Sisälämpötila muistilista

Lihan sisälämpötilat

Kypsennettävän lihan ja kalan sisälämpötila on tärkeä saada mahdollisimman tarkasti oikeanlaiseksi. Liian raakaa lihaa voi olla vaarallista syödä siinä mahdollisesti elävien bakteerien tai loisten vuoksi ja liian kypsä liha taas on useimmiten kuivaa ja sitkeää. Sisälämpötila on helpoin mitata digitaalisella lämpömittarilla jossa on pitkä ja terävä anturikärki. Sisälämpötila mitataan aina lihan paksuimmasta kohdasta mutta ei luun kohdalta. Muista mitattaessa että varsinkin suuren lihanpalan sisälämpö nousee vielä asteen pari sen jälkeen kun kuumennus lopetetaan. Lihan kypsennys kannattaa pääsääntöisesti aloittaa kun lihaa on palan koosta riippuen pidetty huoneenlämmössä 0.5 (ohut pihvi) – 4 tuntia (kookas joulukinkku).

Porsaanliha

Ruokavirasto suosittelee porsaanlihan kypsentämistä aina vähintään 70ºC asteeseen jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat varmasti. Aiemmin on suositeltu lihan pakastamista loisten tuhoamiseksi mutta tämä keino ei enää tepsi sillä suomessakin esiintyy pakkasta kestävää loislajia.

Kyljykset, paistit, ribsit ja sisäfilee

71 astetta = kypsä/well done

85 astetta = hajoavan murea (hitaasti kypsennetty liha, esim. pulled pork tai joulukinkku)

Punainen liha

Punaisen lihan (nauta, lammas, poro, hirvi) voi halutessaan jättää hyvinkin raa’aksi. Varmista vain että se on oikeasti kokolihaa eli että sitä ei ole esimerkiksi mekaanisesti mureutettu. Hyvälaatuisesta tai itse jauhetusta naudanlihasta tehdyn jauhelihapihvin voi jättää puoliraa’aksi mutta teollisella (suojakaasuun pakatulla) jauhelihalla tämä voi olla jo riskialtista.

Kokolihapihvit, naudan- ja lampaanpaisti ja lampaankyljykset (fileepihvit kannattaa jättää valitun kypsyysasteen asteikossa alapäähän, paistit ja muut ruhonosat asteikon yläpäähän)

51 – 54 astetta = verinen/rare

60 – 63 astetta = puolikypsä/rosee/medium

70 astetta = kypsä/well done

Jauhelihapihvi

60 astetta = verinen/rare

65 astetta = puolikypsä/medium

75 astetta =  kypsä/well done

Siipikarjan sisälämpötilat

Ruokavirasto suosittelee broilerin kypsentämistä aina vähintään 75ºC asteeseen jotta mahdolliset salmonellabakteerit tuhoutuvat varmasti. Tässä kuitenkin optimaaliset sisälämpötilat.

Broilerin rintafileet

71 astetta

Broilerin koivet, siivet ja reidet

77 astetta

Kokonainen broileri

74 – 77 astetta

Ankan rintafileet

52 – 60 astetta

Luullinen kalkkunanrinta

74 astetta

Kalan sisälämpötilat

Näissä sisälämpötiloissa kala on vielä mehukasta ja sitä on turvallista nauttia. Esimerkiksi lohi neuvotaan kuitenkin joskus jättämään jopa 40 – 50 asteiseksi eli makuja on monia. Täysin kypsää kala on noin 65 – 70 asteessa mutta muista että kala kuivuu todella helposti jos sitä kuumentaa liikaa.

Lohi (ja useimmat muut kalat)

54 – 57 astetta

Taimen

57 – 60 astetta

Tonnikala

51 astetta

Leivonnan sisälämpötilat

Kyllä, paras ja varmin tapa todeta kakku, pulla tai muu leivonnainen kypsäksi on digitaalinen lämpömittari. Tämä pätee erityisesti kun olet kokeilemassa uutta reseptiä tai kypsyyttä on vaikea arvioida esim. pinnan värin mukaan. Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi nauttia myös raakana eli esim. paistetun juustokakun voi jättää alle 75 asteiseksi. Huomaa että taikinan sisälämmön saavuttaessa 100 astetta, nesteet alkavat höyrystyä ja leivonnainen alkaa kuivua.

Paistettu juustokakku (ja muut hyytyvät taikinat)

65-70 astetta

Brownie/mudcake ym.

85 astetta

Pulla (tai muu rasvaisesta hiivataikinasta tehty leivos)

88 astetta

Sokerikakku/kuivakakku ym.

99 astetta