Etusivu » Ruokaohjeet » Pannupizzapohja (Sisilia -tyyppinen)

Pannupizzapohja resepti

Tällä ohjeella syntyy pellillinen Sisilia -tyyppistä pannupizzapohjaa. Tämä paksu ja pehmeän ilmava pohja on mainio valinta kun ruokittavia on enemmän eli kun ei ole aikaa kohotella taikinaa päiväkausia tai pyöritellä useampia pizzapohjia. Pannupizza sopii myös paremmin aloittelevalle pizzaleipurille sillä pohjan venytys on huomattavasti helpompaa kuin pyöreän pizzapohjan. Pohjan lisäksi tarvitset täytteet ja tomaattikastiketta.

Reseptin kaikki mitat ovat grammoina jotta koostumus saadaan varmasti oikeanlaiseksi. Jauhojen tilavuusmittailu ei ole tarpeeksi tarkkaa.

Ilmavan ja pehmeän pannupizzan ohje

Pannupizzapohja (Paksu Sisilia -tyylinen)

Leipurin prosentit ovat: kosteus 70%, hiiva 3.75%, suola 1.5% ja öljy 6.25%.
Arvosana 4.34, ääniä 18
Print Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Pääruoka
Pääraaka-aine: Vilja
Annoksia: 1 pellillinen
Valmistelu: 20 minuuttia
Kypsennysaika: 20 minuuttia
Kohotus: 2 tuntia
Kokonaisaika: 2 tuntia 40 minuuttia

Raaka-aineet

Taikinaan

  • 250 g Erikoisvehnäjauho
  • 150 g Hiivaleipäjauho
  • 280 g Vesi
  • 15 g Hiiva tuore tai kuivahiivaa 5g
  • 25 g Oliiviöljy extra virgin, n. 2rkl
  • 6 g Suola

Paistamiseen

  • 0.5 dl Oliiviöljy extra virgin

Valmistusohjeet

  • Huom! Tällä ohjeella syntyy yksi neliskanttinen n. 31cm x 34cm uunipellin täyttävä pannupizzapohja. Voit tehdä useamman pohjan säätämällä annosmäärää yläpuolella olevasta annosvalitsimesta.
  • Yleiskoneen kulhossa, liota hiiva kädenlämpöiseen (37-40°C) veteen ja lisää mukaan suola.
  • Käynnistä yleiskone jossa vispilä-osa keskinopeudella. Lisää jauhot nesteeseen muutamassa erässä, seuraava erä kun edellinen on kunnolla sekoittunut. Kun vispilä ei enää jaksa taikinaa sekoittaa niin vaihda yleiskoneeseen taikinakoukut.
  • Kun kaikki jauhot on lisätty niin lisää taikinaan oliiviöljy (25g) ja vaivaa nopeimmalla asetuksella 6min.
    Valmis pannupizzataikina irtoaa hieman kulhon reunoista
  • Kaada loput oliiviöljyt (50ml) syvälle, n. 31 x 34cm uunipellille. Levitä öljy niin että se peittää uunipellin pohjan kauttaaltaan.
  • Jauhota taikina kevyesti jotta se ei tartu käsiin. Nosta ulos kulhosta ja muotoile käsissä littanaksi palloksi. Tämä käy helposti kääntelemällä reunoja toistuvasti taikinapallon alle.
  • Aseta taikinapallo uunipellin keskelle. Hiero pelliltä reilusti oliiviöljyä myös taikinan pintaan.
    Hiero oliiviöljyä myös taikinan pintaan
  • Peitä uunipelti kelmulla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
    Taikina yli tuplaantuu tunnin kohotuksella
  • Kun taikina on kohonnut, levitä sitä käsin niin että se ulottuu uunipellin reunoille asti. Taikinaa voi levittää sormenpäillä painellen ja tarvittaessa reunoista venyttäen. Laita muovikelmu lopuksi takaisin ja kohota uudelleen n. 1 tunti. Jos sinulla on pizzakivi niin aseta se tässä vaiheessa uunin alatasolle ja laita uunin lämmöt täysille. Tätä pizzaa ei paisteta suoraan kiven päällä vaan uunipelti laitetaan kiven yläpuolelle jolloin kiven hohkaama lämpö varmistaa pohjan riittävän nopean kypsymisen.
  • Toisen kohotuksen jälkeen pizzapohja on paistovalmis. Voit vielä tarvittaessa levittää sitä uunipellin reunoja kohti mutta koita tässä vaiheessa käsitellä taikinaa mahdollisimman hellävaraisesti jotteivät siihen syntyneet ilmakuplat hajoa.
  • Katso tästä pizzan täyttöohjeet ja vinkit ja kun pizza on paistovalmis, jatka seuraavaan kohtaan.
  • Ennen kuin laitat pizzan uuniin niin tiputa lämpötila 225 asteeseen. Paista pizzaa 225 asteessa n. 20 minuuttia kunnes taikinan reuna ja juusto saavat hieman väriä.
  • Ota pizza pois uunista ja anna sen levätä uunipellillä 5-10 minuuttia (jos vain mitenkään maltat). Näin pohja kypsyy vielä hieman ja säilyttää paremmin muotonsa leikattaessa.

Reseptissä huomioitavaa

  • Voit korvata tuorehiivan kuivahiivalla. Käytä kuivahiivaa 1/3 ilmoitetusta tuorehiivan määrästä ja käytä aavistuksen lämpimämpää vettä (42ºC).
  • Reseptissä on erikoisvehnäjauhoja sen gluteeni-/sitko-ominaisuuksien vuoksi ja hiivaleipäjauhoja maun vuoksi. Voit korvata jauhoja myös muilla korkeagluteenisilla vaihtoehdoilla kuten Tipo/Caputo ”00”. Koska erikoisjauhoja on suomesta hankala saada niin resepti päätettiin julkaista yleisemmillä jauhoilla toteutettuna. Käytä mahdollisimman tuoreita jauhoja ja luomuna jos mahdollista.

Samankaltaiset artikkelit

  • Uppopaistettu Mars-patukka

    Uppopaistettu Mars-, Tupla- ja Twinkies-patukka Yllättäen Skotlannissa alunperin keksitty, uppopaistettu Mars-patukka on varsinkin Amerikassa suosittu ja käsittämättömän epäterveellinen herkku. Mättömestari päätti kokeilla onko hehkutuksessa perää ja valmisti vertailun vuoksi samalla myös friteeratun Twinkies-leivoksen ja suomalaisen version eli uppopaistetun Tupla-patukan (kuvia ja kokemuksia ohjeen lopussa). Ohje on kirjoitettu pelkälle Mars-patukalle mutta voit uppopaistaa samalla ohjeella minkä…

  • Helppo pataleipä

    Uskomattoman helppo ja maukas pataleipä Tämä superhelppo leipäresepti (No-Knead Bread eli vaivaamaton leipä) on ilmeisesti alunperin kehitelty New Yorkilaisessa leipomossa. Ohjeesta löytyy jo muutamia suomennoksiakin esim. ”Maailman helpoin leipä” otsikolla. Mättömestari kokeili alkuperäistä reseptiä ja suorastaan hämmästyi kuinka helposti kaikki aiemmin kokeillut leipäohjeet jäivät sen varjoon. Mielestämme ohjeessa oli silti vielä parannettavaa. Mättömestarin versiossa taikina…

  • Virolainen Jauhelihakastike

    Virolainen jauhelihakastike Tämä perinteinen virolainen (valkoinen) jauhelihakastike valmistuu ilman tomaattia. Maitopohjainen kastike suurustetaan vehnäjauholla ja maustetaan yksinkertaisesti pippurilla ja suolalla. Kastikkeen voi tarjota keitettyjen perunoiden tai vaikka pastan kanssa. Lihana voi käyttää sika/nauta jauhelihaa, sian jauhelihaa tai kokolihaversioon possusuikaleita. Katso reseptin lopusta tuunausvinkkejä.

  • Friteeratut Kohuke-patukat

    Friteeratut Kohuke-patukat Kohuke on erityisesti virossa suosittu, kuorrutettu maitorahkapatukka ja tässä ohjeessa tuunaamme niistä jälkiruoan uppopaistamalla. Voi olla että idea on nerokas tai sitten pyhäinhäväistys mutta järkyttävän herkullisia nämä ovat joka tapauksessa. Ohjeessa on käytetty testivoittaja Saaremaan patukkaa mutta voit tietenkin käyttää omaa suosikkipatukkaasi. Annoksia voi lisätä pelkästään patukoiden määrää lisäämällä, frittitaikinaa ja öljyä riittää…

  • Mac & Cheese (Juustomakaronilaatikko)

    Amerikkalainen Juustomakaronilaatikko Mac & Cheese juustomakaronilaatikko on alunperin englantilainen keksintö mutta amerikkalaisena lohturuokana paremmin tunnettu.  Se sopii erinomaisesti esim. grilli- ja pikaruokien seuraksi mutta maistuu myös erikseen välipalana. Tällä ohjeella syntyy erityisen rapealla kuorella varustettu mutta alta super-mehevä ja todella juustoinen Macaroni & Cheese.

2 Kommenttia

  1. 5 stars
    Turposi hienosti.
    Taikina oli ihan jumalattoman helppo käsitellä pellillä, toimi kuin unelma!

    Paiston jälkeen venattiin se 10min.
    Pohja oli täydellisen kuohkea, ja pehmyt.
    Paksuutta pizzapohjalle tuli 1cm, mikä mielestäni hipoo täydellisyyttä pannupizzapohjassa.

    Esittäin suuri suositus tälle!
    Vapise PizzaHut!! 👊🏻

  2. Nopeimmalla asetuksella (6) sekoitus meinaa pudottaa Kenwoodin pöydältä kun taikina alkaa olemaan pallo – kakkosella pysyy vielä pöydällä…. vaikka iso ja painava kenwood pelissä… muuten niin tarkka ohje mutta tuossa hiukan tarkennettavaa 🙂

4.34 from 18 votes (17 ratings without comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu