Kotikokista Mestariksi – 10 Käskyä

Mitä aloitteleva kotikokki tarvitsee kehittyäkseen mestariksi? Näillä kymmenellä käskyllä päästään ainakin hyvään alkuun.

  1. Hanki ainakin yksi hyvä keittiön yleisveitsi (kokkiveitsi) ja teroitin sekä opettele käyttämään niitä. Mättömestari voi suositella omasta kokemuksesta Global G2 -kokkiveistä ja arvostelujen perusteella Mac MTH-80 -kokkiveistä. Veitsien sopivuutta omaan käteen olisi hyvä kokeilla ennen ostopäätöstä. Parhaiten veitsi pysyy terävänä teroituspuikolla mutta myös veitsen terätyypille suunniteltu teroitin käy. Tässä esim. Global-veitsien harvinaisemmalle teräkulmalle sopiva H-440GB-teroitin. Pese ja kuivaa veitsi käsin joka käytön jälkeen. Veitsi kannattaa säilyttää tukissa tai magneetissa sillä laatikossa muiden välineiden seassa se tylsistyy nopeammin.
  2. Leikkuulauta ei ole koskaan liian iso! Hanki siis niin iso ja painava puinen leikkuulauta kuin vain keittiöön on mahdollista järkevästi sijoittaa. Pidä huolta leikkuulaudasta pesemällä se joka käytön jälkeen ja öljyämällä ainakin pari kertaa vuodessa. Esimerkiksi Ikeasta saa edullisesti keittiövälineiden öljyämiseen tarkoitettua puuöljyä.  Leikkuulauta pysyy käytössä paikoillaan kun asetat sen alle kostean liinan.
  3. Hanki ainakin yksi laadukas paistinpannu, kattila ja uunivuoka. Yleiskattilaksi sopii n. 22cm (5l) kannellinen ja paksupohjainen teräskattila. Hyvä vaihtoehto on esim. Fiskars Functional Form. Paistinpannuksi sopii 28cm tarttumattomaksi pinnoitettu, paksupohjainen pannu uuninkestävällä kahvalla. Tällainen löytyy esim. Swiss Diamondilta. Uunivuoaksi mielellään keraaminen tai lasinen, korkeareunainen ja mitoiltaan n. 30cm x 20cm vuoka. Katso esimerkiksi Revol Belle posliinivuoka.
  4. Hanki tarkat digitaaliset mittarit ja vaaka. Mättömestari käyttää eniten digitaalista pikamittaria, digitaalista lihan paistomittaria sekä digitaalista keittiövaakaa (gramman tai alle tarkkuus sekä >3kg maksimikapasiteetti).
  5. Aina kun kokeilet jotain ruokaohjetta ensimmäistä kertaa, lue se huolella läpi alusta loppuun ennen kuin aloitat toteuttamaan. Älä luovuta jos ensimmäinen yritys epäonistuu. Selvitä mikä meni pieleen ja seuraavalla kerralla olet taas taitavampi.
  6. Esivalmistele eli avaa, leikkaa, pilko ja mittaa kaikki ennen kuin aloitat kypsentämään mitään. Kaaoksessa jossa kaikki on kesken ei ole mukava laittaa ruokaa.
  7. Käytä puolivalmisteita kun niiden käyttö on perusteltua eikä maku/koostumusero tuoreeseen ole huomattava. Perusteluna voi olla vaikka ajan tai kustannusten säästäminen. Pääsääntöisesti pyri kuitenkin käyttämään niin paljon tuoreita raaka-aineita kuin mahdollista.
  8. Älä osta suojakaasuun pakattua lihaa jos vain mitenkään taloudellisesti mahdollista. Parempi vaihtoehto on ostaa lihat tuoretiskiltä tai lihakauppiaalta ja pakastaa jos kaupassa ei ole mahdollista käydä useammin. Laatu- ja ennen kaikkea makuero on huomattava. Myös valmiiksi marinoidut lihat kannattaa jättää kauppaan sillä joudut maksamaan marinadista saman kilohinnan kuin itse lihasta ja marinadilla voidaan peitellä huonompilaatuisia lihanpaloja.
  9. Kun keittiön perusvarustus on kunnossa niin panosta lisähankinnoissakin laatuun. Hanki vaikka hieman harvemmin laadukkaita varusteita kuin usein halpoja rimpuloita jotka kuluvat ja hajoavat nopeasti. Laadukkailla välineillä kokkaaminen on hauskempaa ja turvallisempaa. Välineitä joita ei välttämättä joka kotikokin varustuksesta löydy mutta ovat usein hyödyllisiä on mm. metalliset pihdit (esim. lihojen kääntelyyn ja muiden kuumien tuotteiden käsittelyyn), blenderi, riisinkeitin (usein riisiä nauttivalle), valurautapata, pizzakivi ja -lapio jne.
  10. Opiskele, harjoittele, opiskele, harjoittele ja ennen kaikkea nauti luomuksistasi.