Takaisin
+ servings
Uunituore pataleipä leikattuna

Helppo pataleipä

Leipurin prosentit ovat: kosteus 80%, hiiva 0.3% (tuorehiivana n. 0.8%) ja suola 1.8%
Arvosana 4.38, ääniä 8
Tulosta Jaa Facebookissa
Pääraaka-aine: Vilja
Annoksia: 10
Valmistelu: 5 minuuttia
Kypsennysaika: 45 minuuttia
Kohotus: 12 tuntia
Kokonaisaika: 12 tuntia 50 minuuttia

Raaka-aineet

  • 500 g Vehnäjauho tai muu vehnäpohjainen jauhosekoitus
  • 9 g Suola n. 1.5tl
  • 1.5 g Kuivahiiva n. 0.5tl
  • 400 g Vesi kylmä, miel suodatettu

Valmistusohjeet

  • Punnitse vesi kulhoon. Vettä ei tarvitse lämmittää "hiivalle sopivaksi". Käytä kylmää tai huoneenlämpöistä vettä.
  • Punnitse mukaan suola ja hiiva. Sekoita kunnes ne liukenevat.
  • Punnitse mukaan jauhot. Voit kaataa kaikki jauhot kerralla. Kuvauspäivänä jauhona käytettiin Sunnuntain Kauraista Sämpyläjauhoa.
  • Sekoita taikinaa sormin tai haarukalla vain sen verran että jauhot näyttävät kauttaaltaan kosteilta ja jauhopaakut tasoittuvat (n. 20sek).
    Nopeasti sekoitettu pataleipätaikina näyttää epäilyttävältä mutta toimii
  • Peitä kulho muovikelmulla ja tiivistä tarvittaessa kumilenkillä. Anna taikinan seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
    Hiiva toimii vaikka käytetään kylmää vettä
  • Pitkän kohotuksen jälkeen, lämmitä tyhjää pataa 225-asteisessa uunissa n. 30minuuttia. Ota tämän jälkeen pata ulos uunista ja poista kansi. KÄSITTELE KUUMAA PATAA VAROEN! Taikina ei tartu pataan kun pata on esilämmitetty kunnolla eli ÄLÄ voitele sitä mitenkään.
  • Irrottele taikina käsin kulhon reunoista. Koita tiputtaa taikina keskelle pataa mahdollisimman yhtenäisenä möykkynä. Ripottele päälle hiukan jauhoja jos haluat leipään leipomomaisen pinnan. Sulje padan kansi ja paista 30 minuuttia 225 asteessa.
  • Poista padan kansi ja paista vielä 15 minuuttia. Leipä on uunissa yhteensä siis 45 minuuttia.
  • Jos haluat leipään pehmeän kuoren niin säilytä sitä jäähtymisen jälkeen tiiviissä muovipussissa. Jos haluat rapean kuoren niin säilytä leipää paperipussissa tai leipälaatikossa.

Reseptissä huomioitavaa

  • Pitkä nostatus (käymisprosessi) ja tavallista kosteampi taikina tekevät leivästä erityisen ilmavan ja maukkaan. Padassa paistaminen helpottaa valmistusta ja auttaa muodostamaan leipomomaisen kuoren koko leivän ympärille.
  • Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä pullotettua vettä ja mahdollisimman tuoreita luomujauhoja.
  • Reseptiä on erittäin helppo muokata mieleisekseen. Jauhot voi vaihtaa oikeastaan mihin tahansa kaupan leipä/sämpyläjauhoon kunhan siinä on suurin osa vehnäjauhoa
  • Taikinan joukkoon voi halutessaan lisätä esimerkiksi kaurahiutaleita, erilaisia siemeniä tai kuivattuja yrttejä.