Etusivu » Maailman Kalleimmat » Maailman kalleimmat (Osa 1) – Manuka Hunaja

Kukka josta mehiläiset keräävät Manuka-hunajaa

Maailman kalleimmat (Osa 1)

Manuka Hunaja

Ostopaikka:iHerb.com
Valmistaja:Manuka Health New Zealand Ltd
Pakkauskoko:250g
Hinta ostohetkellä:$57,25 (n. 52€)
Kilohinta:$229 (n. 209€)

Manuka hunaja on ns. monofloral hunaja eli mehiläiset ovat keränneet sen pääasiassa yhden kasvilajin kukista. Manuka hunajaa saadaan mānuka-pensaan (Leptospermum Scoparium)  medestä joita kasvaa villinä Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Vaikka kiistattomia todisteita positiivisesta vaikutuksesta mainittuihin oireisiin ei olekaan niin sitä myydään usein mm. haavojen ja tulehdusten parantamiseen, vatsaongelmiin, suolistosairauksiin sekä erilaisten iho-ongelmien kuten aknen hoitoon.

Hunajahyrrä jossa Manuka hunajaaTerveysväitteet perustuvat Manuka-hunajan antibakteerisiin vaikutuksiin jotka luokitellaan UMF-arvolla (Unique Manuka Factor) tai MGO-arvolla (Methylglyoxal). UMF-arvo on yleisemmin käytetty merkintä ja sitä voivat käyttää vain lisensoidut jälleenmyyjät. UMF-arvo määritellään vertaamalla hunajan antibakteerista tehoa verrattuna Fenoliin eli tunnettuun desinfiointiaineeseen. Manuka Health New Zealand Ltd:n rekisteröimä ja yksinomaisesti käyttämä MGO-arvo taas kertoo montako milligrammaa metyyliglyoksaalia eli aktiivista ainesosaa on kilossa hunajaa. Mitä korkeampi MGO-arvo, sitä enemmän hunajassa on antibakteerista toimintaa. Luvut ovat käytännössä suoraan verrattavissa toisiinsa: UMF 5+ = MGO 83-250, UMF 10+ = MGO 263 – 400, UMF 15+ MGO 514 – 550 ja UMF 20+ = MGO 829.

Miksi hinta on niin kallis?

Hunajaa voidaan myydä laillisesti Manuka-hunajana vain kun yli 70% sen siitepölysisällöstä on peräisin Leptospermum Scoparium -pensaasta. Koska tätä kasvia kasvaa luonnostaan vain Uudessa-Seelannissa ja joissain osissa Australiaa ja se kukkii vain lyhyen aikaa, tuotentokapasiteetti on rajattu. Halutun tuotteesta tekee siis sen väitetyt terveysvaikutukset ja korkea hinta taas selittyy yksinkertaisesti sillä että tuotetta ei pystytä valmistamaan kysyntää vastaavaa määrää.

Suomessa (nettikaupoissa) Manuka-hunajan kilohinta asettuu 100 – 250€ välimaastoon riippuen tuotteen antibakteerisesta tehosta. Normaalin hunajan kilohinta on n. 10€.

Maailman kallein hunaja?

Huikeasta hinnastaan huolimatta Manuka-hunaja ei ole läheskään maailman kalleinta. Tämä titteli kuuluu Elvish-hunajalle jota kerätään 1800 metriä syvästä luolasta Turkissa. Hunajaa myydään tällä hetkellä huikeaan n. 6200 euron ($6800) kilohintaan. Jos tämä kuulostaa hurjalta niin ensimmäisenä myyntiin tulleen Elvish-hunajakilon myyntihinta nousi vielä moninkertaiseksi eli 45000€:n. Mehiläishoitaja Gunay Gunduz:n mukaan mineraalipitoinen luola parantaa hunajan laatua ja luolan lähialueen maastossa on paljon lääkinnällisiä kasveja joista mehiläiset keräävät mettä joten hinta on oikeutettu.

Elvish-hunajaa emme voineet hankkia maisteltavaksi ilmiselvistä syistä.

Miten tunnistaa aito Manuka hunaja?

Aitoa Manuka-hunajaa valmistetaan Uudessa-Seelannissa vuosittain vain alle 2000 tonnia. Maailmalla kuitenkin myydään vuosittain jopa 10000 tonnia tuotteita joiden väitetään olevan aitoa tavaraa. Vain joka viides myyty tuote on siis oikeasti sitä mitä purkissa luvataan eivätkä  purkin tekstit vielä takaa aitoutta.

Ensikertalaisen on mahdoton tunnistaa aitoa Manuka-hunajaa sillä vaikka maku ja väri ovatkin normaalista hunajasta poikkeavia niin näitä ei ole kovinkaan vaikea keinotekoisesti imitoida. Kannattaakin siis suunnata ostoksille hyvämaineiseen verkko- tai kivijalkaliikkeeseen ja valita ostoskoriin tunnetun valmistajan tuote jolloin purkin sisällöstä voi olla kohtalaisen varma.

Maistettava tuote

Mättömestari päätti pelata varman päälle ja tilasi Manuka Health New Zealand Ltd:n pakkaaman hunajan maailman suurimmasta luontaistuote-verkkokaupasta eli iHerbistä. Makutestiin valittiin korkeimman MGO-arvon omaava hunaja eli Manuka Health MGO 550 Manuka Honey. Tämä vastaa teholtaan UMF 15+ tuotteita.

250g Purnukka maksoi 57,25 dollaria eli ostohetkellä n. 52 euroa + n. 5€ toimituskulut. Kilohinnaksi tälle superhunajalle muodostuu siis hulppeat 209 euroa. Tilaukseen tuli lisäksi n. 5€ postikuluja ja paketti saapui Amerikasta parissa viikossa.

250g purkki Manuka hunajaaValmistajan kuvausRavintoarvot pakkauksen kyljessäManuka Health hunajaa lähikuvassa

Makukokemuksia

Lähikuvassa hunajan sileä rakenne ja kaunis väri näkyvät hyvinHealth New Zealand Ltd:n Manuka hunaja on syvän kullankeltaista ja se on koostumukseltaan samettisen sileää. Hunaja on huoneenlämmössä juoksevaa mutta niin jäykkää että annostelu on helppoa. Hunaja tuoksuu melko erikoiselta kukkien ja tupakanlehden yhdistelmältä.

Manuka-hunaja maistuu selvästi hunajalta mutta siinä on todella voimakas ja täyteläinen kukkainen aromi. Manuka on maultaan ehkä myös hieman vähemmän makeaa kuin tavallinen hunaja ja siinä on mineraalimaisia ja jopa happamia vivahteita.

Terveysvaikutuksista emme voi sanoa muuta kuin että satunnaisesti nautittuna mitään muutoksia missään ei havaittu. Emme siis varsinaisesti edes yrittäneet tätä osa-aluetta testata.

Kannattaako kokeilla?

Maailman-kalleimmat juttusarjassa ei jaeta varsinaisia pisteitä vaan tuotteesta arvioidaan onko se jollain tapaa hintansa arvoista.

Manuka-hunaja oli kokemuksena mielenkiintoinen mutta sen maku ei lopulta ollut niin erikoinen tai erinomainen että pelkästä makukokemuksesta voisi suositella maksamaan siitä pyydetyn hinnan.

Jos olet kiinnostunut luonnomukaisesta lääkityksestä niin Manuka-hunajan terveysvaikutuksille on olemassa uskottavia perusteluita. Aiheesta lisää esim. tällä (englanninkielisellä) videolla jossa TV:stä tuttu Dr. Oz puhuu Manuka hunajan terveysvaikutuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *