Takaisin
+ servings
Lähikuva valmiista, ylikypsästä joulukinkusta

Joulukinkku

Arvosana 4.15, ääniä 69
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Pääruoka
Pääraaka-aine: Liha, Porsas
Annoksia: 10
Valmistelu: 10 minuuttia
Kypsennysaika: 16 tuntia
Kokonaisaika: 16 tuntia 10 minuuttia

Raaka-aineet

  • 4 kg Juhlakinkku tai Herkkukinkku luuton, nahallinen, paino tarpeen mukaan
  • 0.5 dl Dijon sinappi
  • 0.25 dl Hunaja
  • 0.5 dl Korppujauho

Valmistusohjeet

Kinkun paisto ohje

  • Jo neljänkin kilon kinkku on kätevin paistaa yön yli eli aloittele valmistus illalla. Ota kinkku huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamista. Poista muovikääre kinkun ympäriltä (älä poista verkkoa), huuhtele kinkku kylmällä vedellä ja kuivaa pinta lopuksi talouspaperilla. Tökkää jo tässä vaiheessa paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja jätä kinkku pöydälle odottelemaan. Kun paistomittari näyttää noin 10-15 astetta niin voit aloittaa paistamisen.
    Kinkku on paistovalmis kun sen sisälämpö on 10-15 astetta
  • Laita uunin alimmalle tasolle syvä uunipelti jonka pohjalla on kuumaa vettä (n. 1L). Lämmitä uuni 100 asteiseksi. Älä käytä kiertoilmaa jos vain mahdollista. Jos on pakko käyttää kiertoilmaa niin säädä lämpö 95 asteeseen.
  • Aseta kinkku paistoritilän päälle niin että nahka/rasvapuoli on ylöspäin ja työnnä uuniin. Jos kinkku ei ole symmetrinen niin laita lihaisin (paksuin) osa uunin takaseinää kohti.
  • Ota tirsat ja kinkun tuoksuun herättyäsi tarkista uunipelti ja lisää kuumaa vettä tarvittaessa. Kinkkua saa todennäköisesti paistella vielä pitkään seuraavanakin päivänä.
  • Ota uuni pois päältä kun lihan sisälämpö lopulta saavuttaa 88 astetta. Ota kinkku ulos uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä/jäähtyä n. tunnin verran.

Kinkun kuorrutus

  • Lämmitä uuni 225 asteeseen. Poista hieman jäähtyneestä kinkusta verkko sekä kamara. Koita poistaa vain nahka niin että sulamaton rasva jää kinkun pintaa. Kokonaisessa kinkussa voi näyttää että rasvaa on liikaa mutta siivutettuna se antaa palaan juuri sopivasti mehevyyttä. Verkon poisto on itseasiassa valmistuksen vaikein vaihe sillä verkko saattaa tarttua pintaan kiinni kovinkin. Liha on todella mureaa joten poista verkko varovasti jottei kinkku hajoa. Nosta kinkku lopuksi uunipellille jonka päällä on leivinpaperi.
  • Sekoita sinappi ja hunaja keskenään. Sivele kinkun pintaan paksuhko kerros sinappikuorrutetta esim. pullasudilla. Ripottele sinapin pintaan ohut kerros korppujauhoja. Kallistele uunipeltiä hieman jotta saat ripoteltua korppujauhoja myös kinkun sivuille ja levitä lopuksi leivinpaperille kerääntyneet korppujauhot kinkun alareunaan nostelemalla itse leivinpaperia eri kulmista.
  • Paista kinkkua uunipellillä, uunin keskitasolla n. 10 - 15 minuuttia tai kunnes pinta ottaa hieman väriä. 10 minuutin jälkeen kinkkua kannattaa vahtia koko ajan jottei pinta pääse kärähtämään. Leivinpaperin ei pitäisi näin lyhyessä ajassa syttyä mutta varmista kuitenkin ettei se koske uunin reunoihin.
  • Jos mahdollista niin laita kinkku kuorrutuksen jälkeen ulos jäähtymään ja siivuta tarjolle kylmänä.

Reseptissä huomioitavaa

  • Älä kaada uunipellille kertynyttä rasvalientä viemäriin. Kerää se suppilon avulla vaikka tyhjään juomapulloon ja heitä roskiin.
  • Paistomittarin toimivuus on hyvä testata joka joulu. Upota anturin kärki kiehuvaan veteen. Mittarin pitäisi näyttää n. 100ºC.
  • Kinkun paino vaikuttaa kaikkeen. Ohjetta voi noudattaa tarkalleen kun kinkku painaa raakana n. 4 kiloa. Jos kinkku on suurempi niin ota se pidemmäksi aikaa huoneenlämpöön ennen paistamista ja varaa pidempi paistoaika sekä enemmän kuorruteraaka-aineita tai päinvastoin jos pienempi.