Helppo pataleipä

Uskomattoman helppo ja maukas pataleipä

Tämä superhelppo leipäresepti (No-Knead Bread eli vaivaamaton leipä) on ilmeisesti alunperin kehitelty New Yorkilaisessa leipomossa. Ohjeesta löytyy jo muutamia suomennoksiakin esim. ”Maailman helpoin leipä” otsikolla. Mättömestari kokeili alkuperäistä reseptiä ja suorastaan hämmästyi kuinka helposti kaikki aiemmin kokeillut leipäohjeet jäivät sen varjoon. Mielestämme ohjeessa oli silti vielä parannettavaa.

Mättömestarin versiossa taikina valmistuu käyttäen ainoastaan yhtä astiaa ja ilman minkäänlaista vaivaamista tai leivän muotoilua. Reseptin työstämiseen tarvitset vain kulhon,  vaa’an ja jonkinlaisen uunipadan. Padaksi käy oikeastaan mikä tahansa kannellinen uuniastia kuten valurauta- tai savipata. Padan on hyvä olla n. 2.5L vetävä jolloin leivällä on tilaa kohota mutta se ei leviä liikaa.

Jos vehnäleipä vähänkään maistuu niin tätä on pakko kokeilla!

Helppo pataleipä
Äänet: 4
Arvio: 5
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
Leipurin prosentit ovat: kosteus 80%, hiiva 0.3% (tuorehiivana n. 0.8%) ja suola 1.8%
VaikeustasoHelppo
Annoksia Valmistelu
10 5 minuuttia
Kypsennys Passiivinen
45 minuuttia 12 tuntia
Annoksia Valmistelu
10 5 minuuttia
Kypsennys Passiivinen
45 minuuttia 12 tuntia
Helppo pataleipä
Äänet: 4
Arvio: 5
Sinä:
Arvostele tämä resepti!
Print Recipe
Leipurin prosentit ovat: kosteus 80%, hiiva 0.3% (tuorehiivana n. 0.8%) ja suola 1.8%
VaikeustasoHelppo
Annoksia Valmistelu
10 5 minuuttia
Kypsennys Passiivinen
45 minuuttia 12 tuntia
Annoksia Valmistelu
10 5 minuuttia
Kypsennys Passiivinen
45 minuuttia 12 tuntia
Raaka-aineet
Annoksia:
Valmistusohjeet
  1. Punnitse vesi kulhoon. Vettä ei tarvitse lämmittää "hiivalle sopivaksi". Käytä kylmää tai huoneenlämpöistä vettä.
  2. Punnitse mukaan suola ja hiiva. Sekoita kunnes ne liukenevat.
  3. Punnitse mukaan jauhot. Voit kaataa kaikki jauhot kerralla. Kuvauspäivänä jauhona käytettiin Sunnuntain Kauraista Sämpyläjauhoa.
  4. Sekoita taikinaa sormin tai haarukalla vain sen verran että jauhot näyttävät kauttaaltaan kosteilta ja jauhopaakut tasoittuvat (n. 20sek).
    Nopeasti sekoitettu pataleipätaikina näyttää epäilyttävältä mutta toimii
  5. Peitä kulho muovikelmulla ja tiivistä tarvittaessa kumilenkillä. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
    Hiiva toimii vaikka käytetään kylmää vettä
  6. Pitkän kohotuksen jälkeen, lämmitä tyhjää pataa 225-asteisessa uunissa n. 30minuuttia. Ota tämän jälkeen pata ulos uunista ja poista kansi. KÄSITTELE KUUMAA PATAA VAROEN! Taikina ei tartu pataan kun pata on esilämmitetty kunnolla eli ÄLÄ voitele sitä mitenkään.
  7. Irrottele taikina käsin kulhon reunoista. Koita tiputtaa taikina keskelle pataa mahdollisimman yhtenäisenä möykkynä. Ripottele päälle hiukan jauhoja jos haluat leipään leipomomaisen pinnan. Sulje padan kansi ja paista 30 minuuttia 225 asteessa.
  8. Poista padan kansi ja paista vielä 15 minuuttia. Leipä on uunissa yhteensä siis 45 minuuttia.
  9. Jos haluat leipään pehmeän kuoren niin säilytä sitä jäähtymisen jälkeen tiiviissä muovipussissa. Jos haluat rapean kuoren niin säilytä leipää paperipussissa tai leipälaatikossa.
Reseptissä huomioitavaa
  • Pitkä nostatus (käymisprosessi) ja tavallista kosteampi taikina tekevät leivästä erityisen ilmavan ja maukkaan. Padassa paistaminen helpottaa valmistusta ja auttaa muodostamaan leipomomaisen kuoren koko leivän ympärille.
  • Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä pullotettua vettä ja mahdollisimman tuoreita luomujauhoja.
  • Reseptiä on erittäin helppo muokata mieleisekseen. Jauhot voi vaihtaa oikeastaan mihin tahansa kaupan leipä/sämpyläjauhoon kunhan siinä on suurin osa vehnäjauhoa
  • Taikinan joukkoon voi halutessaan lisätä esimerkiksi kaurahiutaleita, erilaisia siemeniä tai kuivattuja yrttejä.
Jaa tämä resepti

3 Kommenttia aiheeseen “Helppo pataleipä”

  1. Toivottavasti tuo pullovesi on joku vitsi. Luomujauho ja pullovesi. Aika riita on. Saksalaisessa pullovedessä on enempi sulfaatteja kuin Talvivaaran purkuputkessa. Kyllä suomalainen vesi on puhdasta, ei tarvii pullosta likasempaa vettä laittaa. Vai onko siinä jotain muita ominaisuuksia, joista en ole tietoinen. Vai tarkoitatko kuplivaa vettä, sillä vois tulla hyvä

    1. Olisko kyse siitä, että kloori haittaa hiivan käynnistymistä. Normaalisti, kun hiiva käynnistetään kunnolla lämpimässä, se ei ole ongelma.

      Itseasiassa suunnilleen sehän se syykin on, miksi sitä klooria kraanaveteen laitetaan.

  2. Heippa.
    Tein tätä leipää noudattaen orjallisesti ohjeitanne mutta silti kommentoisin seuraavaa:
    Leipä ei paistamisen jälkeen irronnut valurautapadastani kun vasta väkivallalla. 225 asteessa esilämmitetty pata 31min. En voidellut, en käyttänyt leivinpaperia vaikka nyt tarkemmin ajateltuna olis pitänyt.
    Toinen seikka on se, että kansi päällä 31min. Ja tämän jälkeen ilman kantta 15min. Koko ajan sama 225 lämpö ja irrottuaan padasta leipä vaikutti keskeltä aavistuksen raa’alta. Miten tämä on selitettävissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.