Pizza
Annoksia Valmistelu
1pizza 10minuuttia
Annoksia Valmistelu
1pizza 10minuuttia
Raaka-aineet
Pizzan perusta (Margherita)
Täytevaihtoehto 1: Americana
Täytevaihtoehto 2: Pepperoni
Täytevaihtoehto 3: Kebab (taitettu)
Täytevaihtoehto 4: Prosciutto
Täytevaihtoehto 5: Special Opera
Täytevaihtoehto 6: Pulled Pork
Valmistusohjeet
Pizzan kasaaminen
 1. Poista mozzarellapallo pakkauksesta ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Laita mozzarellapallo pakkaseen (leivinpaperin päällä) n. 30 minuuttia ennen pizzan paistoa. Juusto on helpompi raastaa kohmeisena ja jääkylmänä se ei myöskään tummu uunissa liian nopeasti.
 2. Täytteet tulisi valmistella niin että ne ovat heti käytettävissä kun pizzapohja on valmis. Pilko siis täytteeksi tulevat raaka-aineet valmiiksi ja raasta kohmeinen mozzarella raastimen karkeimmalla terällä. Voit halutessasi myös siivuttaa mozzarellan ohuiksi kiekoiksi.
 3. Levitä pizzapohjan päälle tomaattikastiketta mutta jätä reunoille noin sormen levyinen kaistale ilman kastiketta. Annostele desimitalla ja levitä esim. soppakauhan kuperalla puolella. Älä käytä levittämiseen veistä tai muuta työkalua jossa on teräviä kulmia jottei pizzapohjaan tule reikiä.
 4. Ripottele tomaattikastikkeen päälle mozzarellajuusto. Juustoa ei missään nimessä laiteta täytteiden päälle. Juuston pitää jäädä pehmeäksi ja venyväksi eikä ruskistua kuin hieman (nyt tehdään pizzaa eikä piirakkaa).
 5. Lisää täytteet niin että ne joiden haluat pysyvän mehevänä alimmaiseksi ja rapeutta/kypsymistä tarvitsevat päälle. Ensin siis kosteat ainekset kuten tonnikala, ananas, sienet, oliivit, kypsät katkaravut, basilika ja päällimmäiseksi rasvaiset täytteet kuten salami/pepperoni, kinkku, pekoni jne. Erona piirakkaan on myös täytteiden määrä. Kun käytät täytteitä maltillisesti niin ne kiehahtavat uunissa juuston ja kastikkeen kanssa yhtenäiseksi tuotteeksi.
Täytevaihtoehto 1: Americana
 1. Pilko palvikinkkuviipaleet n. 2cm x 2cm paloiksi. Pilko ananasrengas pieniksi paloiksi. Leikkaa sinihomejuustopalasta ohuita siivuja. Murenna sinihomejuustosiivut käsin mozzarellan päälle, lisää sitten ananakset ja lopuksi kinkku.
Täytevaihtoehto 2: Pepperoni
 1. Asettele mozzarellajuuston päälle 15 pientä pepperonisiivua.
Täytevaihtoehto 3: Kebab (taitettu)
 1. Jos pakastimesta löytyy yli jäänyttä kebablihaa niin tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Levitä kebabliha mozzarellan päälle ja kypsennä pitsa. Kun olet saanut pizzan ulos uunista niin ripottele kebab-kastiketta lihan päälle, lisää pilkottua jäävuorisalaattia ja lopuksi valkosipulimajoneesia. Taita pizza kahtia ja nauti.
Täytevaihtoehto 4: Prosciutto
 1. Halkaise kirsikkatomaatit, leikkaa kinkkusuikaleet puoliksi ja revi basilikapuskasta kymmenisen suurta lehteä. Basilikat kannattaa lisätä jopa ennen mozzarellaa sillä ne kärähtävät helposti. Lisää seuraavaksi kirsikkatomaatit leikkuupinta ylöspäin ja lopuksi kinkkusuikaleet. Kun olet kypsentänyt pizzan niin vuole pizzan päälle ohuita suikaleita esim. Parmesaani- tai Pecorino-juustoa ja pirskota oliiviöljyä. Itseasiassa voit halutessasi lisätä myös basilikan, tomaatit ja kinkun vasta pizzan kypsennyksen jälkeen jolloin kokonaisuudesta tulee hieman raikkaampi ja näyttävämpi.
Täytevaihtoehto 5: Special Opera
 1. Pilko palvikinkkuviipaleet n. 2cm x 2cm paloiksi ja valuta tonnikalapurkista vesi pois. Lisää tonnikala pieninä paloina mozzarellan päälle, sitten kinkku ja päällimmäiseksi 4-6 siivua (koosta riippuen) salamia.
Täytevaihtoehto 6: Pulled Pork
 1. Viipaloi sipuli renkaiksi ja puolita renkaat. Levitä Pulled Pork ja sipulit juuston päälle ja paista pizza. Ripottele kypsän pizzan päälle BBQ-kastike.
Reseptissä huomioitavaa
 • Tässä ehdotetut täytevaihtoehdot ovat suosittuja ja hyväksi todettuja komboja mutta täytteet voi ilman muuta valita oman maun mukaankin. Muista vain käyttää laadukkaita raaka-aineita ja kohtuudella.
 • Paras pizza syntyy kun raastat juustot (mozzarella, emmental, kermajuusto tms.) itse. Varmin ja perinteisin valinta on tuore Mozzarella (lehmänmaidosta) tai kalliimpi mutta kermaisempi Mozzarella di bufala (vesipuhvelin maidosta) jotka voi raastaa, repiä tai siivuttaa tomaattikastikkeen päälle. Hyvää tuoretta mozzarellaa valmistaa esimerkiksi Castelli. Halpamerkit kuten Pirkka ja ES ovat usein liian vetisiä pizzaan. Valmiissa raasteissa taas on lisäaineita (paakkuuntumisen estämiseksi) jotka vaikeuttavat juuston sulamista. Halvimmat kasvirasva”juustot” ja vähärasvaiset versiot eivät pizzassa toimi (tai missään muallakaan).
 • Jos tuntuu että juusto ruskistuu liian nopeasti (ennen kuin pohja on kypsä) niin kokeile käyttää jääkylmää tai kohmeista juustoa. Laita juusto pakastimeen puoleksi tunniksi ennen kuin ripottelet sen kypsennettävän pizzan päälle. Jos taas pohja kypsyy liian nopeasti niin siirrä ensi kerralla pizzakivi uunin keski- tai ylätasolle.
 • Perusjuuston lisäksi pitsaan voi lisätä erilaisia juustoja mausteeksi. Kokeile esim. kovia italialaisia juustoja (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano) lisättynä paiston jälkeen tai homejuustoja (Gorgonzola, Aura, Taleggio), fetaa, goudaa tai vaikka tuorejuustoa/ricottaa lisättynä ennen paistoa.