Etusivu » Ruokaohjeet » Mac & Cheese (Juustomakaronilaatikko)

Amerikkalainen Juustomakaronilaatikko

Mac & Cheese juustomakaronilaatikko on alunperin englantilainen keksintö mutta amerikkalaisena lohturuokana paremmin tunnettu.  Se sopii erinomaisesti esim. grilli- ja pikaruokien seuraksi mutta maistuu myös erikseen välipalana. Tällä ohjeella syntyy erityisen rapealla kuorella varustettu mutta alta super-mehevä ja todella juustoinen Macaroni & Cheese.

Lähikuva valmiista Mac & Cheeseannoksesta

Mac & Cheese (Juustomakaronilaatikko)

Arvosana 4.25, ääniä 20
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Lisuke, Välipala
Pääraaka-aine: Juusto, Pasta
Annoksia: 4
Valmistelu: 40 minuuttia
Kypsennysaika: 20 minuuttia
Kokonaisaika: 1 tunti

Raaka-aineet

Juustokastike

  • 1 kpl Sipuli
  • 3 rkl Voi
  • 2 rkl Vehnäjauho
  • 3 dl Täysmaito
  • 1 dl Kuohukerma
  • 0.25 tl Cayennepippuri
  • 200 g Cheddar-juusto mahd. voimakas (ei niitä valmiita siivuja)
  • 0.5 tl Suola
  • 0.25 tl Mustapippuri

Kuorrute

  • 25 g Parmesan-juusto
  • 1 rkl Oliiviöljy
  • 1 rkl Voi
  • 1 dl Panko japanilainen korppujauho
  • 1 kpl Valkosipulin kynsi
  • 0.25 tl Suola

Lisäksi

  • 250 g Makaroni (5dl)

Valmistusohjeet

Valmistelu

  • Hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta juustot, cheddarin voi raastaa rouheammin, parmesan hienoksi. Voitele korkea uunivuoka valmiiksi.
  • Täytä iso kattila vedellä ja mausta vesi reilusti suolalla. Laita kattila hellalle ja täysi lämpö alle.
  • Lisää makaronit kiehuvaan veteen ja keitä lähes kypsiksi (al dente). Varo ettet keitä makaroneja täysin pehmeiksi. Siivilöi vesi pois, huuhtele kylmällä vedellä ja laita makaronit takaisin kattilaan odottamaan.

Kuorrute

  • Toisessa kattilassa, kuumenna keskikorkealla lämmöllä kuorrutteen öljy ja voi. Kun voi kiehahtaa, lisää pankojauhot ja valkosipuli. Kääntele kunnes panko on kauniin kullanruskeaa (n. 5min). Siirrä kuorrute lautaselle jäähtymään.
  • Kun kuorrute on jäähtynyt, sekoita siihen Parmesan-juusto ja mausta suolalla.
    Pankojauhoon perustuva kuorrute valmiina

Juustokastike

  • Laita kattila liedelle keskilämmölle ja sulata siinä voi. Kun voi on sulanut, lisää sipulit. Kuullota sipulit pehmeiksi (n. 5min) ja ripottele sitten joukkoon vehnäjauhot. Kääntele kunnes jauhot saavat aavistuksen väriä (n. 5min, varo polttamasta jauhoja).
    Voi-sipuli-jauho seos hieman paahtuneena
  • Vispaa mukaan maito ja kerma. Nosta lämpöä hieman ja anna kastikkeen kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Kastikkeen pitäisi tässä vaiheessa paksuuntua huomattavasti.
  • Lisää suola, pippuri ja cayenne sekä puolet cheddar-juustosta. Sekoita kunnes juusto on sulanut ja lisää loput juustot. Sekoita kunnes loputkin juustot sulavat joukkoon.

Viimeistely

  • Kaada juustokastike makaronien joukkoon ja sekoita huolellisesti. Kaada massa uunivuokaan.
  • Ripottele kuorrute tasaisesti pinnalle. Kuorrutteen tulisi peittää makaronit kunnolla mutta ei kuitenkaan liian paksulti. Jos tuntuu että kuorrutetta on liikaa (riippuu käyttämäsi uunivuoan koosta) niin säästä loput ensikertaa varten jääkaapissa.
  • Laita vuoka 200 asteiseen uuniin ja paista n. 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.

Reseptissä huomioitavaa

  • Mac & Cheesen voi syödä sellaisenaan tai tarjota esim. ribsien kanssa.
  • Pankojauhon voi korvata kuoritun vaalean leivän muruilla tai hätätapauksessa tavallisilla korppujauhoilla.
  • Ohjetta voi myös helpottaa huomattavasti vaihtamalla kuorrutteen pelkkään juustoraasteeseen mutta tällöin lopputuotteen suutuntuma ja maku ei ole aivan yhtä hyvä.
  • Mättömestari käytti Lidlin Valley Spire cheddaria mutta mikä tahansa muukin pitkään kypsytetty käy. Jos lapsille ei maistu voimakas juusto niin cheddarin voi korvata vaikka emmentalilla.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu