Etusivu » Maailman Erikoisimmat » Maailman erikoisimmat (Osa 1): USA:n Armeijan taistelumuonapakkaus (MRE)

Kaksi laatikkoa USA:n armeijan taistelumuonapakkauksia

USA:n Armeijan sissimuonapakkaus (MRE)

MRE eli Meal, Ready-to-Eat, Individual (suomeksi: yksilöllinen ateria valmiina syötäväksi) on alunperin kentällä oleville sotilaille suunniteltu, syömävalmis, todella pitkään säilyvä ja helposti mukana kulkeva ateriakokonaisuus. Rankat olosuhteet ja jopa laskuvarjollisen lentokonepudotuksen kestäväksi suunniteltu MRE-pakkaus sisältää yleensä yhden lämpimän ruokalajin, jälkiruoan, leivän ja/tai muun snäcksin, levitteen, juomajauheita ja tarvikelajitelman. Yhdessä pakkauksessa on siis kokonainen, yleensä noin 1300 kilokalorin ateria ja koko ateria pakkauksineen painaa keskimäärin 700g. Ateriat on suunniteltu niin että aktiivinen sotilas selviytyy 24 tuntia kolmen MRE:n avulla. Moderneissa MRE-pakkauksissa on mukana myös liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater) jolla pääruoan saa lämmitettyä pelkästään tilkan kylmää vettä lisäämällä. Aterian voi tosin nauttia kylmänäkin ja ilman vettä mutta joka sotilaalla oletetaan olevan kenttäpullollinen puhdasta vettä mukanaan aterian lämmitystä ja juomien valmistusta varten.

Virallisista MRE-pakkauksista löytyy aina USA:n puolustusministeriön logoNykyään vastaavanlaisia pakkauksia myydään eri valmistajien toimesta myös tavallisille kuluttajille mutta Mättömestari halusi kokeilla nimenomaan virallisen ja alkuperäisen USA:n armeijan tositilanteissakin käyttämän MRE:n. Jo 1980-luvun alkupuolella käyttöönotettu MRE on tavallaan yleiskäyttöön suunniteltu kokonaisuus. Tämän lisäksi muonapakkauksia on suunniteltu kylmiin olosuhteisiin (MCW eli Meal Cold Weather), intensiivisen taistelun keskellä oleville sotilaille (FSR eli First Strike Ration) ja pitkän matkan tehtäviin (LRP – Long Range Patrol). Vastaavia muonapakkauksia on muidenkin maiden armeijoiden käytössä mutta näitä on siviilien hankala mistään saada. Koitimme saada vertailuun Suomen Armeijan tst-muonapakkausta mutta sellaista ei useista kyselyistä huolimatta mistään saatu.

Sotilaallisen käytön lisäksi MRE:t ovat ominaisuuksiensa ansiosta nykyään myös mm. retkeilijöiden ja survivalistien suosimaa selviytymisruokaa. Suomessa retkeilijöille myydään tosin lähinnä yksittäisiä, pakastekuivatettuja ruokia. Nämä ovat kevyempiä kuljettaa ja ne säilyvät pidempään kuin MRE mutta niiden valmistukseen tarvitaan puhdasta, kuumennettua vettä. MRE:n etuja ovat edullisempi hinta/kilokalori, pakkauksessa saa kokonaisen aterian ja tietenkin se että kuumaa vettä ei tarvitse lisätä.

Pakkaus ja merkinnät

12 taistelumuona-ateriaa A-laatikossaUSA:n armeijan MRE:t lähtevät tehtaalta kahdentoista aterian laatikoissa. Laatikoita on kaksi erilaista, Case A ja Case B. Kummassakin laatikossa on 12 erilaista ateriaa, A-laatikossa ateriat 1-12 ja B-laatikossa ateriat 13-24.

Jos haluat joskus itse hankkia jenkkiarmeijan MRE-pakkauksia niin kannattaa olla tarkkana. Pakkausten merkinnät ovat nimittäin ensialkuun melkoisen vaikeaselkoisia. Ehkä tärkein on neljän numeron sarja joka löytyy Ateriapussista pakkauspäivä löytyy kohopainettuna sauman kohdalle Pakkauspäivä, tarkistuspäivä, aika-lämpötila indikaattori ja laatikon sisältöpahvilaatikosta jossa muonapakkaukset toimitetaan sekä kohopainettuna tai printattuna itse muonapakkauksista. Numerosarja ilmaisee päivän jona tuotteet on pakattu. Pahvilaatikossa numerosarja on DATE PKD/LOT (pakkauspäivä/eränumero) tekstin perässä. Ensimmäinen numero tarkoittaa vuotta ja kolme viimeistä numeroa tarkoittavat pakkauspäivää järjestyksessä vuoden alusta. Kuvan MRE-laatikko on siis pakattu vuoden 2014 kolmesataaviidentenätoista päivänä joka kääntyy päivämääräksi 11.11.2014. Koska vuosi ilmoitetaan vain yhdellä numerolla, vuosikymmenen joutuu itse päättelemään. Tämä ei ole kovin vaikeaa jos alla selitetty koodi on tiedossa.

INSP/TEST koodi ei ole viimeinen käyttöpäivä kuten yleensä luullaan vaan se on ajankohta jolloin sisällön tuoreus tulisi alkaa tarkistaa. Tämä koodi löytyy pelkästään laatikosta jossa ateriat toimitetaan. Tarkistuspäivä on noin kolme vuotta pakkauspäivän jälkeen.

Tuoreudenilmaisin joka antaa suuntaa sisällön tuoreudestaKolmas syömäkelpoisuuden mittari on pieni tuoreudenilmaisintarra (Fresh-Check Indicator) joka löytyy myöskin vain laatikosta. Tarra reagoi lämpötilaan ja ajankulkuun. Tehtaalta lähtiessä oranssinpunaisessa tarrassa näkyy vain tumma rengas ja tämä tarkoittaa että sisältö on parhaimmillaan. Ajan kuluessa ja/tai korkeissa lämpötiloissa renkaan keskusta tummuu pikkuhiljaa rengasta vastaavaksi, tällöin sisältö on vielä kunnossa mutta se pitäisi käyttää lähiaikoina. Kun renkaan keskusta on tummempi kuin itse rengas niin tuotteita on joko säilytetty liian lämpimässä tai liian kauan. Tämäkin on kuitenkin vain suuntaa antava indikaattori.

Ateriat toimitetaan kolmella eri tavalla kuvitetussa pussissaAterioiden pakkauksissa ei pakkauspäiväkoodin, menun numeron ja pääruoan lisäksi ole juuri muuta kiinnostavaa informaatiota. Kiinnostavaa on kuitenkin se että pakkauksia on itseasiassa kolmessa erilaisessa kuosissa. Tälle ei ole muuta syytä kuin se että pakkausten ulkonäköä uudelleensuunnitellessa tuotantoon jätettiin kolme eniten sotilaiden keskuudessa pidettyä ehdotusta.

Kuinka kauan MRE säilyy syömäkelpoisena?

Oikeassa lämpötilassa säilytettynä ateriat säilyvät todella pitkään. ”Oikea lämpötila” on mahdollisimman viileässä mutta reilussa huoneenlämmössä (~27ºC) ruoille luvataan vähintään kolmen vuoden säilyvyys ja 10ºC lämpötilassa säilytettynä jopa 5 vuotta. Vaikka tarkistuspäivä olisi jo mennyt tai indikaattoritarra näyttää tuotteen pilaantuneen niin tämä ei vielä tarkoita että ruoka olisi automaattisesti syömäkelvotonta. Paras tapa todeta syömäkelpoisuus on avata pakkaus, ensin haistella ja sitten maistella jos ruoka läpäisee hajutestin. Youtubesta löytyy videoita joissa maistellaan jopa 20-30 vuotta vanhoja muonapakkauksia ja osa on vielä täysin syömäkelpoisia, joskin parhaat päivänsä jo nähneitä.

Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater – FRH)

MRE Aterioiden mukana tuleva liekitön annoslämmitinpussiVähintään yhtä kiinnostava kuin itse ruoatkin on (lähes) joka aterian mukana tuleva liekitön annoslämmitin eli Flameless Ration Heater (FRH). Tämä on käytännössä lämmönkestävä pussukka jonka sisällä on jauhemaista rautaa, magnesiumia ja natriumia sisältävä ”tyyny”. Lisäämällä tyynylle pienen tilkan vettä syntyy kemiallinen reaktio joka tuottaa nopeasti suuren määrän lämpöä. Pussukassa voi lämmittää 225 gramman (8 unssia) pääruoan lisäksi kahvin tai muun kuuman juoman sekä tarvittaessa lisukkeen.

Lämmittimen käyttö on todella yksinkertaista. Lämmitystä kaipaavat ruoat asetetaan pakkauksineen pussukkaan. Tämän jälkeen pussiin kaadetaan normaalia juomavettä täyttöviivaan asti, pussi taitetaan kiinni ja annetaan olla lappeellaan minuutin verran jotta lämmitystyyny imaiseen veden itseensä. Lopuksi kokonaisuus ängetään takaisin pääruoan pahvikoteloon ja odotellaan. Ohjeen mukaan ruoat lämpenevät sopivaksi 10-15 minuutissa.

Käytännössä FRH lämmitti ohjeen mukaan käytettynä yhden ruokalajin 65 asteiseksi. Ei siis aivan höyryävän kuumaksi mutta sopivan lämpimäksi heti nautittavaksi. Tämä tulos saatiin  ihanneoloissa eli ruokapussi oli lähtötilanteessa huoneenlämpöinen samoin kuin olosuhteet.

Tässä kohtaa on pakko mainita pieni sisäpiirivitsi joka on lähtöisin FRH:n käyttöohjeesta. Ohjeen viimeinen vaihe nimittäin kehoittaa rennosti asettamaan lämmityspussin nojaamaan ”kiveen tai johonkin” eli englanniksi ”rock or something” joka on varsin huvittavaa muuten niin vakavassa tuotteessa.

Ateriakokonaisuudet (Menut)

Mättömestarin hankkimat laatikot sisältävät koko vuoden 2014 valikoiman eli yhteensä 24 menua. Erityisruokavalioita aterioissa ei ole huomioitu muuten kuin että menut 11-14 ovat kokonaan kasvisaterioita. Ruokalistoihin tehdään joka vuosi pieniä muutoksia ja esimerkiksi vuoden 2015 valikoimassa on vaihdettu 2 pääruokaa sekä lisätty 6 eri lisuketta. Tässä kaikkien vuoden 2014 aterioiden sisältö. Ateria-arviot ovat Mättömestarin, sisältötiedot ovat pääosin MREInfo.com sivustolta. Sisältö on ilmoitettu yleisluonteisesti sillä yksittäisistä komponenteista saattaa olla esimerkiksi erilaisia makuvaihtoehtoja.

Menu 1

Chilikastike pavuilla (Chili with Beans)

MRE Menu 1 Chili with BeansTomaattipohjainen, papuja ja jauhelihaa sisältävä kastike maistuu lähes kotona tehdyltä! Kastikkeessa ei ole mitään häiritseviä sivumakuja joista voisi päätellä että se on eines. Jauheliha on laadukasta ja pavut ovat sopivan kiinteitä. Kastike on miellyttävän tomaattinen (ei pistävä kuten joissain muissa MRE-ruokalajeissa) ja juuri sopivan tulinen eli poltetta löytyy ilman ateriaan kuuluvan chilijauheen lisäämistäkin. Toimii loistavasti ateriassa mukana tulevan, mehevän maissileivän kanssa vaikkakin riisi olisi ollut ehkä parempi lisäke.

Arvosana: 5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 2. Välipalaleipä (Snack Bread)
 3. Maissileipä (Corn Bread)
 4. Välipalapatukka (Ranger Bar)
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Chilijauhe (Spice, Red Pepper)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 2

Silputtua naudanlihaa grillikastikkeessa (Beef Shredded in Barbecue Sauce)

Silputtua naudanlihaa bbq-kastikkeessaLiha on kastikkeessa muutamana isompana palana sekä todella pienenä, säikeisenä silppuna. Liha on mureaa eikä joukosta löytynyt yhtään jänteitä tai muuta epämiellyttävää. Liha on siis selvästi kokolihaa eikä mitään jätettä. Kastike on suomalaiseen makuun todella makea ja vaikka siinä on aavistus savuisuutta ja tulisuutta niin mausteisuutta voisi olla enemmänkin. Pieni eineksille ominainen "kirpeys" häiritsee hieman mutta koko annos upposi tästä huolimatta vaivatta. Odotukset olivat korkealla tämän annoksen kohdalla eikä se pettänyt!

Arvosana: 4/5

Mustia papuja maustekastikkeessa (Black Beans in a Seasoned Sauce)

Mustia papuja maustekastikkeessaEnsivaikutelma ei ole kovin houkutteleva sillä papujen kastike on koostumukseltaan limainen. Pavut kuitenkin tuoksuvat, maistuvat ja tuntuvat kunnolla pavuilta joka pelastaa paljon. Pavut ovat sopivan kiinteitä joten niitä on mukava purestella. Kastike on väristään huolimatta melko mauton eikä tulisuutta ole, päämaku tässä on siis itse pavut.

Arvosana: 3/5

Aterian muut komponentit:

 1. Täytetty rinkeli (Filled Pretzels)
 2. Jalapeno-juustolevite (Jalapeno Cheese Spread)
 3. 2 Tortillaa (Tortillas)
 4. Pähkinöitä (Nuts)
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Barbecue-kastike (Barbecue Sauce)
 7. Tarvikepussi C
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 3

Kanaa nuudelien ja vihannesten kanssa (Chicken, Noodles and Vegetables in Sauce)

Ateria 3 Kanaa kasvisten ja nuudelien keraNuudelit muistuttavat enemmänkin Tagliatelle nauhapastaa kuin mitään aasialaisia nuudeleita. Pienet kananpalat ovat kimmoisia, mauttomia, todella ylikypsiä ja kuivia. Mausteet voisivat vielä pelastaa ruoan mutta valitettavasti niitäkään ei tästä löydy. Ruoka on yhtä mauton kuin miltä se kuvassa näyttää eli se ei maistu oikein miltään. Aterian mukana toimitettava tulinen kastike pelastaa hieman mutta sekin maistuu lähinnä etikalta.

Arvosana: 1/5

Aterian muut komponentit:

 1. Suklaaleivos suklaahippujen kanssa (Fudge Brownie with Chocolate Drops)
 2. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 3. Voileipäkeksit (Crackers)
 4. Pähkinä-rusina sekoitus suklaakuorrutettujen kiekkojen kera (Nuts and Raisins Mix with Pancoated Chocolate Disks)
 5. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 6. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 4

Spagetti naudanlihakastikkeella (Spaghetti with Beef and Sauce)

Ateria 4 Spaghetti naudanlihakastikkeellaYlikypsää pätkäspagettia ja jauhelihaa mauttomassa ja höttömäisessä kastikkeessa. Kastiketta on liikaa ja sen koostumus on epämiellyttävää mössöä, vauvaruokamaista. Ruoka ei maistu selvästi oikein miltään. Ateria oli muutenkin A-laatikon tylsin.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 2. Moniviljaleipä (Multigrain Snack Bread)
 3. Kuivattuja hedelmiä (Fruits, Infused and Dried)
 4. Skittles karkkipussi
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Hillo (Jelly/Jam)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Hot Beverage Bag
Menu 5

Kanaa tomaattien ja fetajuuston kera (Chicken with Tomatoes and Feta Cheese)

Lähikuva ateria #5 pääruoastaPakkauksesta löytyy yllättäen iso pala kokolihaa. Koostumuksesta päätellen osa kananrintaa. Kana on todella mureaa ja hajoaa lusikoidessa yksittäisiksi säikeiksi. Kana on tomaattisessa kastikkeessa mutta fetajuustoa siinä ei näy. Kastike on todella yrttinen (rakuuna?) ja suolainen. Maku on niin pistävä että tuntuu että annokseen on lorahtanut ylimääräinen satsi aromivahventeita. Ruoka maistuu siis suhteellisen hyvältä pari ensimmäistä lusikallista mutta sitten vahva maku alkaa tökkiä. Kanan ja kastikkeen syöminen tuntuu myös hieman oudolta ilman riisiä.

Arvosana: 1.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Kuivattuja hedelmiä (Fruits, Infused and Dried)
 2. Jalapeno-juustolevite (Jalapeno Cheese Spread)
 3. Kasviskeksi (Vegetable Crackers)
 4. Energiapatukka (First Strike Bar)
 5. Reese's Pieces karkkipussi
 6. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 6

Naudanlihataco (Beef Taco)

Beef Taco eli jauhelihakastikeNaudanjauhelihasta tehty kastike on todella mautonta, siinä on vain mieto "pussikastikkeen" maku. Jauheliha on pientä purua ja hieman kumimaista. Ateriasta löytyy kaksi tortillaa joihin kastike olisi ilmeisesti tarkoitus kääräistä. Mitään mausteita kuten BBQ-kastiketta, juustolevitettä tai edes chilikastiketta ei kuitenkaan löydy joten tämä kombo on todella tylsä.

Aterian parasta antia olivatkin suolakeksipötkylät joiden sisällä oli juustotäyte sekä omenapyree.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Hedelmäpyree (Wet Pack Fruits)
 2. Juustotäytteiset voileipäkeksit (Cheese Filled Crackers)
 3. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 4. 2 Tortillaa (Tortillas)
 5. Hillo (Jelly/Jam)
 6. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 7. Mausteseos (Spice, Seasoning Blend)
 8. Tarvikepussi A
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 11. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 7

Savustettua naudanrintaa (Brisket Entree)

MRE Menu 7 Brisket EntreeKokolihanaudansuikaleet ovat todella mureita ja ne maistuvat voimakkaan lihaisalta. Kastike on koostumukseltaan limaista (jauhoilla suurustettua) mutta maistuu sopivan savuiselta. Ruoka on aavistuksen liian suolainen ja teollisen makuinen. Yhdessä perunamuusin kanssa nautittuna molempien pisteisiin voi lisätä puolikkaan eli yhdessä nautittuna kummankaan puutteet eivät ole niin selvästi huomattavissa.

Arvosana: 3.5/5

 

Valkosipulinen perunamuusi (Garlic Mashed Potatoes)

MRE Menu 7 Mashed potatoesMuusi on koostumukseltaan lähes kotitekoisen näköistä mutta näyttää että kosteutta on hillitty lisäämällä siihen jauhoja. Muusin joukossa on siis selviä sattumia eli vaikuttaa että se on valmistettu tuoreista perunoista. Valkosipulin maku on valitettavasti kuivattua sipulia muistuttava josta ainakaan arvostelija ei pidä. Sipuli myös haisee epämiellyttävältä ja sen maku peittää perunan miedon maun alleen. Aterian mukana toimitettiin myös voin makuista jauhetta joka on ilmeisesti tarkoitus lisätä perunamuusiin.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Pikkuleipiä (Cookies)
 2. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 3. Leipä (Snack Bread)
 4. Hillo (Jelly/Jam)
 5. Tootsie Rolls karkkipatukka
 6. Irish Cream Cappuccino juomajauhe (Instant Cappuccino, Irish Cream)
 7. Voin makuinen jauhe (Butter Granules)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 8

Lihapullat tomaattikastikkeessa (Meatballs in Marinara Sauce)

MRE Ateria 8 pääruokaTomaattikastike on voimakkaan makuista ja muistuttaakin enemmän tomaattipyrettä kuin tölkkitomaattia. Lihapullat ovat ymmärrettävästi (pakkaustavasta johtuen) pieniä palleroita mutta ne maistuvat yllättävän lihaisalta. Ne ovat koostumukseltaan selvästi kiinteämpiä ja kimmoisampia kuin tölkkilihapullat yleensä ja tästä syystä niitä on mukavampi syödä. Hyvä ruokalaji mutta huutaa kaveriksi pastaa, pastan sijaan lisukkeena oli kuitenkin perunaa sekä pari tortillaa.

Arvosana: 3.5/5

Gratinoidut perunat (Potatoes au Gratin)

MRE #8 lisäkeTästä pussista paljastui aavistuksen raakoja perunasiivuja, MRE-juustolevitteeltä maistuvassa kastikkeessa. Ei pahaa mutta ei varmasti tee mieli uudestaankaan.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Jalapeno-juustolevite (Jalapeno Cheese Spread)
 2. 2 Tortillaa (Tortillas)
 3. Energiapatukka (First Strike Bar)
 4. Kuivalihapatukka (Beef Snack Strips)
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Tarvikepussi C
 7. Lusikka
 8. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 9. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 9

Naudanlihapata (Beef Stew)

Beef Stew eli naudanlihapataKokolihapaloja, perunaa, herneitä ja porkkanaa sisältävä pata tuoksuu hyvältä mutta maku on todella mieto. Pata maistuu miedosti naudanlihalta mutta ei juuri muulta. Liha on pehmeää mutta hieman kumista ja sitä on aivan liikaa suhteessa kasviksiin. Ruoka on siis enemmänkin lihakastike kuin pata.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 2. Hillo (Jelly/Jam)
 3. Moniviljaleipä (Multigrain Snack Bread)
 4. Pähkinä-rusinasekoitus (Nuts and Raisins Mix)
 5. Täytetty rinkeli (Filled Pretzels)
 6. Hasselpähkinä-kaakaojuomajauhe (Cocoa Beverage Powder, Chocolate Hazelnut)
 7. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 10

Makaronia chilikastikkeessa (Chili and Macaroni)

MRE Menu 10 Chili and MacaroniKookkaat makaronit ovat läpikypsiä mutta silti mukavan kiinteitä. Kastikkeen räikeä väri antaa odottaa mausteisuutta mutta koko ruoka on yllättävän mauton. Kastike maistuu miedon mausteiselta ja tomaattiselta mutta ongelma ilmeisesti on että siinä on vähän kaikkea eikä mikään maku pääse erikseen nousemaan esiin. Jauheliha vaikuttaa laadukkaalta mutta sekään ei valitettavasti maistu kovin lihaisalta. Ruoka on koostumukseltaa tönkköä, reilusti jauhoilla suurustetun näköistä. Kaikista puutteista huolimatta annoksen söi loppuun mielellään.

Arvosana: 3/5

Aterian muut komponentit:

 1. Kakkuviipale (Pound Cake)
 2. Jalapeno-juustolevite (Jalapeno Cheese Spread)
 3. Voileipäkeksit (Crackers)
 4. Skittles karkkipussi
 5. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 6. Chilijauhe (Spice, Red Pepper)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 11

Pastaa tacotyylisellä kasviskastikkeella (Vegetable Crumbles with Pasta in Taco Style Sauce)

MRE Menu 11 pääruokaAteria 11 on kokonaan kasvisruokaa. Pääruoka on ylikypsästä ja mössöksi hajonneesta pastasta, pavuista, vihreästä ja punaisesta paprikasta sekä tomaattipohjaisesta kastikkeesta koostuva muhennos. Muhennos maistuu voimakkaasti taco/grillimausteelta muttei kuitenkaan häiritsevän teolliselta. Sen lisäksi että ruoassa on jo valmiiksi hieman poltetta, tarvikepussissa olisi ollut vielä lisää chilikastiketta. Suussa limaiselta tuntuvaa pastaa lukuunottamatta ruoka on varsin onnistunut eikä oikeastaan kaipaa edes lihaa.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Hedelmäpyree (Wet Pack Fruits)
 2. Pikkuleipiä (Cookies)
 3. Maapähkinävoi sattumilla (Chunky Peanut Butter)
 4. Voileipäkeksit (Crackers)
 5. Tootsie Rolls karkkipatukka
 6. Vanilja-cappuccinojauhe (Instant Cappuccino, French Vanilla)
 7. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 12

Pennepastaa kasvismakkaranpalojen ja mausteisen tomaattikastikkeen kera (Penne with Vegetable Sausage Crumbles in Spicy Tomato Sauce)

Sissisteria 12 - Pennepastaa kasvismakkaranpalojen ja mausteisen tomaattikastikkeen keraTässä ruoassa lihan puuttumista oli selvästi koitettu korvata mausteilla. Maustamisen onnistuminen riippuu varmasti paljon maistajasta. Päämauste on anista muistuttava, ehkäpä siis fenkolia? Maku on joka tapauksessa melko erikoinen. Ruoka on muuten melko hyvin onnistunut, pastassa on vielä rakennetta, tomaattista kastiketta on sopivasti ja luvattua tulisuuttakin löytyy kohtuudella.

Arvosana: 3/5

Aterian muut komponentit:

 1. Pop-Tarts leivos (Toaster Pastries)
 2. Vaniljakiisselijauhe (Instant Pudding)
 3. Täytetty rinkeli (Filled Pretzels)
 4. Leipä (Snack Bread)
 5. Suklaa-Maapähkinävoi (Chocolate Peanut Butter)
 6. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 7. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 8. Tarvikepussi A
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 11. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)

Menu 13

Juustotortellini (Cheese Tortellini)

Juustotortellini sissimuonaTässä ei maistu mikään muu kuin mieto/teollinen tomaattikastike. Tortellinien pasta on hivenen liian kypsää ja juustotäytekään ei tosiaan maistu yhtään miltään. Kastike on myös hieman liian kuivaa ja "tahmeaa". Ruoka joka ei varmasti aiheuta suuria tunteita suuntaan eikä toiseen. Jos pidät tulisesta niin aterian mukana tulevalla kastikkeella makua saa hieman lisää.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Hedelmäpyree (Wet Pack Fruits)
 2. Energiapatukka (First Strike Bar)
 3. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 4. Voileipäkeksit (Crackers)
 5. M&M karkkipussi
 6. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 7. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 14

Kasvispata (Ratatouille)

Sissimuona kasvispata pastallaMRE-versiolla ei taida olla juuri mitään tekemistä aidon Ratatouillen kanssa mutta ihan syötävä annos tässä on silti kyseessä. Padassa oleva pasta on reilusti ylikypsää ja padan joukossa oli epämiellyttäviä, sitruunanruohon rakennetta muistuttavia "oksia" joukossa. Tuoteselosteesta olisi varmasti selvinnyt mitä nämä olivat mutta se jäi katsomatta. Padan päämaku on selvästi fenkoli (samanmakuinen kuin Menu 12) tai joku sitä selvästi muistuttava. Pakkauksen mukaan padassa oleva "puru" on kasvismakkaraa mutta ainakaan testaaja ei tässä yhteydessä pystyisi sitä erottamaan oikeasta jauhelihasta.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Kuivattuja hedelmiä (Fruits, Infused and Dried)
 2. Kakkuviipale (Pound Cake)
 3. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 4. Voileipäkeksit (Crackers)
 5. Pirtelöjauhe (Dairyshake Powder)
 6. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 15

Meksikolaistyyppinen kanapata (Mexican Style Chicken Stew)

Meksikolaistyyppinen kanapata sissimuonaMaistuu miedosti tacomausteiselta mutta ilman minkäänlaista tulisuutta. Kananpalat ovat isoja ja mureita fileepaloja mutta ne ovat melko kuivia. Kasviksista padassa näyttää olevan maissia, sipulia ja paprikaa. Ruoan maku on hyvä joskin selvästi einesmäinen. Ruoassa tökkii hieman sen vetisyys ja kastikkeen limainen koostumus.

Arvosana: 3/5

Aterian muut komponentit:

 1. Hedelmäpyree (Wet Pack Fruits)
 2. Juustotäytteinen rinkeli (Cheese Filled Pretzels)
 3. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 4. Kasviskeksi (Vegetable Crackers)
 5. Reese's Pieces karkkipussi
 6. Juomajauhe (Beverage Base)
 7. Chilijauhe (Spice, Red Pepper)
 8. Tarvikepussi A
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 11. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 16

Possun ribsi (Pork Rib) & Riisiä ja papuja Santa Fe -tyyliin (Santa Fe Style Rice And Beans)

Possun ribsi ja papumuhennosLiha on ilmeisesti ribsien muotoon puristettua porsaan jauhelihaa eli se on vähän kuin täällä suomessa myytävä grillitassu. Läpyskä maistuu lihalta mutta pientä poltetta lukuunottamatta mausteita on käytetty tosi säästeliäästi. Ihan syötävää siis mutta ei mitenkään erikoista.

Papumuhennos tuoksuu hyvän mutta geneerisen mausteiselta. Valitettavasti mausteet vain tuoksuvat sillä tässäkään ei ole hirveästi makua. Riisi on niin ylikypsää että muhennos on pehmeää mössöä, lähes hyytelömäistä.

Aterian mukana tullut BBQ-kastike pelastaa paljon vaikka maistuukin lähinnä pelkältä ketsupilta.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Kuivalihapatukka (Beef Snack Strips)
 2. Maapähkinävoi (Peanut Butter)
 3. Vehnäleipä, tuplapakkaus (Wheat Snack Bread, Twin Pack)
 4. Kofeiinipastillit (Caffeine Mints)
 5. Hillo (Jelly/Jam)
 6. Juomajauhe (Beverage Base)
 7. Barbecue-kastike (Barbecue Sauce)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 17

Vaahteransiirappimakkara (Maple Sausage)

Vaahteransiirappimakkara TaistelumuonaTämä "makkara" on siis enemmänkin pihvi kuten kuvasta näkyy. Valitettavasti köntti ei juurikaan näytä, maistu tai tunnu lihalta eli se voisi yhtä hyvin olla vaikka soijasta valmistettu eikä eroa huomaisi. Läpyskä maistuu jonkinlaiselta makeahkolta mausteseokselta mutta tarkemmin sitä ei pysty kuvailemaan. Kaiken lisäksi ateriassa ei tullut mitään muuta pääruoaksi joten tämä on yksi laatikon huonoimmista aterioista.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Vaahteransiirappimuffinssi (Maple Muffin Top)
 2. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 3. Voileipäkeksit (Crackers)
 4. Pähkinä-rusinasekoitus (Nuts and Raisins Mix)
 5. Appelsiinijuomajauhe (Beverage, Sugar Free, Orange)
 6. Siirappi (Syrup)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 18

Naudanlihatäytteiset raviolit (Beef Ravioli)

MRE 22 Beef RavioliTässä ruoassa on melko mieto einesmäinen maku. Mikään raaka-.aine ei varsinaisesti siis nouse esiin, ei valitettavasti edes liha. Kastike on todella tönkköä mutta pastassa on hieman pureskeltavaa joten se pelastaa kokonaistuntumaa hieman. Kastiketta (juoksevampana) ja tomaattista makua olisi kaivannut lisää.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Pekoni-juustolevite (Bacon Cheese Spread)
 2. Leipä (Snack Bread)
 3. Paahdettuja maissinjyviä (Toasted Corn Kernels)
 4. Kuivattuja hedelmiä (Fruit, Infused and Dried)
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Extratulinen kastike (Hot Sauce, Extra Hot)
 7. Tarvikepussi C
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 19

Tulinen naudanlihapihvi (Jalapeno Pepper Jack Beef Patty)

Sissimuona-jauhelihapihviHyvin samannäköinen ja makuinen kuin menu #19 ribsi eli muistuttaa suomalaista grillitassua. Lihan pitäisi olla nautaa mutta se maistuu ja näyttää possun jauhelihalta. Läpyskä on selvästi tulisempi kuin ribsi mutta muuta makua ei ole yhtään enempää. Pihvin kruunaa säälittävän näköiset grillausjäljet jotka näyttävät päälle leimatulta, grillissä tämä ei ole koskaan varmasti käynyt. Ateriassa ei ole mitään tämän lisukkeeksi eli pääruoka on käytännössä yksi jauhelihapihvi.

Tässä vielä kuva menuun kuuluvasta Cherry Blueberry Cobblerista joka on siis löysä marjapiirakka.

Arvosana: 2/5

Aterian muut komponentit:

 1. Kirsikka-mustikka piirakka (Cherry Blueberry Cobbler)
 2. Vehnäleipä, tuplapakkaus (Wheat Snack Bread, Twin Pack)
 3. Cheddarjuustolevite (Cheese Spread, Cheddar)
 4. Pikkuleipiä (Cookies)
 5. Kaakaojuomajauhe (Cocoa Beverage Powder)
 6. Ketsuppi (Ketchup)
 7. Sinappi (Mustard)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
 10. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
Menu 20

Possunlihamakkara kermakastikkeessa (Pork Sausage In Cream Gravy)

USA Taistelumuona: Makkaraa kermaisessa kastikkeessa Mureita minimakkarapaloja (kiekkoja) paksussa ja pippurisessa kermakastikkeessa. Kaikista muista MRE-aterioista poiketen tässä on lihaa todella vähän suhteessa kastikkeeseen. Maku on syötävä mutta ei mitenkään edukseen muista aterioista erottuva. Ateriassa ei myöskään ole mitään joka olisi varsinaisesti tämän kanssa tarkoitettu joten kastike pitää syödä sellaisenaan.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Hedelmämysli maidon kera (Granola with Milk and Fruit)
 2. Suklaa-banaani-pähkinä muffinssi (Chocolate Banana Nut Muffin Top)
 3. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 4. Voileipäkeksit (Crackers)
 5. Juomajauhe (Beverage Base)
 6. Tarvikepussi A
 7. Lusikka
 8. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 9. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 21

Sitruunapippuritonnikala (Lemon Pepper Tuna)

Mre Menu 21 main dishMenu 21 on ainut ateria jossa ei ole mukana annoslämmitintä. Pääruoka on siis tarkoitus nauttia kylmänä. Erikoista oli myös tonnikalan pakkaus sillä yleisestä linjasta poiketen se on pakattu tavalliseen (brändättyyn) kuluttajapakkaukseen. Pelkällä tonnikalalla ja majoneesilla täytetty tortilla maistuu yllättävänkin hyvältä. Kotioloissa mikrossa tai ulkona nuotiolla lämmitetyn tortillan kanssa kokonaisuus on vielä parempi. Tortillan hieman erikoinen makeus ei haittaa sillä päämaku tulee nimen mukaisesti sitruunalta ja pippuriselta maistuvasta tonnikalasta. Heikkolaatuinen (rasvaton) majoneesikin menee yhdistelmässä mukavasti alas. Vaikka pääruoka on kylmä niin viimeistään aterian runsas pikkupurtava- ja jälkiruokatarjonta lämmittää mieltä. Ainoastaan pirtelö jäi nauttimatta sillä siihen jäi raivoisasta sekoittelusta huolimatta paljon klimppejä.

Arvosana: 3.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. 2 Tortillaa (Tortillas)
 2. Kakkuviipale (Pound Cake)
 3. Voileipäkeksit (Baked Snack Crackers)
 4. Pähkinöitä (Nuts)
 5. Pirtelöjauhe (Dairyshake Powder)
 6. Rasvaton majoneesi (Mayonnaise, Fat Free)
 7. Mausteseos (Spice, Seasoning Blend)
 8. Tarvikepussi B
 9. Lusikka
Menu 22

Aasialaistyyppisiä naudanlihasuikaleita (Asian Style Beef Strips)

Ateria 22 Naudanlihasuikaleita aasialaisessa kastikkeessaTässä melko voimakkaan makuisessa (sitruunaruoho tms.) kastikkeessa on laadukkaita kokolihasuikaleita jotka ovat todella mureita. Suurinta osaa kastikkeen vihanneksista ei ainakaan testaaja tunnistanut mutta hyvältä ne maistuivat kuitenkin. Joillekin ehkä liian erikoinen maku mutta suolan määrä ja kaikki muukin on tässä kunnossa eli yllättävän hyvä ruoka kyseessä.

Arvosana: 3.5/5

Paistettu riisi (Fried Rice)

Ateria 22:n paistettu riisiRiisi sen sijaan on pettymys. Se on aivan liian kypsänä höttömäistä puuroa. Makua ei juuri ole todella mietoa kuivattujen vihannesten aromia lukuunottamatta.

Arvosana: 1.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Maapähkinävoi sattumilla (Chunky Peanut Butter)
 2. Hillo (Jelly/Jam)
 3. Leipä (Snack Bread)
 4. Tootsie Rolls karkkipatukka
 5. Kaakaojuomajauhe (Cocoa Beverage Powder)
 6. Tarvikepussi C
 7. Lusikka
 8. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 9. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 23

Kana-pesto pasta (Chicken Pesto Pasta)

Menu 23:n Isänmaalliset Patriotic Cookies keksit ja muita lisukkeitaPestokana-ateria lähikuvassaTämä pastaruoka on niin vetelää että sitä voisi kutsua melkein keitoksi. Ruoassa on samaa yrttistä (rakuuna?) makua kuin Menu #5 kanafileessä mutta onneksi paljon miedompana. Basilikaa (josta pesto yleensä tehdään) ei ainakaan testaaja ruoassa maistanut. Pasta on valitettavasti aivan liian kypsää eli se on vetelän läpipehmeää. Liha on mureita fileepaloja joista ainakin testaaja tykkää. Ei pahaa mutta ei loistavaakaan. Toisessa kuvassa "Patriotic Cookies", leipätikut ja kanelipulla.

Arvosana: 2.5/5

Aterian muut komponentit:

 1. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 2. Yrtein maustettuja leipätikkuja (Italian Bread Sticks)
 3. Täytetty leipomotuote (Filled Bakery Item)
 4. Patriootti-sokeripikkuleipiä (Patriotic Sugar Cookies)
 5. Urheilujuomajauhe (Beverage Powder, Carbohydrate Electrolyte)
 6. Chilijauhe (Spice, Red Pepper)
 7. Tarvikepussi A
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)
 10. Kuuman juoman sekoituspussi (Hot Beverage Bag)
Menu 24

Naudanlihaa ja mustia papuja (Southwest Beef and Black Beans)

Ateria 24 Nautaa ja mustia papujaTämä lihakastike on samantapainen kuin Menu #8:ssa. Makua on kuitenkin reilusti enemmän ja liha tuntuu parempilaatuiselta. Kastike maistuu lähes kotitekoiselta lihapadalta. Siinä on voimakas naudanlihan maku ja kookkaita ja mureita kokolihapaloja. Kasviksia (maissi, paprika) ja papuja on sopivassa suhteessa ja ne ovat sopivan kypsiä (eli hieman purutuntumaa tallella).

Kastike on tortillan väliin hieman liian juoksevaa mutta muuten chipotletortilla/juustolevite/lihakastike on maukas yhdistelmä. Chipotletortillat ovat selvästi tummempia kuin normaalitortillat mutta ne ovat samalla tavalla hieman makeita. Savun makua ja tulisuutta ei ole hirveästi mutta tarpeeksi että eron huomaa. Hyvä pääruoka hyvässä ateriassa siis.

Arvosana: 4/5

Aterian muut komponentit:

 1. Omenanpalasia mausteisessa kastikkeessa (Apple Pieces in Spiced Sauce)
 2. Pop-Tarts leivos (Toaster Pastries)
 3. Kalkkunanugetteja (Turkey Nuggets)
 4. Cheddarjuustolevite (Cheddar Cheese Spread)
 5. 2 Chipotle-tortillaa (Chipotle Tortillas)
 6. Mocha-Cappuccinojauhe (Instant Cappuccino, Mocha)
 7. Tarvikepussi B
 8. Lusikka
 9. Liekitön annoslämmitin (Flameless Ration Heater)

Tarvikepussi A
 1. Pikakahvi (Coffee)
 2. Kermajauhe (Creamer)
 3. Sokeri (Sugar)
 4. Suola (Salt)
 5. Purukumi (Chewing Gum)
 6. Tulitikkuja (Matches)
 7. Vessapaperia (Toilet Tissue)
 8. Käsipyyhe (Towelette)
Tarvikepussi B
 1. Sokeriton juomajauhe (Sugar free beverage)
 2. Suola (Salt)
 3. Purukumi (Chewing Gum)
 4. Vessapaperia (Toilet Tissue)
 5. Käsipyyhe (Towelette)
Tarvikepussi C
 1. Pikakahvi (Coffee)
 2. Kermajauhe (Creamer)
 3. Makeutusaine (Sugar substitute)
 4. Suola (Salt)
 5. Purukumi (Chewing Gum)
 6. Vessapaperia (Toilet Tissue)
 7. Käsipyyhe (Towelette)

Joissain 2002 ja 2009 välisenä aikana pakatuissa MRE-aterioissa on mukana pirtelöjauhe (Dairy Shake) jossa saattaa olla salmonellalla saatunutta maitojauhetta. Kyseisenä aikana pakattuja pirtelöjauheita ei siis tule nauttia. Muissa pakkausten tuotteissa ei ole vikaa, varoitus koskee ainoastaan pirtelöjauheita.

Muonapakkauksen sisältö ja maistelu

Vuoden 2014 muonapakkaukset on pakannut Sopakco, Inc. mutta aterioiden eri komponenteilla on ilmeisesti useampiakin valmistajia (joita ei ole mainittu turvallisuus-syistä?). Useimmat tuotteet on pakattu yksivärisiin pusseihin joihin on printattu vain sisältö ja ravintoarvot mutta välillä mukana on myös kaupallisia tuotteita alkuperäisissä pakkauksissaan kuten Tootsie Rolls ja Skittles.

Pakkaukset on suunniteltu niin että nauttimiseen ei erillisiä astioita välttämättä tarvita eli pussista muodostuu kulho repäisemällä sivu auki ja juomajauheet voi sekoittaa omassa pussissaan tai erillisessä lämminjuomapussissa. Mätöt voi kauhoa naamariin mukana tulevalla muovilusikalla.

Kurkistus taistelumuonapakkauksen sisälleMRE ateriapakkaus menu 2Pääruoka on joka menussa erilainen mutta samoja lisukkeita, jälkiruokia, juomia, välipaloja ja tarvikkeita löytyy useammasta menusta. Tästä syystä esittelemme kokonaisuudessaan vain yhden menun tarkemmin. Pääruokien makutestit löydät yltä. Esiteltäväksi valikoitui monipuoliselta ja kiinnostavalta kuulostava Menu 2 jossa pääruokana on Silputtua naudanlihaa grillikastikkeessa. Kyseinen pääruoka on itseasiassa toinen vuoden 2014 valikoiman uutuuksista. Tässä koko menun sisältö kuvineen ja maistelukokemuksineen.

Kaikki Menu kahdesta löytyvät komponentitTuotteet lämmitetty ja purettu pusseistaan

Silputtua naudanlihaa grillikastikkeessa (Beef Shredded in Barbecue Sauce)

Silputtua naudanlihaa bbq-kastikkeessaMRE Menu 2 pääruoan pakkauksetLiha on kastikkeessa muutamana isompana palana sekä todella pienenä, säikeisenä silppuna. Liha on mureaa eikä joukosta löytynyt yhtään jänteitä tai muuta epämiellyttävää. Liha on siis selvästi kokolihaa eikä mitään jätettä. Kastike on suomalaiseen makuun todella makea ja vaikka siinä on aavistus savuisuutta ja tulisuutta niin mausteisuutta voisi olla enemmänkin. Pieni eineksille ominainen ”kirpeys” häiritsee hieman mutta koko annos upposi tästä huolimatta vaivatta. Odotukset olivat korkealla tämän annoksen kohdalla eikä se pettänyt!

Arvosana: 4/5

Mustia papuja maustekastikkeessa (Black Beans in a Seasoned Sauce)

Mustia papuja maustekastikkeessaMRE Menu 2 lisäkkeen pakkauksetEnsivaikutelma ei ole kovin houkutteleva sillä papujen kastike on koostumukseltaan limainen. Pavut kuitenkin tuoksuvat, maistuvat ja tuntuvat kunnolla pavuilta joka pelastaa paljon. Pavut ovat sopivan kiinteitä joten niitä on mukava purestella. Kastike on melko mauton eikä tulisuutta ole, päämaku tässä on siis itse pavut.

Arvosana: 3/5

Täytetty rinkeli (Filled Pretzels)

Hunajasinapilla ja sipulilla maustetut rinkelinpalasetTäytetty rinkeli osoittautui hieman virheelliseksi suomennokseksi sillä pussista löytyi paksuja, hunajasinapilla ja sipulilla maustettuja leipätikkuja. Toinen yllätys oli miten paljon makua näihin pirulaisiin on saatu pakattua. Maku on ensialkuun hieman turhan erikoinen mutta muutaman palan jälkeen huomaa että ne loppuvatkin jo kesken. Päämaku on makea Dijonia muistuttava sinappi mutta yhdessä sipulin, hunajan ja suolan kanssa yhdistelmä on todella hyvä kunhan siihen ehtii tottua. Yhdistelmä toimisi varmasti sipseissäkin. Leipätikut ovat koostumukseltaan sitä mitä voi odottaakin eli kuivia ja rapeita.

Arvosana: 4.5/5

Jalapeno-juustolevite (Cheese Spread with Jalopenos)

MRE juustolevitettä ja sen pakkausJalapenoilla maustettu juustolevite vastaa huolellisen sekoittelun (pakkauksen vääntelyn ja puristelun) jälkeen koostumukseltaan tönkköä sulatejuustoa. Jos juustoa ei sekoita ennen avaamista niin ulos valuu erottunutta rasvaa ja rakeista juustomössöä. Maku muistuttaa teollista cheddarjuustovalmistetta (hampurilais-siivut) ja jalapenot tuovat mukaan todella reilusti tulisuutta. BBQ-teemaisessa ateriassakin juusto oli ylivoimaisesti tulisin komponentti.

MRE-Juustolevitteistä on tullut huomattua että joka kerta väri ja koostumus on hieman erilainen mutta maku on aina täsmälleen sama.

Arvosana: 2.5/5

2 Tortillaa (Tortillas)

Tortillat ja niiden pakkausTortillat näyttävät todella tuoreelta ja kostealta vaikka ne ovat olleet paketissaan jo lähes vuoden. Tortillat ovat pienempiä ja paksumpia kuin vaikkapa Santa Marian markettiversiot ja vaikka ne on pakattu päällekkäin ja taitettuna vakuumiin, ne irtoavat helposti ja ehjinä toisistaan. MRE-Tortillat maistuvat hieman pahviselta ja selvästi makealta joka on hieman outoa mutta muuten ajavat asiansa hyvin.

Arvosana: 3/5

Pähkinöitä (Nuts)

MRE maapähkinätTässä ateriassa pähkinäpussukasta löytyi suolattuja maapähkinöitä. Ehkä hieman yllättäen koko aterian huonoimmaksi osaksi osoittautuneet pähkinät maistuvat todella pahviselta. Ikäänkuin ne olisivat olleet paketissa vuosikymmeniä, vajaan vuoden sijaan.

Arvosana: 1/5

Juomajauhe (Beverage Base)

Jauheesta valmistettu appelsiinijuomaJuomajauheen makuna tässä ateriassa oli Orange- eli appelsiini. Valmis juoma on väriltään lähes neon-oranssia ja maistuu karkkiappelsiinilta. Makeutta ei yllättäen ole liikaa vaan maku muistuttaa enemmänkin urheilujuomaa kuin mehua. Juomajauhe liukeni hyvin jääkylmäänkin veteen kunhan sitä jaksoi tovin sekoitella.

Arvosana: 3/5

Barbecue-kastike (BBQ Sauce)

MRE Barbecue kastike ja sen pakkausBarbecue-kastike näyttää kyllä hyvältä mutta maku on pettymys sillä se maistuu lähinnä ylimakealta ja etikkaiselta ketsupilta. Jopa pääruoan kastike on mausteisempaa kuin tämä.

Arvosana: 2/5

Kahvi (Pikakahvi + Makeutusaine + Kermajauhe)

MRE Kahvi vaalentajalla ja makeutusaineellaKahvi testattiin lisäämällä siihen sekä makeutusaine (Splenda) että kermajauhe. Lämmitetty lopputuote tuoksuu pääasiassa kermajauheelta. Itse kahvin maku ei ole ainakaan suodatinkahviin tottuneen mieleen. Kahvin maku jää myös liikaa taustalle sillä makeutta ja pehmeyttä tuli liikaa kun pussien sisältö käytettiin kokonaan. Juoma muistuttaa enemmän lattea kuin kuin kunnon aamukahvia. Jos odotuksia osaa laskea hieman niin kyllä tämä aterian lisukkeena silti menee yllättävänkin hyvin.

Arvosana: 2.5/5

Purukumi (Chewing Gum)

Tarvikepussukasta löytyvät purukumit (2 tyynyä) maistuvat makealta piparminttupurukumilta mutta ne muuttuvat jo kymmenen minuutin jauhamisen jälkeen epämiellyttävän löysäksi.

Arvosana: 2/5

Lusikka

MRE aterian mukana toimitettava muovilusikkaVessapaperia tai käsipyyhettä ei varmaankaan tarvitse arvostella mutta lusikka on olennainen osa ateriaa. Ruskea, kovasta muovista valmistettu MRE-lusikka on juuri sopivan kokoinen ja tuntuu erittäin tukevalta. Pakettiin ei ole siis heitetty mitä tahansa kertakäyttölusikkaa vaan tällä pilkkoo helposti (mureaa) lihaakin.

Arvosana: 5/5

Ateriakokonaisuus

Energiaa tässä ateriassa on yhteensä 1326kcal. Koko Menu painaa 761 grammaa ja tästä pakkausten osuus on 142g. Syötävää on siis yhteensä 619 grammaa. Tarkemmat tuoteselosteet löytyvät Combat Rations tietokannasta.

BBQ-teemainen ateria täytti sille asetetut odotukset ja se on tähän mennessä testattujen aterioiden parhaimpia. Tortillaan kasattuna (naudanliha, pavut, bbq-kastike, juustolevite) makuyhdistelmä on sopivan mausteinen ja tulinen. Ainut selvä puute ateriassa on se että tortilla suorastaan huutaa lisukkeeksi jotain tuoretta kuten salaattia tai salsaa. Kävi myös ilmi että ruokaa oli reilusti liikaa kahden tortillan täyttämiseen eli loput pitää lusikoida erikseen.

Kokonaisuutena ruokien laatu ja maku on ehdottomasti parempaa kuin ruokakaupan halvimpien einesten eikä mistään (pähkinöitä lukuunottamatta) pystyisi arvaamaan että ruoat on valmistettu jo lähes vuosi sitten. Toisaalta kotiruokaan vertaaminen olisi taas jo liioittelua pelkästään MRE:n pitkien lisäaineluetteloiden takia. Jos pidät odotukset realistisella tasolla niin saatat kuitenkin yllättyä positiivisesti.

Kotioloissa aterian valmistelu on todella vaivatonta ja hauskaakin, hauskaa erityisesti jos et ole etukäteen selvittänyt aterian sisältöä. Vaikeammissa olosuhteissa kymmenien erilaisten pakkausten kanssa kikkailu on varmasti hankalampaa. Yksi huomioimisen arvoinen puute ateriassa on syntyvän jätteen määrä. Ruokailun jälkeen käteen jää kymmenkunta maatumatonta pussia ja käärettä. Tästä ateriasta pakkausjätettä jäi yhteensä siis 142 grammaa.

Hinta ja mistä voi hankkia?

Vaikka USA:n armeijan MRE-aterioita onkin kohtuu helposti saatavilla, niiden jälleenmyyntiä siviileille on nettikeskusteluiden perusteella ainakin yritetty rajoittaa. Mitään laitonta ostamisessa ei kuitenkaan ole kunhan myyjän toiminnassa muuten ei ole mitään hämärää.

Tässä esiteltyjä, virallisia USA:n armeijan MRE-muonapakkauksia saa euroopassa helpoiten Saksalaisesta Amazon verkkokaupasta. Tästä linkistä näet päivitetyn MRE-valikoiman. Aterioita saa myös eBay-nettihuutokaupasta. Hakusanoina voi käyttää ytimekkäästi ”mre” tai ”meal ready to eat”. Kannattaa tässäkin olla tarkkana sillä siviilimarkkinoille on kehitelty useita erilaisia muonapakkauksia ja ne saattavat näyttää lähes samalta kuin armeijan käyttämät. Siviiliversiot ovat usein laadullisesti ja sisällöltään hieman heikompia. Toisaalta useat siviiliversioissa käytetyt komponentit ovat täysin samoja kuin militariversiossa, vain hieman erilaiseen kääreeseen pakattuna. Jos et vartavasten halua militariversiota niin siviiliversioita ostamalla saatat säästää hieman.

Militariversiota muistuttavia MRE-siviiliversioita valmistavat tällä hetkellä (suluissa brändinimi): Wornick (Eversafe), Ameriqual (APack), Sopakco (Sure-Paks), International Meals Supply (MREStar), Meal Kit Supply (Meal Kit Supply) ja XMRE (1300XT)

MRE:n tuoreuden voi varmistaa kysymällä myyjältä ainakin pakkauspäiväkoodi (4 numeroa) sillä se löytyy sekä laatikosta että yksittäisten aterioiden pussukoista. Jos myyjä ei tätä suostu kertomaan niin todennäköisesti hän yrittää myydä vahnempaa tavaraa kuin antaa olettaa. Paras tilanne on tietenkin se jos myytävästä tuotteesta on tarjolla selkeä kuva josta koodit voi itse lukea.

Mättömestarin ostos onnistui vähän tuurillakin sillä Saksan eBayssä oli tarjolla täydellinen setti (laatikot A ja B) melko tuoreella pakkauspäivällä (4315). Hintaa ostokselle tuli yhteensä 170 euroa josta 21€ on postikuluja. Yhden aterian hinnaksi tulee näinollen 7 euroa. Jos löydät tähän hintaan koko 24 aterian setin niin hinta on kohtuullinen. Yksittäisistä aterioista joutuu tietenkin maksamaan extraa ja postikulutkin ovat suhteessa suuremmat.

Kuten artikkelin alussa todettiin, emme saaneet vertailua varten mistään käsiimme virallista suomen armeijan sissimuonapakkausta. Suomalaisista verkkokaupoista löytyi tasan yksi kokonainen (siviili) MRE-ateria, nimeltään Real Field Meal Taistelumuonalaatikko. Tämä jäi kokeilematta koska tuotetta myydään vain 24 aterian laatikossa jolla on hintaa 420 euroa (17,50€ / ateria)!

Yksittäisiä pääruokia on saatavilla useammastakin paikasta mutta ne ovat yleensä pakastekuivattuja eli valmistukseen tarvitaan kiehuvaa vettä. Tässä linkkejä muutamaan suomalaiseen erämuonaa/siviilisissimuonaa myyvään verkkokauppaan:

http://www.varusteleka.fi/
http://www.inttistore.fi/
http://www.milgear.fi/
http://www.retkiaitta.fi/
http://www.sissimuona.fi/
https://www.solutionfoods.fi/
https://varuste.net/

Yhteenveto

MRE:t olivat pitkään Mättömestarin ”pakko kokeilla” listalla ja kokemus ei pettänyt. Ateriat ovat tavallaan Amerikkalaista ruokakulttuuria kompaktina pläjäyksenä. Jos aihe siis kiinnostaa tai haluat muuten varastoida ruokaa kaiken varalta niin kannattaa ehdottomasti kokeilla! Kulinaarisia ruokaelämyksiä etsivän kannattaa kuitenkin jättää väliin.

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

 1. 2006 ei ollut tonnikalaa eikä Knorria vaan jotqkn vielä halvempqq pastaa. Tonnikalan tilalla oli joko maksa- tai lihapateeta pieni purkki.

 2. hei! mistä voisin tilata näitä. omat vanhenee liian nopeasti.

 3. Morjesta,

  Suomalaisen sissimuonapakkauksen sisältö on kaikille suomalaisille tuttua tavaraa, sillä pusi on koottu lähestulkoon kokonaan suomalaisen marketin hyllyiltä löytyvistä tuotteista. Omat muistot ovat vuodelta 2010, mutta sisältö oli jotakuinkin seuraavanlainen:

  2 pussia pikakaurahiutaleita
  1 paketti (sisältää 3 pussia) makeaa lämmintä kuppia, esim. makuna omena-kaneli
  1 paketti näkkileipää, armeijan oma folio pakkaus, ei kuluttajamarkkinoilla
  1 pussi kaakaota, armeijan oma folio pakkaus, ei kuluttajamarkkinoilla
  1 pussi valmisruokaa, esim. Knorr Spagetteria Carbonara
  1 tölkki tonnikalaa
  1 pussi rainbow maustamattomia nuudeleita
  1 tölkki hernekeittoa, vaihdellen liha- tai kasvisversio
  2 pussia Hartsport energiajauhetta, sekoitettavaksi veteen
  2 pientä levyä (n.100gr) Virolaista Bitter-tummasuklaata.
  1 pieni paketti nenäliinoja
  pikakahvi, sokeri, suola, levite.

  Jotain ehkä unohtui tai jonkin tuotteen määrä väärä, mutta suurinpiirtein tällainen on suomalainen sisomuonapakkaus.

  1. Lisaksi loytyy myos: tulitikut, desinfiointipyyhkeita. Minun aikaan oli myos lihakeitto vaihtoehtona paaruoaksi ja suklaa oli kotimaista Brunbergia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *