Etusivu » Ruokaohjeet » Hot Dog -sämpylät

Hot Dog -sämpylät

Itse tehdyt Hot Dog -sämpylät ovat aivan eri planeetalta kuin kaupasta valmiina ostettu, kuiva pullapötkö. Ne näyttävät, tuntuvat ja maistuvat paljon paremmalta eikä valmistuskaan ole erityisen vaikeaa.

Hot Dog -sämpylät

Leipurin prosentit ovat: kosteus 67%, hiiva 3.3%, suola 2% ja sokeri 1.6%.
Arvosana 4.14, ääniä 22
Print Jaa Facebookissa
Pääraaka-aine: Vilja
Annoksia: 8 sämpylää
Valmistelu: 20 minuuttia
Kypsennysaika: 25 minuuttia
Kohotus: 2 tuntia
Kokonaisaika: 2 tuntia 45 minuuttia

Raaka-aineet

  • 450 g Vehnäjauho
  • 7 g Sokeri
  • 9 g Suola
  • 300 g Täysmaito
  • 15 g Hiiva
  • 1 kpl Kananmuna
  • 2 rkl Voi voiteluun

Valmistusohjeet

Hot Dog -sämpylät

  • Sekoita jauhot, sokeri ja suola keskenään.
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37°C) ja lisää sen joukkoon hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää kananmuna maitoon ja sekoita kunnes kananmunan rakenne on saatu rikki. Kaada seos yleiskoneen kulhoon.
  • Liitä yleiskoneeseen ensin vispilä, käynnistä kone ja ala lisäämään jauhoja joukkoon pikkuhiljaa. Kun vispilä ei enää jaksa sekoittaa, vaihda tilalle taikinakoukut. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa. Vaivaa kunnes taikinaan syntyy hyvä sitko (n. 5 minuuttia).
    Taikina on valmista kun siinä on hyvä sitko
  • Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa (esim. pois päältä oleva mikroaaltouuni) n. tunnin tai niin kauan että taikina kohoaa vähintään kaksinkertaiseksi. Vuoraa uunipelti valmiiksi leivinpaperilla.
  • Kaada taikina jauhotetulle työtasolle.
  • NOPEA VERSIO: Muotoile taikinasta iso pötkylä ja painele sitä lopuksi hieman littanaksi. Leikkaa kahdeksaan yhtä suureen osaan. Jauhota palojen leikkauspinta kevyesti ja venytä paloja pidemmäksi. Tee muotoilu käsissä, älä yritä rullata taikinapaloja työtasolla.
  • TYÖLÄÄMPI MUTTA SIISTIMPI LOPPUTULOS: Punnitse koko taikina ja jaa tulos kahdeksalla. Jaa taikina kahdeksaan laskutoimituksesi mukaiseen palaan (alkup. ohjeen mukaan toteutettuna pitäisi olla n. 8x 100g). Pyörittele kaikista paloista ensin pyöreitä pullia (1). Venytä sitten yhtä taikinapalloa hieman pidemmäksi ja aseta se työtasolle (2). Kauli taikinaa kevyesti kunnes se on noin 14cm pitkä ja 8cm leveä (3). Taita sitten pituussuunnassa yksi sivu hieman yli keskilinjan (4) ja toinen sivu edellisen taitoksen yli (5). Tuloksena pitäisi olla kolmikerroksinen taikinapötkö. Käännä pötkö niin että sauma on alaspäin. Taita vielä molemmat päädyt pötkön alle (6).
    Hot Dogin muokkaus
  • Aseta nakkisämpylät uunipellille niin että pötköjen väliin jää n. sentti tyhjää. Kohotessaan sämpylät ottavat tukea toisistaan jolloin niihin tulee oikea muoto. Peitä uunipelti liinalla ja anna HotDogien kohota 60min.
    Aseta sämpylät pellille melko tiiviisti
  • Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele hotdog-sämpylät kevyesti sulalla voilla ja paista 20-30 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin kullankeltaisen värin.
  • Voitele sämpylät uudestaan kevyesti voilla ja anna jäähtyä. Hieman jäähtyneenä hotdog-sämpylöiden pitäisi irrota melko helposti toisistaan.

Täytteet

  • Leikkaa nakkisämpylän kylkeen pituussuunnassa syvä viilto ja täytä esim. nakilla, kurkkusalaatilla, jalapenosiivuilla, pilkotulla tomaatilla tai sipulilla, hapankaalilla, sinapilla, ketsupilla, salsalla ja/tai bbq-kastikkeella. …ja kun nyt näit näin paljon vaivaa sämpylöiden tekemiseen niin jätäthän ne halvimmat roskanakit kauppaan ja panostat myös sämpylöiden täytteeseen. Esim. Chef Wotkins ja Wursti valmistavat pitkiä, hodareihin sopivia napsuvia nakkeja.
  • Nakit voi lämmittää haluamallaan tavalla joko paistinpannulla, grillissä, mikrossa, uunissa, keittämällä tai höyryttämällä. Joka valmistustavassa nakit kannattaa ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta, tämä ennaltaehkäisee nakkien halkeamista. Keittäessä nakit kannattaa lisätä heti kylmään veteen ja laittaa sen jälkeen vasta lämpöä alle. Kun vesi kiehahtaa, ota kattila pois lämmöltä ja anna nakkien olla vedessä n. 5min. Veden voi myös maustaa (esim. kokonaisilla maustepippureilla ja sipulilla).
  • Voit valita haluamasi lämmitystavan tai kokeilla seuraavanlaista hybridiä: Lisää paistinpannulle vettä niin että pohja peittyy juuri ja juuri. Laita pannu hellalle keskikorkealle lämmölle ja odota kunnes vesi alkaa höyrytä. Lisää haluamasi määrä nakkeja pannulle. Odota kunnes vesi haihtuu kokonaan pois.
  • Lisää pannulle niin monta teelusikallista voita kuin nakkeja on. Pyörittele nakkeja voissa ja paista kunnes pinta on kauniin ruskea. Höyryttämisen ja paistamisen yhdistelmällä nakeista saadaan mehukkaita mutta samalla kuoresta saadaan maukkaan rapea.
    Nakkien ruskistus höyrytyksen jälkeen
  • Tarjoiluehdotus.
    Tarjoiluehdotus

Reseptissä huomioitavaa

  • Koska leipominen on aikaavievää niin hotdog-sämpylöitä kannattaa tehdä kerralla enemmän (voit vaikka tuplata reseptin määrät) ja pakastaa syömättä jäävät.
  • Lisää täyteideoita löytyy esim. Wikipediasta.

Samankaltaiset artikkelit

  • Dippikastikkeet

    Dippikastike- ja majoneesireseptit Tässä kokoelma erilaisia omatekoisia dippikastikkeita ja maustettuja majoneeseja joita voi käyttää esim. friteerattujen ruokien, kasvisten, sipsien ym. dippailuun tai vaikka hampurilaisten, hot dogien tai kebablihan lisukkeena.

  • Gyros liha

    Kreikkalainen Gyros liha -resepti Gyros on döner-kebabin tapaan, pyörivässä pystyvartaassa kypsennettyä lihaa, josta vuollaan rapeaa pintakerrosta sitä mukaa kun se kypsyy. Toisin kuin suomen pikaruokaloista tuttu jauhelihakebab, tämä kreikkalainen herkku valmistetaan kokolihasta, yleensä possusta tai kanasta. Mättömestarin ohjeella, mehukkaan ja rapean gyros lihan valmistus onnistuu kotiuunissa. Tässä ohjeessa käytämme possun lihaa mutta reseptin lopusta löydät…

  • Caramel Macchiato

    Starbucksin Caramel Macchiato kahvijuoman resepti Tämä resepti on yritys kopioida Starbucksin herkullinen espressosta, maidosta ja makusiirapeista koostuva Caramel Macchiato kahvijuoma. Huom! Reseptin toteutus vaatii sokerin sulattamista jossa on syytä olla varovainen.

  • Joulukinkku

    Ylikypsä joulukinkku Tällä paisto-ohjeella syntyy ”ylikypsä” joulukinkku joka on sisältä lähes harmahtava ja mureneva. Varmasti tämä ei ole kaikkien mieleen ja punertavammasta/kiinteämmästä kinkusta pitävän kannattaa etsiä ohjetta muualta. Murean koostumuksen kustannuksella menetetään hieman mehevyyttä mutta sitähän voi korvata lisukkeilla. Kuten suurin osa Mättömestarin muistakin liharuoista, joulukinkkukin tehdään pidemmän kaavan mukaan. Paistoaikaa kannattaa varata 4-5 tuntia /…

  • Corn Dogs (Maissinakit)

    Corn Dogs eli Amerikkalaiset maissinakit Corn Dog on tikun päässä tarjoiltava, maissipohjaisella taikinalla kuorrutettu ja uppopaistettu nakki. Tämä Suomessa melko harvinainen herkku on Amerikassa tavallinen pikkupurtava erilaisissa tapahtumissa ja markkinoilla. Niitä myydään myös katuruokana sekä pakasteena marketeissa. Amerikkaan asti tätäkään erikoisuutta ei tarvitse lähteä kokeilemaan sillä valmistus kotona on varsin helppoa. Tähän ohjeeseen suosittelen poikkeuksellisesti…

4.14 from 22 votes (22 ratings without comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu