Etusivu » Ruokaohjeet » Tomaattisalsa

Mieto tomaattisalsakastike

Mättömestarin salsakastike muistuttaa maultaan enemmän kaupan valmiskastikkeita (Santa Maria) kuin tuoresalsaa ja tämä on tietoinen valinta. Kotitekoisesta luonnollisesti puuttuu kaikki teollisen version lisäaineet ja voit halutessasi jättää tölkkitomaatit pois jolloin lopputulos on vielä hieman raikkaampi mutta ei niin tomaattinen.

Itse tehty salsakastike on oiva lisuke lähes mihin tahansa annokseen. Kokeile esimerkiksi dippinä, minkä tahansa grillatun lihan lisukkeena tai tortillan väliin.

Punainen salsakastike

Tomaattisalsa

Arvosana 4.04, ääniä 28
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Kastike, Lisuke
Pääraaka-aine: Kasvikset
Annoksia: 20
Valmistelu: 20 minuuttia
Kokonaisaika: 20 minuuttia

Raaka-aineet

  • 4 kpl Tomaatti
  • 0.5 kpl Vihreä Paprika pieni
  • 0.5 kpl Punasipuli pieni
  • 1 kpl Vihreä chili
  • 2 kpl Valkosipulin kynsi
  • 0.5 ruukkua Korianteri tuore
  • 4 rkl Limen mehu itse puristettu
  • 1 rkl Kidesokeri
  • 1 tl Juustokumina eli jeera
  • 1 tl Suola
  • 1 tl Mustapippuri
  • 1 tlk Luumutomaatti (tölkissä) miel. Cirio, Mutti tai muu laatumerkki

Valmistusohjeet

  • Aloita kalttaamalla eli kuorimalla tuoreet tomaatit. Pistä veitsen kärjellä tomaatin kantaan kaksi viiltoa ristiin. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi ja jäähdytä ne nopeasti kylmässä vedessä. Kuorien pitäisi tämän jälkeen irrota helposti.
    Kuoret irtoavat itsestään kiehautuksen jälkeen
  • Halkaise tomaatit ja poista siemenet sekä osa pehmeästä sisuksesta puristamalla puolikkaita.
  • Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Pilko myös paprika (kuvassa poikkeuksellisesti keltainen paprika), punasipuli ja chili mahdollisimman pieniksi kuutioksi. Kerää pilkotut vihannekset kulhoon ja purista sekaan valkosipulin kynsi. Sekoittamisen jälkeen kannattaa vielä kaataa kulhon pohjalle kertynyttä nestettä pois jottei kastikkeesta tule liian vetistä.
    Paprika, tomaatti, punasipuli ja korianteri pilkottuna
  • Hakkaa korianteri hieman pienemmäksi ja lisää joukkoon. Tämän jälkeen voit lisätä reseptin loput raaka-aineet sekaan luumutomaatteja lukuunottamatta.
  • Hienonna luumutomaatit mehuineen blenderillä tai sauvasekoittimella lähes sileäksi (blenderillä tähän ei montaa pyöräytystä tarvita). Kaada luumutomaatit muiden ainesten sekaan ja sekoita huolella. Salsa säilyy useita viikkoja ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa ja maku vain paranee ajan myötä.

Reseptissä huomioitavaa

  • Tarjoile tortillan/tacon kanssa, dippikastikkeena nachoille tai oikeastaan minkä tahansa ruon lisukkeena.
  • Suomessa myytävät tomaatit ovat valitettavan usein mauttomia ja värittömiä. Tässä ohjeessa tuoreita tomaatteja käytetään lähinnä suutuntuman vuoksi ja tölkkitomaatteja maun ja värin vuoksi.
  • Salsan makua saa voimistettua ja säilyvyyttä pidennettyä kun lopuksi kiehautat sen (n. 10min) mutta tämä ei ole pakollista.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu