Pulled Pork
Annoksia Valmistelu
6 20minuuttia
Kypsennys Passiivinen
8tuntia 12tuntia
Annoksia Valmistelu
6 20minuuttia
Kypsennys Passiivinen
8tuntia 12tuntia
Raaka-aineet
Liha ja kuivamaustemarinadi
Valmistusohjeet
Kuivamaustaminen
 1. Valmista Mättömestarin kuivamausteseos ohjeen mukaan.
 2. Poista Pulled Pork liha eli valintasi mukaan joko possun kassler tai lapa pakkauksesta ja huuhdo kylmällä vedellä. Jos lihasta roikkuu irtonaisia rämmäleitä niin poista ne mutta älä poista lihassa kiinni olevaa rasvaa. Kuivaa liha lopuksi talouspaperilla.
 3. Hiero lihan pintaan ohut kerros rypsiöljyä. Rypsiöljyn tilalla voi käyttää myös BBQ-kastiketta tai sinappia, pääasia on että lihan pinta saadaa aavistuksen kosteaksi.
 4. Ripottele päälle osa kuivamausteseoksesta ja hiero/painele se käsin kunnolla kiinni lihan pintaan. Käännä lihanpalaa ja toista kunnes koko pala on kauttaaltaan mausteseoksen peitossa. JOS mausteseosta jää yli niin ota se talteen ja sekoita mukaan myöhemmin valmistettavaan injektioliemeen.
 5. Laita liha pakastuspussiin, purista ilma ulos ja sulje tiiviisti. Mikä tahansa muukin suljettava pussi käy. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään yön yli.
Mausteliemen injektointi
 1. Seuraavan päivän aamuna (jos tähtäät että liha on valmista illallisella), ota liha ja omenamehu huoneenlämpöön ainakin tunti ennen kypsennyksen aloittamista
 2. Sekoita yhteen injektioliemen ainesosat eli omenatuoremehu, Worchestershire-kastike, suola, sokeri ja nestemäinen savu (sekä mahdollinen ylijäämä kuivamausteseoksesta). Sekoittele kunnes sokeri- ja suolakiteet ovat liuenneet.
 3. Poista liha pussista ja aseta se kevyesti öljyttyyn, reunalliseen uunivuokaan. Piikitä mausteliemi eri puolille lihaa ruiskun avulla. Aseta neula lihan sisään pienessä kulmassa noin lihan puoliväliin asti työntäen. Annostele lientä noin 10ml jokaiseen pistokohtaan ja paina pistokohta umpeen sormella samalla kun vedät piikin ulos. Ei haittaa jos lientä valuu joistain kohdista ulos. Jatka kunnes mausteliemi loppuu tai jos tuntuu että lihan sisään ei saa enempää lientä niin kaada loput vuoan pohjalle.
 4. Laita uuni lämpiämään 110 asteeseen. Jos vain mahdollista niin ÄLÄ käytä kiertoilmaa. Käännä liha niin että rasvaisin puoli on ylöspäin ja tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari.
Paisto
 1. Paista lihaa 110-asteisessa uunissa kunnes sisälämpömittari näyttää 89 astetta. Lihan pinta saa paistua erittäinkin tummaksi (kova kuori suojaa lihaa ja sisus jää meheväksi) mutta jos näyttää että se kärähtää aivan kuivaksi niin suojaa pinta foliolla. Ilman paistomittaria kypsennysajan arvioiminen on todella vaikeaa mutta pääsääntöisesti kypsennykseen menee 2 – 2½ tuntia per 0.5kg lihaa. Ilman mittaria paras tapa lienee kokeilla lihan mureutta noin kuuden tunnin jälkeen tunnin välein. Kun liha hajoaa kevyesti repimällä on se valmista.
 2. Jos mitenkään maltat niin anna lihan levätä vielä pois päältä kytketyssä uunissa n. tunnin ja tämän jälkeen huoneenlämmössä vartti.
Repiminen (Nyhtö)
 1. Kaada ensin vuoan pohjalle kertynyt liemi talteen kattilaan. Maista lientä. Liemessä saa olla reilusti makua ja suolaisuutta eli jos maku on mieto niin haihduta osa siitä keittämällä ja lisää tarvittaessa suolaa.
 2. Kun liha on levähtänyt niin on aika repiä se. Irrota ensin kimpaleesta pienempi palanen. Erottele sitten pala lihan syiden suuntaisesti ohuiksi suikaleiksi. Käytä apuna esim. kahta haarukkaa tai revi ronskisti käsin jos liha ei ole liian kuumaa. Jos lihan seassa on sulamattomia rasvaklimppejä tai kalvoja niin ne voi halutessaan nyppiä pois. Jatka kunnes koko lihanpala on pieninä suikaleina tai jos nälkä käy sietämättömäksi niin pidä välissä ruokatauko ja revi loput myöhemmin.
 3. Kaada liemi takaisin lihan joukkoon ja sekoita huolellisesti.
 4. Tarjoile Pulled Pork BBQ-kastikkeen kanssa sellaisenaan, lisäkkeenä esim. Coleslaw salaattia, riisiä, perunamuusia tai uuniperuna. Voit myös täyttää Pulled Porkilla esim. sämpylän/tortillan tai käyttää pizzan täytteenä.
Reseptissä huomioitavaa
 • Nestemäinen savu tai savuaromi (engl. Liquid Smoke) on luonnollista savua tislaamalla valmistettu mauste. Nestemäistä savua voi ostaa erittäin hyvin varustetuista ruokakaupoista tai esim. Vitacost-nettikaupasta (etsi ”Colgin Liquid Smoke”).
 • Jos sinulla ei ole mausteliemen injektoimiseen tarvittavaa isoa ruiskua niin sellaisia myydään hyvin varustetuissa ruoanlaittovälinekaupoissa ja esimerkiksi eBay-nettihuutokaupassa. Jos et halua ruiskua hankkia niin voit yksinkertaisesti kaataa injektioliemen astian pohjalle kypsennyksen ajaksi.
 • Lihan voi paistaa myös yön yli 95-100 asteessa jos sen haluaa tarjoilla seuraavan päivän lounaalla. Mitä alhaisemmassa lämpötilassa lihan malttaa kypsentää, sen mureampaa ja mehukkaampaa siitä tulee.
 • Pulled pork säilyy kuukausia pakastimessa menettämättä juurikaan makua tai rakennetta. Jääkaapissakin liha säilyy useita päiviä ellei jopa viikkoja joten sitä voi tarjota erilaisten lisukkeiden kera eri päivinä.