Etusivu » Superfood » Superfoodit (Osa 1) – Goji-marjat

Goji-marjoja

Superfoodit (Osa 1)

Goji marja

Ostopaikka:http://www.iherb.com/
Valmistaja:Dragon Herbs
Pakkauskoko:227g pussi
Hinta ostohetkellä:11,03€ (48,59€/kg)

Goji-marjat tai suomalaisittain Susimarjat (Wolfberries) ovat kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) tai Pussillinen Goji-marjojaaitapukinpensaan (Lycium barbarum) pieniä, kirkkaan oransseja marjoja. Goji-marjoilla on pitkä historia ravintona ja lääkinnällisinä kasveina Itä-Aasiassa. Luonnonvaraisena marjoja kasvaa korkealla Himalaja-vuoriston rinteillä Tiibetissä. Nykyään marjoja viljellään ympäri maailman mutta suurin osa myyntiin tulevasta sadosta on kasvatettu Kiinassa ja Mongoliassa.

Kun Superfoodien tulo todenteolla käynnistyi muutamia vuosia sitten, oli Goji-marjat lähes aina ensimmäisenä mainittujen joukossa ja se on todennäköisesti edelleen myydyin Superfood. Marjoja voi nauttia tuoreena, kypsennettynä tai kuivattuna. Niitä on myös jatkojalostettu erilaisiksi tuotteiksi kuten yrttitee, mehu tai viini.

Miksi Goji-marjat ovat superruokaa?

Tähän pieneen oranssinpunertavaan marjaan on pakattu runsaasti antioksidantteja kuten karotenoideja ja flavonoideja. Sen tiedetään sisältävän myös 21 hivenainetta, A-, B, C- ja E-vitamiineja sekä 18 aminohappoa. Joidenkin tutkimusten mukaan marjoissa on esimerkiksi C-vitamiinia painoon suhteutettuna enemmän kuin missään muussa tunnetussa raaka-aineessa. Rautaa marjat sisältävät enemmän kuin esimerkiksi pinaatti. Lisäksi marjan painosta jopa 10-14% on proteiinia. Luvut tosin vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä miten marja on käsitelty (kuiva/tuore) ja kuka arvot on tutkituttanut.

Marjan ominaisuuksien vuoksi sille on asetettu suositeltu päiväannos. Marjoja voi popsia hyvin mielin 10-35g vuorokaudessa.

Terveysvaikutukset

Aasiassa Goji-marjaa pidetään yleisesti salaisuutena pitkään ikään. Aikojen kuluessa marjoja on käytetty myös monien yleisten terveysongelmien kuten diabeteksen, korkean verenpaineen, kuumeen ja näköön liittyvien ongelmien hoitoon. Näille väitteille ei kuitenkaan ole vahvaa tieteellistä näyttöä.

Kun terveysvaikutuksia on varsinaisesti tutkittu niin joissain tutkimuksissa positiivisiksi vaikutuksiksi on havaittu mm. painonpudotus, hyvinvoinnin tunne, tyyneyden tunne, parempi urheilullinen suorituskyky ja parempi unen laatu. Nämäkin tutkimukset olivat tosin vain alustavia ja niiden vahvistamiseksi tulokset pitäisi pystyä valvotusti toistamaan.

Joka tapauksessa kaikki syötäväksi kelpaavat marjat ovat terveellisiä ja edistävät hyvinvointia. Pelkästään Goji-marjan kemiallisesta koostumuksesta ja ravintosisällöstä voisi päätellä että se on yksi maailman ”tehokkaimmista” marjoista vaikka tarkkaa tutkimustietoa ei olekaan.

Negatiivisina vaikutuksina Goji-marjat saattavat häiritä verenohennukseen, diabetekseen ja verenpaineen alennukseen tarkoitettujen lääkkeiden toimintaa. Jos käytät tämänkaltaisia lääkkeitä niin puhu lääkärisi kanssa ennen marjojen nauttimista.

Netistä löytyi myös kertomuksia tapauksista joissa Goji-marjojen nauttiminen on aiheuttanut mm. voimakkaita vatsavaivoja. Vaikka näissä tapauksissa olisikin nautittu marjoja yli suositellun määrän niin todennäköisempi syy oireille on ollut marjojen sisältämät torjunta- ja lannoiteaineet. Tullin testeissä Suomeen tuoduista Goji-marjoista on usein löydetty yli raja-arvojen olevia kemikaalimääriä. Tästä syystä kannattaakin aina ostaa vain tunnettujen ja hyvämaineisten brändien Goji-tuotteita jolloin marjat on mitä todennäköisimmin tutkittu kemikaalimäärien osalta ennen myyntiin panoa.

Mielenkiintoisena nippelitietona: Goji-marjojen nauttiminen on sallittua ainoana marjana hiilihydraatteja ja rasvaa välttävässä Dukan-dieetissä.

Kokeiltava tuote

Mättömestarin testiin valikoitui Dragon Herbs:n pakkaamat Heaven Mountain Goji Berries -marjat. Kyseessä on iHerbin myydyin ja parhaiten arvosteltu Goji-marjatuote. Marjat on pakkauksen mukaan Tummanpunertavia, meheviä ja kiiltäviä Gojimarjojakuivattu auringossa ja muutenkin kasvatettu 100% luonnonmukaisesti ilman lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä. Ainesosaluettelosta löytyy tasan yksi ainesosa (gojimarja) joten edes lisämakeutusta ei ole käytetty. Säilytystä helpottaa uudelleensuljettava pakkaus.

Marjat ovat rakenteeltaan tahmeita, pehmeitä ja kosteita mutta purtaessa hieman rakeisia. Tämä on ilmeisesti ominaista Goji-marjoille. Rakenteesta johtuen marjat tarttuvat pakkauksessa toisiinsa suuriksi klimpeiksi mutta lähtevät kyllä ehjänä irti toisistaan.

Makua voisi kuvailla rusinan ja kuivatun karpalon sekoitukseksi. Maku ei siis ole mitenkään maailmaa mullistava mutta mielellään marjoja syö kuitenkin.

Oheisesta kuvasta näet tuotteen ravintoarvot.

Lähikuva Dragon Herbs Goji Berries pakkauksestaPakkauksen takaosan esittelytekstitGoji- eli susimarjojen ravintoarvot pakkauksen takaa

Mistä voi hankkia?

Goji-marjoja voi nykyään ostaa hyvinvarustetuista terveystuotekaupoista ja satunnaisesti jopa päivittäistavarakaupoista. Paras ja edullisin valikoima löytyy kuitenkin netistä josta marjoja voi ostaa kuivattuna, jauheena tai mehuna.

Suomalaisista nettikaupoista Goji-tuotteita myyvät ainakin Luontaispörssi, FitnesstukkuHyvinvoinnin.fi ja FitnessFirst. Mättömestari tilasi siis omansa Amerikkalaisesta iHerb-nettikaupasta.

Kuivattujen, kokonaisten Goji-marjojen hinta vaihtelee paljonkin, alle 50€ kilohintaa voidaan pitää kohtuullisena mutta tuotteen laatua on vaikea arvioida ennen ostoa. Hyvälaatuiset kuivatut Goji-marjat ovat tummanpunertavia, tuntuvat melko pehmeältä ja näyttävät kosteilta.

Goji-marjoja voi myös kasvattaa itse jolloin pääset parhaassa tapauksessa nauttimaan marjoja tuoreena. Kasvatus ei ole sen kummenpaa kuin minkä tahansa kasvin. Tarvitset vain siemeniä (tai taimenen jos saatavilla), kasvatuslampun (kasvi tarvitsee vuoden ympäri ainakin 6 tuntia auringonvaloa vuorokaudessa), ravinteikasta multaa ja ruukun. Ensimmäiseen marjasatoon saattaa kulua kahdesta kolmeen vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *