Dippikastikkeet ja majoneesit
Useimpien kastikkeiden pohjana olevan majoneesin voi ostaa kaupasta valmiina tai valmistaa itse. Jos ostat valmismajoneesia niin valitse mahdollisimman miedon makuinen merkki. Tässä helpon ja nopean itse tehdyn majoneesin ohje: Mittaa sauvasekoittimen korkeaan kulhoon huoneenlämpöiset 2dl rapsi- tai rypsiöljyä (tai esim. Aioliin 1dl rypsiä ja 1dl oliiviöljyä), 1 kokonainen kananmuna, 1tl dijon-sinappia, 1tl valkoviinietikkaa ja 0.25tl suolaa. Aseta sauvasekoittimen terä kulhon pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin, odota hetki ja nosta se hiljalleen ylös (nostoon pitäisi mennä korkeintaan 5-10 sekuntia). Majoneesi on valmista. Jos haluat paksua majoneesia niin lisää ylimääräiset 0.5 – 1dl öljyä ennen sekoitusta tai käytä kananmunasta pelkkä keltuainen.
Annoksia Valmistelu
1 5minuuttia
Annoksia Valmistelu
1 5minuuttia
Raaka-aineet
Sinihomejuustodippi
Hunaja-Sinappi -majoneesi
Cheddarjuusto -dippi
Chili-/Srirachamajoneesi
Valkosipulimajoneesi (Aioli)
Ranch -kastike
Paprikamajoneesi (Hesburger-imitaatio)
Kurkkumajoneesi (Hesburger-imitaatio)
Sweet Chili dippi (Burger King -imitaatio)
Big Mac kastike (McDonalds -imitaatio)
Jogurtti (Iskender) kastike kebablihalle
Makea chilikastike (Thaityylinen)
Valmistusohjeet
Sinihomejuustodippi
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sinihomejuustodippi sopii erityisesti buffalo wingseille ja muille tulisille dipattaville tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa lisää maidolla).
Hunaja-Sinappi -majoneesi
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Hunaja-Sinappi sopii erityisesti kasvisten dippailuun tai salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
Cheddarjuusto -dippi
  1. Laita pieni kattila hellalle keskilämmölle. Sulata siinä voi ja ripottele jauhot mukaan. Paahda jauhoja usein sekoittaen n. 5 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä.
  2. Vispaa mukaan ensin puoli desiä maitoa ja sen jälkeen loput. Sekoita koko ajan ja ota pois lämmöltä kun maito kiehahtaa.
  3. Lisää sinappi ja Cheddar -juusto. Sekoita huolellisesti kunnes juusto on sulanut. Cheddar-dippi sopii erityisesti nacho-lautaselle, friteerattujen ruokien dippailuun ja hampurilaisen väliin.
Chilimajoneesi (Sriracha)
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sriracha majoneesi sopii erityisesti katkaravuille ja muille mereneläville sekä kanalle.
Valkosipulimajoneesi (Aioli)
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Valkosipulimajoneesi eli Aioli sopii erityisesti kalalle ja muille mereneläville.
Ranch -kastike
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Ranch sopii erityisesti vihanneksille tai sipsien dippailuun sekä salaatinkastikkeeksi (ohenna tarvittaessa maidolla).
Paprikamajoneesi (Hesburger-kopio)
  1. Leikkaa paprika puoliksi ja poista siemenet. Paahda pintapuoli grillissä, uunissa tai kaasuliekillä mustaksi. Uunissa paahtaminen käy asettamalla paprikanpuolikas leikkuupinta alaspäin foliolla vuoratun uunipellin päälle ja paahtamalla 225 asteisessa uunissa n. 25min.
  2. Laita paprika heti paahtamisen jälkeen pieneen kulhoon ja peitä se tiiviisti foliolla tai kelmulla. Kuumasta paprikasta syntyvä höyry irrottaa sen kuoren. Odota 5-10 minuuttia ja poista sitten suurin osa palaneesta kuoresta.
  3. Muussaa paprika haarukalla tahnaksi.
  4. Sekoita majoneesi, paprikatahna ja grillimauste yhteen. Grillimausteeksi paras valinta on Hesen oma grillimauste jota saa ravintolasta mukaan pienissä pusseissa mutta mikä tahansa muukin hienojakoinen yleisgrillimauste käy. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Paprikamajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin ja lihalle.
Kurkkumajoneesi (Hesburger-kopio)
  1. Pilko maustekurkku mahdollisimman pieniksi kuutioiksi tai raasta hienoksi. Raasta sipulista tahnaa raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
  2. Sekoita majoneesi, kurkkusilppu, sipulitahna ja sinappi. Anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Kurkkumajoneesi sopii erityisesti hampurilaisen väliin tai ranskalaisille.
Sweet Chili dippi (Burger King -kopio)
  1. Sekoita dippikastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Sweet Chili dippi on todella monikäyttöistä, se sopii tuoreiden ja friteerattujen kasvisten dippailuun, ranskalaisille, sipseille, salaatinkastikkeeksi tai oikeastaan mihin tahansa.
Big Mac kastike (McDonalds -kopio)
  1. Raasta sipuli tahnaksi raastimen pienimmällä terällä tai ”Parmesan-raastimella”.
  2. Sekoita reseptin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Big Mac Special -kastike sopii erityisesti tietenkin hampurilaisen väliin.
Jogurttikastike kebablihalle
  1. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet mahdollisimman hienoksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa kelmulla peitettynä ainakin sen aikaa kun valmistat muita ruokia. Pirskottele kastiketta koko kebab-annoksen päälle (myös lihalle). Tätä helppoa mutta herkullista kastiketta voi käyttää myös dippiluun ja salaatinkastikkeena. Ohenna tarvittaessa maidolla.
Makea chilikastike (Thaityylinen)
  1. Poista chileistä kanta ja halkaise palko. Poista sisältä suurin osa siemenistä (tai älä poista jos haluat tosi tulista kastiketta). Kuori valkosipulin kynnet. Leikkaa chilejä ja valkosipuleita hieman pienemmäksi.
  2. Mittaa kaikki reseptin ainekset kahta viimeistä ainesta lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna seosta koneella n. 30 sekuntia.
  3. Siirrä seos kattilaan ja kiehauta. Kun seos kiehuu, laske lämpöä ja anna porista n. 5 minuuttia.
  4. Sekoita reseptin kaksi viimeistä ainesta eli vesi ja maissitärkkelys. Lisää tämä ohuena nauhana kiehuvan kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua vielä n. minuutin ajan.
  5. Anna kastikkeen jäähtyä ja säilö ilmatiiviissä purkissa jääkaappiin.
Reseptissä huomioitavaa
  • Ohjeen maustemäärät on ilmoitettu sillä oletuksella että teit majoneesin itse reseptin alussa olevalla ohjeella. Jos käytät kaupan majoneesia niin lisää/vähennä suolaa tarvittaessa.
  • Majoneesin/kermaviilin voi mitata myös punnitsemalla. 1dl on n. 100g
  • Majoneesipohjaiset kastikkeet voi tehdä kermaviiliin tai toisinpäin. Jos vaihdat majoneesin kermaviiliin niin lisää suolaa maun mukaan.
  • Melkein kaikki resepteissä käytetyt mausteet saat iHerbistä luomuna.
  • Dippikastikkeena voi käyttää myös bbq-kastiketta, guacamolea tai salsaa.