Etusivu » Maailman Erikoisimmat » Maailman erikoisimmat (Osa 2): Japanilaiset KitKatit
Läjä Japanilaisia KitKatteja

Japanilaiset KitKat -patukat

Alunperin Englannissa luotu ja myöhemmin Nestlen maailmanlaajuisesti levittämä KitKat on varmasti kaikille tuttu makeinen. Suomessa ja muuallakin suosituin KitKat on edelleen alkuperäinen, maitosuklaalla kuorrutettu keksi. Muutama erikoisversiokin on suomessa nähty mutta tiesitkö että maailmalla makuja on kymmeniä, ellei jopa lähemmäs sata erilaista?

Kaikkein erikoisimmat maut löytyvät Japanista jossa jopa eri prefektuureilla (maakunnilla) on omia makuvariaatioitaan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi juustokakku-, rommirusina-, wasabi-, tee-, sake tai Okinawa-prefektuurin erikoisuus, punainen paputahna KitKat? Mättömestarilla kiinnostusta oli senverran että näitä oli pakko päästä kokeilemaan.

Japanilaisia KitKat-makuja ei virallisesti myydä maan ulkopuolella mutta maistiaisia on silti melko helppo saada käsiinsä eikä paikanpäälle tarvitse edes itse lähteä. Mättömestari tilasi kattavan 24. maun lajitelman eBay-nettihuutokaupasta. Näin kattavaa lajitelmaa ei tietääkseni myydä valmiina vaan sen on paikallinen yksityishenkilö koonnut ja laittanut myyntiin nettihuutokauppaan. Alla olevasta linkistä näet kaikki eBaystä löytyvät, Japanilaiset KitKat-lajitelmat.

Japanilaiset KitKatit eBay.com nettihuutokaupassa

Mitä ihmettä nyt taas Japani?

Japanissa KitKatit myydään yleensä länsimaista poiketen joko pahvirasiaan tai pussiin pakattuna. Yksittäisen patukan koko on huomattavasti pienempi kuin täällä. Myös koostumus on maistelijan mielestä hieman erilainen. Keksi tuntuu ja maistuu tutulta mutta Japanilaisissa kuorrute on hieman pehmeämpi ja suussasulavampi kuin perinteinen maitosuklaa.

Tällä lyhyt arvio ja kuvat kaikista maistetuista variaatioista. Suomennoksissa saattaa olla virheitä sillä paketissa ei aina ollut sanaakaan Englantia ja joskus ei kuvaakaan.

Kuusi erilaista KitKat erikoismakua
Vaniljajäätelöltä maidtuva Japanilainen KitKat

Vaniljajäätelö: Voimakas mutta keinotekoinen tuoksu, täyteläinen vaniljan maku mutta valitettavasti täyteläisyys menee vähän ”pilaantuneen maidon” puolelle.

Kobe vanukas: Tämä maistuu pääasiassa paahdetulle sokerille. Ehkä hieman liian paahdetulle, lähes palaneelle.

Mansikka-juustokakku: Makea mansikka on tässä todella hento. Sivussa on mieto kypsennetyn juuston maku. Päämaku tulee siis keksistä. Tästä huolimatta erittäin hyvä yhdistelmä vaikka onkin miedon makuinen.

Maitosuklaa: Ulkomuistista tämä maistuu täsmälleen samalta kuin suomessa myytävä, tavallinen KitKat. Ainoastaan maitosuklaa on hieman pehmeämpää.

Juustokakku: Nettihaun perusteella tämän KitKatin pakkauksessa on itseasiassa ohjeet patukan paahtamiseen jolloin siitä tulee paistettu juustokakku. Koska patukoita oli vain yksi niin emme tätä kuitenkaan kokeilleet.

Ilman paahtamista maku on todella pehmeä ja täyteläinen. Kuorrute maistuu makealle ja aavistuksen sitruunaiselle tuorejuustolle.

Valkosuklaa: Erittäin makea, pehmeä valkosuklaakuorrutus. Hyvää mutta tässä seurassa tylsää.

Toiset kuusi KitKat erikoismakua

Rommi-rusina: Tämä on testaajan yksi suosikki-jäätelömauista joten odotukset olivat korkealla. Patukassa on selvä makean rommin maku, rusinaa ei valitettavasti niinkään. Mielenkiintoinen yhdistelmä silti ja maistuisi uudestaankin.

Amaou mansikka: Amaou on vain tietyssä osaa Japania (Fukuoka) kasvatettava mansikkalajike. Patukka maistuu melko kirpeälle ja luonnolliselle mansikalle. Testatuista mansikka-Kitkateista paras.

Vihreä tee: Maistuu selvästi teelle mutta sen enempää makua on vaikea kuvailla koska testaaja ei juo normaalisti teetä. Kuorrute ei ole niin makeaa kuin useimmissa tässä testatuissa patukoissa.

Violetti peruna: Hienoa pastelliväristä ulkonäköä lukuunottamatta yksi etukäteen erikoisimmista mauista osoittautui kuitenkin yhdeksi tylsimmistä. Patukasta on vaikea erottaa muuta kuin erittäin makeaa valkosuklaata.

Tumma suklaa: Kuorrutettu miellyttävän pehmeän makuisella tummalla suklaalla. Ei liian kitkerää siis edes maitosuklaan ystävälle.

Tochiotome mansikka: Tochiotome on toinen suosittu mansikka-lajike Japanissa. Patukassa on voimakas karkkimansikan tuoksu ja maku. Maku on jopa niin täyteläinen että se muistuttaa mansikkajäätelöä. Vaikea sanoa onko maulla mitään tekemistä Tochiotome-mansikoiden kanssa mutta maistuva patukka silti.

Kuusi erilaista KitKat makua Japanista
Matcha teeltä maistuva Japanilainen KitKat

Matcha tee: Matcha on Japanilaista, hienoksi jauhettua teetä. Sitä käytetään usein myös mausteena esimerkiksi jälkiruoissa.

Matcha-KitKat maistuu testaajan mielestä hieman liian miedolta Matcha-teehen verrattuna. Maku on enemmänkin sekoitus matchaa ja tavallista pussiteetä. Maku toimii kuitenkin yllättävän hyvin karkkipatukassa

Maitosuklaa: ”KitKat for Cafe” on itseasiassa First Kitchen -pikaruokaketjun käyttöön uudelleenpaketoitu normaali maitosuklaa-KitKat. Se myydään ravintolassa leivoksena jossa patukka on kermavaahdon ja raastetun appelsiininkuoren kanssa höystettynä pullan välissä.

Japanilainen chili: Chilin ja suklaan yhdistelmä ei ole mikään uusi keksintö ja se on löytänyt tiensä myös Kitkat -patukkaan. Tässä maistuu ensin normaali tumma suklaa ja sen jälkeen mieto pippurinen maku jälkipoltteena.

Kultainen sitrus: Tässä maistuu todella voimakkaasti keinotekoinen sitrus. Varmasti raikkain ja kirpein testatuista patukoista mutta ei välttämättä aivan testaajan mieleen.

Punainen papu -leivos: Ei maistu juuri muulta kuin maitosuklaalta.

Wasabi: Wasabi on sushiruokaloista tuttua, maustekrassista (jos aitoa Wasabia) raastettua vihertävää ja polttelevaa tahnaa. KitKat patukassa polte on lähes kokonaan poissa ja maku on miedohko mutta Wasabi on silti helposti tunnistettavissa. Yllättävän hyvää tämäkin vaikka ensialkuun yhdistelmä kuulosti päättömältä.

Kusi Japanin KitKat makua
Pääsiäisen erikoisversio

Omenapiirakka-porkkana: Kuten kuvasta voi päätellä, tämä maku oli myynnissä pääsiäisen aikaan. Myös patukan muoto ja kuviointi on hieman normaalista poikkeava.

Luvatuista mauista testaaja onnistui löytämään vain voimakkaan ja raikkaan omenan. Piirakka ja porkkana ovat tunnistamattoman mietoja. Erittäin hyvä maku silti.

Shinshu omena: Paketista paljastui yllättäen maitosuklaakuorrutettu keksi. Muut hedelmämaut ovat olleet valkosuklaapohjaisia. Omena erottuu kuitenkin selvästi maitosuklaan joukosta. Valitettavasti omenan maku on kuitenkin melko keinotekoinen tai jopa kemikaalimainen.

Sakura Matcha: Tämä patukka maistuu kyllä hyvälle mutta kovin teemäinen maku ei ole tai ei ainakaan muistuta mitään teetä jota testaaja olisi maistanut.

Uji Matcha: Tässä on kaikkein voimakkain Matchan maku ja sopiva makeus. Paras siis jos Matcha-teestä ylipäätään pitää. Jos et pidä niin miedommat variaatiot saattavat maistua paremmin.

Punainen papu: Tätäkin makua on hyvin vaikea kuvailla. Päämaku on selvästi maitosuklaa mutta se maistuu siltä kuin valmistuksessa olisi mennyt jotain pieleen. Paputahnan maku on kyllä tuttu mutta tästä ei pysty mitään samaa löytämään.

Paahdettu Hojicha tee: Testaaja ei ole kyseistä teetä tai edes mitään paahdettua teetä maistanut mutta patukka maistuu kyllä selvästi teeltä ja paahteiselta (eli aavistuksen savuiselta) sellaiselta.

Hinta ja mistä voi hankkia?

Jos haluat itse näitä erikoisuuksia maistaa niin sinulla on muutama eri vaihtoehto. Helpoin tapa saada kerralla useita eri makuja kokeiltavaksi kohtuuhintaan on kääntyä nettihuutokauppa eBay:n puoleen. Sivuilta löytyy satoja erilaisia Japanilaisten yksityishenkilöiden kokoamia lajitelmia ja suurin osa on tilattavissa myös Suomeen. Halvimmillaan yhden pienen patukan hinnaksi tulee hieman alle euron. Et tarvitse tilaamiseen muuta kuin eBay-tilin ja maksukortin tai Paypal-tilin. Pääset selaamaan valikoimaa alla olevasta linkistä

Osta erikoisia KitKat-makuja eBaystä

Toinen hyvä vaihtoehto on tilata patukat Japanilaisiin herkkuihin erikoistuneesta nettikaupasta. Tällöin joudut yleensä kuitenkin tilaamaan useamman kappaleen samaa makua jolloin isommalle lajitelmalle tulee nopeasti hintaa. Makuvalikoimakaan ei nettikaupoissa ole niin hyvä. Suomeen toimittavista nettikaupoista mainittakoon esimerkiksi Japancentre.com, Amazon.de ja Amazon.co.uk. Lisää löytyy hakukoneilla esimerkiksi ”buy japanese kitkat” haulla.

Yhteenveto

Japanilaiset KitKat-maut olivat kokonaisuutena positiivinen yllätys. Suosikkeina jäivät mieleen  rommirusina, Wasabi ja Matcha. Myös hedelmämaut olivat pääosin erittäin hyviä mutta eivät niin erikoisia. Juustokakkuvariaatiotakin voisi tilata lisää jotta pääsee kokeilemaan sen paahtamista.

Vaikka suurin osa mauista kuulosti etukäteen melko kummallisilta ja joukkoon lopulta mahtuikin muutamia hieman liian erikoista tai muuten vaisuja variaatiota niin suosittelen silti kokeilemaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *