Etusivu » Arvostelu » Pepsi Next (PepsiCo)
Arvostelussa Pepsi Next 33cl tölkissä

Pepsi Next

Kategoria:Virvoitusjuoma
Valmistaja:Hartwall (PepsiCo)
Pakkauskoko ja kalorit/hiilihydraatit per 100ml (koko pakkaus):330ml / 28kcal (92.4kcal) / 7.5g (24.75g)
Hinta/ostopaikka:1.09€ (3,30€/l) / Citymarket
Mättömestarin arvio:2.5 tähteä viidestä Menettelee
Lukijoiden arvio:Ei ihmisravinnoksiHuonoHyväLoistavaKategorian eliittiä (1 arviota, keskiarvo: 4,00 / 5)

Pohjustuksena tällä testille kerrottakoon että Mättömestarin suosikki-colajuoma on tavallinen Pepsi ja jos se arvosteltaisiin niin arvosana olisi täydet viisi tähteä. Sokerittomista suosikki on niinikään Pepsin tuote eli Asesulfaami K:lla ja Aspartaamilla makeutettu Pepsi Max. Sokerittomien makuvertailussa se saisi täydet viisi tähteä mutta virvoitusjuoma-kategorian yksittäistestissä vain 3 tähteä.

Pepsi Next on uutuus jota ainakin mielikuvilla mainostetaan stevialla, eli stevia-kasvista jalostettavilla energiattomilla stevioliglykosideilla makeutetuksi. Vaikka stevioliglykosidit (E960) eivät mitään ihmeainetta olekaan niin maineeltaan hyvä makeutusaine kuitenkin. Todellisuudessa vain osa juomasta on makeutettu stevialla ja pääosa makeudesta tulee tavallisesta sokerista (30% vähemmän kuin normiPepsissä). Lisäksi juoman makeutukseen on käytetty E957 koodin taakse piiloutuvaa taumatiinia. Taumatiinia ei muista Pepsi-juomista löydy, ei edes sokerittomasta Maxista. Taumatiinilla voi olla samankaltaisia haittavaikutuksia kuin Asesulfaami K:lla ja Aspartaamilla. Arvoitukseksi jää paljonko juoman makeudesta oikeasti on stevian ansiota, tosin puolustuksena todettakoon että EU-lainsäädännön vuoksi täysin stevialla makeutettua colaa ei todennäköisesti olisi edes mahdollista valmistaa.

100ml:ssa Pepsi Nextiä on kaloreita 28kcal ja hiilareita 7.5g. Pepsi Maxissa samat luvut ovat 0kcal ja < 0,1g. Normaali-Pepsissä 40kcal ja 10.68g.

Sitten siihen tärkeimpään eli miten maku pärjää vertailussa sokeriversioon sillä sitähän tässä haetaan: tuttua Pepsin makua, vähemmillä kaloreilla. Tuoksusta tai väristä konkarikaan ei voisi tavallista ja Nextiä toisistaan erottaa mutta makuero on selvä jo ensimmäisellä kulauksella. Maku on Pepsimäinen mutta jotenkin laiha ja väljähtänyt. Makeutusaineiden tuoma sivumaku ei ole niin häiritsevä kuin Maxissa mutta jälkimaku on ällöttävän makea ja pitkään viipyvä. Oikean Pepsin maun erottaa aina halpamerkeistä mutta valitettavasti Next valahtaa juuri sinne massan sekaan.

Jos makeutus olisi toteutettu kokonaan stevialla ja maku olisi edes näin hyvä niin tätä voisi suositella mutta koska mukana on sokeria ja muita makeutusaineita, mausta tinkimisen hyöty on kuitenkin hieman kyseenalaista. Ykkönen on edelleen normiPepsi ja ”terveellisempänä” vaihtoehtona Max vaikka pelkässä maussa Next voittaisi Maxin täpärästi. Next jääkin kahden äärilaidan tuotteen välimaastoon aika turhana vaihtoehtona ja menettää tästä syystä poikkeuksellisesti pisteitä myös muun kuin maun perusteella.

Lisäys: Pepsi ilmoitti juuri ennen tämän artikkelin julkaisua että se aikoo luopua Aspartaamin käytöstä kevyt-tuotteissaan. Päätös on aika erikoinen sillä Aspartaami on yksi eniten tutkituista ja kohtuullisesti nautittuna hyvinkin turvalliseksi osoittautunut makeutusaine. Korvaavaksi makeutusaineeksi on ilmoitettu Sukraloosi. Kyseessä onkin siis todennäköisesti mainoskikka sillä Aspartaamilla on 90-luvulta – eli ajalta ennen perusteellisia tutkimuksia – peräisin oleva ”huono katumaine”.

Pepsi Nextiä valmiina nautittavaksiPepsi Next ravintosisältö ja tuoteseloste

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *