Etusivu » Arvostelu » AQVIA Exclusive Lux (AGA)

Exclusive Lux hiilihapotuslaitteen myyntipakkausAQVIA Exclusive Lux

AGA:n testiin lähettämä AQVIA Exclusive Lux (Exclusive Steel Stainless Lux) hiilihapotuslaite on valmistajan uusi lippulaivamalla. Exclusive Lux on valmistettu pääosin ruostumattomasta teräksestä. Ylellisen siitä tekee ja muista Exclusive malleista sen erottaa musta, harjattu teräspinta.

Tietoa laitteesta myyntipakkauksen kyljessä
Nimi: AQVIA Exclusive Steel Stainless Lux
Tuotekoodi (Malli): 333749
Valmistaja: AGA
Mitat (korkeus x leveys x syvyys): 43.5cm x 13.5cm x 25.5cm
Paino: 2.28kg (ilman kaasupulloa)
Toiminnot: Irrotettava takapaneeli, hiilihapotusvipu, ylivuotokaukalo
Ohjekirja: Lataa tästä
Jälleenmyyjät: Stockmann
Hinta: 149€*
Toimituskulut: alk. 6,90€
*Tuote vastaanotettiin ilmaiseksi arvostelua vasten

Ensivaikutelmat

Hiilihapotuslaitteen mukana toimitettavat osatPakkauksesta löytyy itse laitteen lisäksi kaasupullo, kaksi yhden litran juomapulloa sekä ohjekirja. Varustelu on kiitettävä sillä hiilihapotuskoneet myydään usein vain yhden juomapullon kanssa ja joskus jopa kaasupullo pitää ostaa erikseen. Ainut mitä jäi kaipaamaan oli jonkinlainen tiivistesampleri jotta eri juomia saisi kokeilla laitteen oston yhteydessä.

Juoma hiilihapotetaan painamalla laitteen yläreunassa olevaa vipua alaspäinItse laite on todella laadukkaan tuntuinen ja painava. Ainut painike joka laitteesta löytyy on hiilihapotusvipu. Hiilihapotusalueen alapuolella on myös pieni ylivuotokaukalo mutta se lienee enemmänkin koriste kuin hyödyllinen ominaisuus. Jos juoma hiilihapottaessa kuohahtaa niin silloin on todennäköisesti suurempi siivousurakka edessä.

AGAn lippulaivamalli on tyylikkäästi viimeisteltyLaitteen pinta on tummanharmaata, harjattua terästä jossa ei näy sormenjäljet. Ulkonäkö suorastaan huutaa laatua ja tyylikkyyttä joten jos mallistosta vain löytyy omaan keittiöön sopiva väri niin sitä voi pitää hyvillä mielin vaikka paraatipaikalla. Laitteen muotoilu ei kuitenkaan testaajan mielestä ole aivan materiaalien tasolla. Vaikka ulkoasu onkin miellyttävän pelkistetty niin siinä ei ole mitään selvästi muista erottuvaa ideaa.

Kaasupullo on etikettejä lukuunottamatta täsmälleen samanlainen kuin Sodastream laitteissa joten AGA:n laitteissa voi käyttää Sodastreamin kaasupulloja ja toisinpäin. Kaasupullon asennus laitteen takana olevasta luukusta on todella helppoa kunhan ohjekirjan lukaisee nopeasti läpi. Tämän jälkeen laite on käyttövalmis eli sähköä tai mitään muitakaan johtoja se ei tarvitse.

AQVIA Exclusive laitteen käyttö

Ennen kuin juomia pääsee hiilihapottamaan, täytyy vielä täyttää ja viilentää vesipullot. Kätevintä on täyttää molemmat laitteen mukana tulleet pullot ja pitää aina toista vedellä täytettynä jääkaapissa odottamassa. Pulloissa on mittaviiva johon asti se kuuluu täyttää mutta merkkiviiva voisi olla hieman näkyvämpi ja printattuna yhden sivun sijaan koko pullon ympäri. Pullon varoitustekstit kannattaa huomioida eli hiilihapotuspullon saa täyttää ainoastaan puhtaalla vedellä. Jos laitteella yrittää hiilihapottaa esimerkiksi valmista mehua niin luvassa on varmasti ikimuistoinen yllätys sillä juoman sisältämä sokeri aiheuttaa voimakkaan kuohahduksen. Lisää siis makuaine aina vasta hiilihapotuksen jälkeen.

Aqvian ainut ei-yhteensopiva (muiden valmistajien laitteiden kanssa) osa on juomapullo jossa vesi hiilihapotetaan. Pullossa on pikalukitusmekanismi jonka avulla se kiinnittyy laitteeseen lyhyellä kierreliikkeellä (n. 1/8 kierrosta). Yksinkertaisesta kiinnityksestä huolimatta liitos on todella tiivis eli kaasut karkaavat tarvittaessa vain ylipaineventtiilin kautta.

Ohjekirjan mukaan hiilihapotusvipua tulee pitää alas painettuna 3-4 sekuntia jonka jälkeen ylipaineventtiilistä pitäisi kuulua suhinaa. Ohje pitää hyvin paikkansa sillä juomasta tuli juuri sopivan hapokasta n. 3 sekunnin painalluksella vaikkakin venttiili päästeli ylimääräistä painetta jo parin sekunnin kohdalla. Juoman hapokkuutta voi säädellä haluamakseen yksinkertaisesti pitämällä vipua painettuna pidempään tai vähemmän aikaa, täydellisen hapokkuustason saaminen vaatii tosin muutaman harjoittelukerran. Hapotuksen jälkeen pullo irtoaa laitteesta yhtä helposti kuin se kiinnittyikin eli lyhyellä kierreliikkeellä vastakkaiseen suuntaan. Laitteen käyttö on siis todella helppoa eikä mitään moitittavaa tältä osin löydy.

Hiilihapotuksen jälkeen kädessä on pullollinen soodavettä jonka voi nauttia halutessaan sellaisenaan. Lisäämällä juomaan esim. teelusikallisen suolaa siitä saa tehokasta urheilujuomaa tai terveellisen janojuoman lisäämällä tuoreita marjoja/sitruksia ja halutessa steviaa.

Valitettavasti AGA:lla on yksi olennainen asia jätetty hieman puolitiehen. Nimittäin makutiivisteiden annostelu. Pulloissa tai ohjekirjassa ei ole mitään muuta ohjeistusta tämän osalta kuin tiivisteen ja veden sekoitus-suhde. Joissain juomissa suhde on 1 osa tiivistettä + 20 osaa vettä ja joissain 1 + 8. Jos tiivistettä haluaa oikeasti lisätä ohjeen suositteleman määrän niin edessä on ensin laskutoimitus ja sitten jonkinlaisen mitta-astian etsiminen. 1 + 20 tarkoittaa että litraan hiilihapotettua vettä tulisi lisätä 50ml tiivistettä ja 1 + 8 olisi vastaavasti 125ml. Puoleen litraan hiilihapotettua vettä vastaavat luvut olisivat 25ml ja 62.5ml. Jos nämä laskelmat pitävät paikkansa niin tiivistepullojen (joissa on 580ml tiivistettä) lupaukset litramääristä eivät pidä aivan paikkaansa. Pulloissa joissa on luvattu 5L valmista juotavaa on oikeasti 4.64 litran valmistukseen riittävä määrä tiivistettä ja kun valmista juomaa on luvattu 12L niin oikeasti tiivistettä on 11.6 litran valmistukseen.

Toinen ylimääräistä puuhastelua aiheuttava asia on että ohjekirjassa kehoitetaan kaatamaan hiilihapotettu vesi toiseen astiaan (karahvi tms.) ennen maustamista eli laitteen omiin pulloihin ei saisi makuainetta lisätä. Voisi olettaa että käytännössä juuri kukaan ei näin kuitenkaan tee vaan käyttää maustamiseen itse hiilihapotuspulloa. Testaajakin päätyi lopulta lisäämään makutiivisteet desimitalla suoraan hiilihapotuspulloon. Mittailu on huomattavasti hankalampaa kuin Sodastreamin tuotteilla joissa tiivistepullon korkki toimii mitta-astiana. Sodastreamien ohjekirjoissa ei ole myöskään kielletty maustamista hiilihapotuspullossa.

Kaikille hiilihapotuslaitteille yhteinen ongelma on juomapullojen puhdistus. Pulloja ei saa pestä astianpesukoneessa.

Aqvia juomatiivisteet

Aqvia juomatiivistevalikoima on kattava vaikka kalpeneekin Sodastreamin rinnalla. Makuja löytyy viidestä eri kategoriasta jotka ovat Premium (sokerilla makeutettu), Light (sokeriton), Stevia, energiajuoma ja siideri. Erilaisia juomatiivisteitä on kaikenkaikkiaan 16 ja valmistaja toimitti näistä testiin kahdeksan. Harmillisesti erikoisimpia makuja eli siidereitä ja Stevialla makeutettuja tiivisteitä ei testiin saapunut.

Testaajalle ”tärkeimmät” juomatiivisteet ovat kolat ja energiajuomat sillä niitä ei voi esim. kaupan mehutiivisteillä korvata. Tästä voit lukea Aqvia Cola -tiivisteiden ja Yellow Moose -energiajuoman arvostelut. Alla nopea arvio testiin toimitetuista marja- ja hedelmäjuomista.

Sokerilliset limsatiivisteetSokerittomat Aqvia limsatiivisteet

Exotic (Premium)

Mausta löytyy ananasta ja jotain mandariinin tapaista. Valitettavasti maku on liian keinotekoinen/karkkimainen. Juoma ei ole hiilihapotuksenkaan jälkeen raikkaan makuista joten vaikea suositella.

Arvosana: 2.5/5

Lemon/Lime (Premium)

Aivan liian saippuainen sitruuna/limelimppari. Jos saippuaisuuden pystyy olemaan huomioimatta niin ihan mukiinmenevä Sprite-kopio. Maun pitäisi olla myös kirpeämpi jotta se tuntuisi raikkaalta

Arvosana: 2.5/5

Raspberry (Premium)

Puhdas ja sopivan makea vadelmalimppari, kuin Muumilimua! Tässä esitellyistä paras tiiviste.

Arvosana: 4.5/5

Peach/Passion (Light)

Päällimmäisenä hyvä tölkkipersikan maku joka on kuitenkin hieman liian vetinen. Jos tiivistettä lisää niin juomasta tulee taas liian imelää. Juomasta huomaa että se ei ole sokerilla makeutettu mutta ei häiritsevän selvästi.

Arvosana: 3/5

Orange (Light)

Hieman ohjetta suuremmalla annostuksella valmiissa juomassa on vahva, sopivan makea ja melko luonnollinen appelsiinin maku. Sokerittomuutta ei oikeastaan edes huomaa. Loistava Jaffan korvike siis.

Arvosana: 4/5

*Huomaa että juomatiivisteet eivät vaikuta laitteen saamiin loppupisteisiin

Yhteenveto ja arvostelu

AQVIA Exclusive Lux on kutakuinkin hiilihapotuslaitteiden Porche ja siitä on hyvin vaikea löytää mitään moitittavaa. Laite on tyylikäs ja viimeistelty. Se on niin helppokäyttöinen ja pelkistettu kuin vain mahdollista. Valitettavasti yksi oheistuotteen toiminto eli juomatiivisteiden annostelu ei ole aivan yhtä loppuun asti mietitty. Tämä on enemmänkin suunnitteluvirhe tiivisteiden pakkausten osalta joten se ei vaikuta laitteen pisteisiin ja valmistajan antaman tiedon mukaan pakkauksiin olisi tulevaisuudessa tulossa mitallinen korkki.

Plussat

+ Viimeistely tyylikäs ja arvokkaan oloinen
+ Tukeva laadukkaiden materiaalien tuoman painon ansiosta
+ Erittäin helppokäyttöinen
+ Hiilihapotuspullon helppokäyttöinen ja varma pikakiinnitys
+ Ei tarvitse sähköä
+ Aloituspaketissa mukana kaksi juomapulloa
+ Kaasupullo ja makutiivisteet ovat yhteensopivia kilpailijoiden tuotteiden kanssa ja toisinpäin

Miinukset

– Kallis jos laitteen ulkonäöllä ei ole ostajalle merkitystä
– Design voisi olla jollain tavalla persoonallisempi
Jos tottelee ohjekirjaa niin makutiivisteitä ei voi lisätä hiilihapotuspulloon (edes hapotuksen jälkeen)

Huippulaadukas ja helppokäyttöinen AQVIA Exclusive Lux on lähes täydellinen hiilihapotuslaite.

4.5 tähteä viidestä

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. saako hapotuslaitteeseen varaosia ? ( kierteinen pesä johon painepullo kierretään on poikki )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *