasemmalla, uusi pullo oikeallamukaan ”käytössä toimivampaan muotoon”. Esimerkiksi vanhoissa Classic-pulloissa oli tiivistettä 12 litran valmistukseen, uusissa vain 7 litran. Valmista juomaa saa uudistetusta tiivisteestä siis 40% vähemmän mutta uuden tiivistepullon koko on kuitenkin vain 12% ”toimivampi” (500ml vs. 440ml) joka tarkoittaa että tiivistettä on uudistuksen myötä myös laimennettu huomattavasti. Jos uudistus olisi tehty asiakkaita ajatellen niin tuotetta olisi laimennuksen sijaan tiivistetty. Näin toteutettuna selitys toimivammasta pullokoosta saa bullshit-mittarin värähtämään yli asteikon. Kaiken lisäksi uuden annostelukorkin muotoilu on onnistuttu sössimään. Tiivistettä jää mitta-osan ja korkin ulkoreunan väliseen uraan ja kaatovaiheessa tiiviste valuu sieltä ulos juomapullon kylkeen.

Tiivistepullon hinta on tietenkin kutakuinkin sama kuin ennenkin ja testiemme perusteella uusien reseptien makukaan ei ole ainakaan parantunut. Katteiden nostaminen näin ”salakavalasti” on ainakin allekirjoittaneen mielestä todella tökeröä ja asiakkaan aliarvioimista. Onko SodaStream-juomien kotona valmistaminen uudistuksen jälkeen enää siis edes kannattavaa?

Netissä kaikkien SodaStream tiivisteiden perushinta näyttää olevan 7,90€/pullo By The Glass tiivisteitä lukuunottamatta jotka maksavat yleensä 3,90€/pullo. Annostelussa eli riittoisuudessa puolestaan on hieman enemmän eroja. Classic-sarjan tiivistepullo riittää 7 litran valmistukseen, Zeros ja Free 9 litran, Makuvesi 20 litran, By The Glass n. 3.5 litran ja annoskapseleissa myytävän Sparkling Gourmetin 4 litran.

Litrahinnat tiivisteestä valmistetulle juomalle ovat siis: Classic 1,13€, Zeros ja Free 0,88€,  Makuvesi 0,40€, By The Glass 1,11€, Sparkling Gourmet 1,98€.

Hintaan tulee lisätä vielä laitteiden hankintakustannukset eli 0,17€/litra kun aloituspaketista maksetaan 169,90€ (SodaStream Power, Verkkokauppa.com) ja kaasupullon täyttö 0,17€/litra.

MySoda juomatiivisteet

MySoda tiivisteiden hintavertailu on helppoa sillä kaikki maut myydään pullossa josta saa valmistettua 8L valmista juotavaa ja hinta on kaikilla sama, yleensä 3,99€. Valmiin juoman litrahinta on siis tiivisteen osalta 0,50€.

MySodan paras hiilihapotuslaite eli Oasis maksaa 29,95€ mutta aloituspaketin mukana ei tule välttämätöntä kaasupulloa. MySoda ei itse valmista kaasupulloja vaan laitteeseen tulee asentaa kilpailijan kaasupullo. Sellaisen hinta täytenä on 24,95€ (SodaStream). Laitekustannukset lisäävät siis valmiin juoman litrahintaan 0,06€. Kaasupullon täytöt nostavat litrahintaa luonnollisesti saman verran kuin kilpailijoilla eli 0,17€/litra.

Valmiin, MySoda tiivisteestä ja MySoda laitteella valmistetun juoman hinnaksi muodostuu yhteensä 0,73€.

Kaikki MySoda tuotteiden hinnat on tarkistettu Tokmanni -nettikaupasta.

Hintavertailu

Otimme limsakoneilla valmistetuille juomille verrokeiksi valmisjuomia seuraavasti:

Soodavedelle verrokkina toimii halvin löytämämme hiilihapotettu lähdevesi eli Rainbow tai Pirkka tuotemerkillä myytävä Hiilihapollinen lähdevesi.

Kolajuomissa vertailuun valittiin markkinajohtaja Coca-Cola useissa eri pakkauskoissa, suosituin light-cola eli Pepsi Max sekä X-tra, Freeway (Lidl) ja Pirkka/Rainbow -halpiskolat.

Myös appelsiini ja sitrusjuomissa vertailuun valittiin mahdollisimman laaja hintakirjo merkki- ja halpisjuomia.

Energiajuomissa mukana on kaksi edullisinta vaihtoehtoa sekä myydyin (?) merkkituote. Hintaerot ovat tässä kategoriassa suurehkot osittain sen takia että energiajuomia ei myydä isoissa pakkauksissa kuten muita virvoitusjuomia.

Kaikki hinnat ovat litrahintoja ilman pantteja. Valmisjuomien hinta on Citymarket ja Prisma myymälöiden keskihinta. Tiivisteistä valmistettujen juomien hinnassa on mukana laitehankinnan kulut ja kaasun hinta. Hinnoissa ei ole huomioitu juomien hakukustannuksia kaupasta (esim. bensakulut, matkalippu tai toimituskulut).

Onko kaupan valmisjuoma edullisempaa kuin SodaStream tiiviste?

Sitrus- ja mitä tahansa muitakin hedelmä/marjajuomia voi tietenkin valmistaa mistä tahansa mehutiivisteestä. Esimerkiksi 0,5L pullo Funlight Appelsiini tai Sitruuna -tiivistettä maksaa keskimäärin 1,89€ ja siitä valmistaa 4L valmista juotavaa. Litrahinta AQVIA Exclusive Lux laitteella valmistetulle Funlight-limulle on siis 0,79€.

Samankaltaiset artikkelit

5 Kommenttia

  1. Xtra kivennäisveden (1,5l) litrahinta S-kaupoissa tällä hetkellä 0,13 €.

    1. Kuka jaksaa sitä loputonta pullorallia? 40 kpl puolentoista litran Xtra kivennäisvettä kotiin kannettava. Ja pitää ne pullot vielä palauttaakin. Tätä vastaa yhden täyttöpallon vaihtaminen. Pelkkä hiilihapotus ei muuta ph-arvoa ollenkaan, ei siis liuota kiillettä.

      Noita makeutusaineita en suosittele ollenkaan.

  2. Nykyään markkinoilta saa MySodan kotimaisen kaasupullon hintaan 8,95 euroa ja tämä on vielä avainlipputuote! Suosin ehdottomasti kotimaista kaasua ja tiivisteitä. Ja tiivisteet on markkinoiden parhaimpia.

  3. Sodastream source punainen tulee kokeiluun kiitos erinomaisesta vertailusta. Energia juoma osiot kiinnosti eniten ja verkkokauppa taitaa olla kattavin valikoima..

  4. Kiitos asiallisesti toteutetusta vertailusta. Tuo Sodastreamin uudistus on nostattanut kiukkua täälläkin. Ehkä siitä johtuvan menekinlaskun vuoksi myös paikallisten kauppojen tiivistevalikoimat ovat romahtaneet. Löysin tämän vertailun Googletellessani Suomen parasta tiivisteiden ostopaikkaa, kun huomenna lähden pääkaupungissa käymään. Verkkokauppa.com taitaa olla parhaasta päästä, myös amerikkalaisen makumaailman juomia siellä on hyvinkin, mm. root beer ja cherry colat. Onko suosituksia tiivisteiden ostopaikaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *